Lego-actie van Shell gaat door ondanks beëindiging contract

De actie van Shell met Lego-speelgoed blijft voorlopig doorlopen. De speelgoedfabrikant besloot onlangs om na het huidige contract met Shell geen nieuwe verbintenis aan te gaan. Klanten kunnen echter voorlopig blijven sparen voor Lego-auto’s en een tankstation met het Shell-logo erop. Pomphouders zijn inmiddels geïnformeerd over de voortgang van de actie.

De Deense speelgoedbouwer Lego werd de afgelopen tijd bekritiseert door milieu-activisten van Greenpeace. De belangengroep hekelde het feit dat de Denen samenwerken met Shell, terwijl de oliemaatschappij plannen heeft om op de Noordpool naar olie te boren. Greenpeace maakte een filmpje dat binnen afzienbare tijd zes miljoen keer werd bekeken.

Greenpeace

Aanvankelijk legde Lego de kritiek naast zich naar en benadrukte het bedrijf dat dit een zaak was tussen Shell en Greenpeace. Door aanhoudende kritiek van laatstgenoemde, besloot Lego-topman Jorgen Vig Knudstorp alsnog om het huidige contract met de Nederlands-Britse oliemaatschappij, dat is afgesloten in 2011, niet te verlengen.

”Als de zaken blijven zoals ze nu zijn, zullen we het contract met Shell niet vernieuwen als het huidige afloopt”, aldus Knudstorp in een persverklaring. ”We willen geen onderdeel worden van een campagne van Greenpeace en geven er verder ook geen meer commentaar op.”

Shell

De samenwerking tussen beide partijen stamt al uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Lego gebruikte het Shell-logo op veel van haar artikelen en Shell startte acties met Lego-producten. Aan die samenwerking, waarmee miljoenen euro’s zijn gemoeid, komt dus na tientallen jaren een einde.

De actie die momenteel loopt bij Shell Nederland is niet de enige. Ook in 25 andere landen vindt samenwerking plaats tussen beide bedrijven. Het besluit om het contract niet te verlengen geldt voor alle landen waar Shell en Lego gezamenlijk actief zijn.

Lees ook: Greenpeace niet bestraft voor actie tegen Shell

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.