Nieuw 10 euro-biljet in omloop gebracht in strijd tegen fraude

Het nieuwe 10 euro-biljet is vanaf dinsdag in omloop in Nederland. Pomphouders kunnen het vanaf die dag dus tegenkomen bij het afrekenen. Er is gekozen voor een nieuw biljet om het vervalsen moeilijker te maken en fraude terug te dringen. Detailhandel Nederland heeft enkele methodes opgesteld, waarmee echte biljetten van valse te onderscheiden zijn.

De echtheid van het nieuwe biljet is op vier manieren te checken.

  • Voelbare inkt: Ga met uw vinger over de voorkant van het biljet. Op bepaalde plekken is de drukinkt verhoogd en duidelijk voelbaar. U kunt de inkt voelen door met uw nagel over de letters op de regel met BCE ECB te krassen. De inkt is ook voelbaar in de hoofdafbeelding, de letters en het grote waardecijfer.
  • Watermerk: Houd het biljet tegen het licht. U ziet dan het portret van de Griekse prinses Europa, een raamkozijn. Het watermerk hoort in het papier te zitten en mag er niet op gedrukt zijn. Als je een biljet op een donkere ondergrond legt, hoort het watermerk, en vooral het waardecijfer, donkerder te worden.
  • Smaragdgroen cijfer: Kantel het biljet. Het glanzende cijfer in de linker-benedenhoek hoort een op en neer bewegend lichteffect te vertonen. Ook hoort het cijfer van kleur te veranderen, van smaragdgroen naar diepblauw.
  • Hologram: Kantel het biljet en kijk naar het zilverkleurige streep-hologram. In het hologram op het nieuwe biljet zijn een portret van de Griekse prinses Europa en het euroteken, een raamkozijn en de waarde van het biljet te zien. Ook moet er een regenboogeffect te zien zijn van verschillende kleuren die vloeiend in elkaar overlopen.

Om pomphouders verder te helpen met het onderscheiden van echte en valse briefjes heeft De Nederlandsche Bank een app ontwikkeld, die beschikbaar is via de gebruikelijke kanalen.

Detectie

Ondernemers die gebruikmaken van detectie-apparatuur dienen dit te updaten, zodat de informatie over het nieuwe biljet ook in de apparatuur zit. Hiervoor kunnen pomphouders het beste contact opnemen met hun leverancier. Eerder is al een nieuw vijfje in omloop gebracht. Andere biljetten worden in de toekomst ook vernieuwd, met als eerste het briefje van twintig.

In april van dit jaar werden zevenhonderd biljetten van het nieuwe tientje al ontvreemd in Hamburg. De daders probeerden destijds biljetten om te wisselen bij een tankstation.

Lees ook: Aantal valse eurobankbiljetten in Nederland neemt weer toe

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Nieuw 10 euro-biljet in omloop gebracht in strijd tegen fraude | TankPro.nl

Nieuw 10 euro-biljet in omloop gebracht in strijd tegen fraude

Het nieuwe 10 euro-biljet is vanaf dinsdag in omloop in Nederland. Pomphouders kunnen het vanaf die dag dus tegenkomen bij het afrekenen. Er is gekozen voor een nieuw biljet om het vervalsen moeilijker te maken en fraude terug te dringen. Detailhandel Nederland heeft enkele methodes opgesteld, waarmee echte biljetten van valse te onderscheiden zijn.

De echtheid van het nieuwe biljet is op vier manieren te checken.

  • Voelbare inkt: Ga met uw vinger over de voorkant van het biljet. Op bepaalde plekken is de drukinkt verhoogd en duidelijk voelbaar. U kunt de inkt voelen door met uw nagel over de letters op de regel met BCE ECB te krassen. De inkt is ook voelbaar in de hoofdafbeelding, de letters en het grote waardecijfer.
  • Watermerk: Houd het biljet tegen het licht. U ziet dan het portret van de Griekse prinses Europa, een raamkozijn. Het watermerk hoort in het papier te zitten en mag er niet op gedrukt zijn. Als je een biljet op een donkere ondergrond legt, hoort het watermerk, en vooral het waardecijfer, donkerder te worden.
  • Smaragdgroen cijfer: Kantel het biljet. Het glanzende cijfer in de linker-benedenhoek hoort een op en neer bewegend lichteffect te vertonen. Ook hoort het cijfer van kleur te veranderen, van smaragdgroen naar diepblauw.
  • Hologram: Kantel het biljet en kijk naar het zilverkleurige streep-hologram. In het hologram op het nieuwe biljet zijn een portret van de Griekse prinses Europa en het euroteken, een raamkozijn en de waarde van het biljet te zien. Ook moet er een regenboogeffect te zien zijn van verschillende kleuren die vloeiend in elkaar overlopen.

Om pomphouders verder te helpen met het onderscheiden van echte en valse briefjes heeft De Nederlandsche Bank een app ontwikkeld, die beschikbaar is via de gebruikelijke kanalen.

Detectie

Ondernemers die gebruikmaken van detectie-apparatuur dienen dit te updaten, zodat de informatie over het nieuwe biljet ook in de apparatuur zit. Hiervoor kunnen pomphouders het beste contact opnemen met hun leverancier. Eerder is al een nieuw vijfje in omloop gebracht. Andere biljetten worden in de toekomst ook vernieuwd, met als eerste het briefje van twintig.

In april van dit jaar werden zevenhonderd biljetten van het nieuwe tientje al ontvreemd in Hamburg. De daders probeerden destijds biljetten om te wisselen bij een tankstation.

Lees ook: Aantal valse eurobankbiljetten in Nederland neemt weer toe

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.