‘Mystery guests’ OOTW controleren ID-check tabaksverkoop

Opleidingsinstituut OOTW gaat de leeftijdscheck bij tabaksverkoop controleren. De komende tijd wordt een aantal tankstations bezocht door ‘mystery guests’ om te bepalen hoe het is gesteld met de kwaliteit van de controles. Als tijdens de bezoeken van het OOTW blijkt dat de ID-check niet op orde is, volgt uiteraard geen boete. Wel wordt het betreffende station op de hoogte gesteld.

Sinds begin dit jaar mag geen tabak meer worden verkocht aan jongeren onder de achttien jaar. Als dat toch gebeurt, volgen er stevige sancties: Een hoge boete voor de tankstation-ondernemer en zelfs een tijdelijk verbod op tabaksverkoop als de NVWA driemaal een fout constateert in twaalf maanden.

Tankstations

Voor alle tankstations zijn tabaksproducten een belangrijke en onmisbare bron van inkomsten. Het vormt misschien wel de helft tot twee derde van de shopomzet. Ondanks de noodzaak blijkt helaas dat niet iedere tankstation-medewerker zich goed aan de verkoopregels houdt. Al blijkt uit cijfers van de NVWA dat een overgrote meerderheid dat wel doet.

Het OOTW houdt dit najaar een ‘mystery guest’-onderzoek bij tankstations, in samenwerking met brancheorganisaties Beta en Bovag. Tankstations worden hierbij steekproefsgewijs gecontroleerd door mystery guests op het correct uitvoeren van de leeftijdscontrole bij de verkoop van tabak. Er zitten uiteraard geen gevolgen aan dit bezoek, maar de organisatie wil wel aan het licht brengen of de tabakswet wordt nageleefd in de branche. De ervaringen van de undercover-gasten bij alle bezochte tankstations worden in een rapportage verwerkt, die na afloop van de bezoeken wordt gepubliceerd en waarvan de bezochte stations op de hoogte worden gesteld.

E-learning

Wie zich wil voorbereiden op het bezoek van de mystery guests kan de gratis e-learning Tabaksverkoop maken. De e-learning is in dertig minuten te maken en na afloop ontvangt een deelnemer een certificaat en vijftig leerpunten. De e-learning kan gemaakt worden via www.mijnbranchepaspoort.nl.

Lees ook: Meerderheid tankstations heeft tabakscontroles op orde

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.