Belgen kijken ook naar verhoging van tabaksaccijns

Er blijft goed nieuws komen uit België. Na het bericht dat de dieselaccijnzen mogelijk omhoog gaan, zouden er ook plannen zijn om tabak zwaarder te belasten. Dat zou voor pomphouders in de drie zuidelijke provincies kunnen betekenen dat meer klanten weer bij hen sigaretten en shag kopen. Velen trekken nu nog de grens over, omdat de prijzen van tabak bij de zuiderburen lager zijn.

Diverse Belgische media maken melding van de mogelijke accijnsverhoging. Hoeveel de heffingen worden verhoogd, is nog niet duidelijk. Maar de maatregel staat wel in de onderhandelingsnota van de nog te vormen federale regering. Al is het afwachten of de verhogingen daadwerkelijk worden ingevoerd. Niet alle partijen zijn positief over extra belastingen.

Belasting

Momenteel worden bij de zuiderburen coalitie-onderhandelingen gevoerd. Het nieuwe kabinet moet zeventien miljard euro bezuinigen. Een groot deel daarvan wil het bereiken door te snijden in de uitgaven. Maar dat daar niet genoeg te halen valt, geven diverse ingewijden wel toe. Aanvullende inkomsten worden onder meer gezocht in verhoging van de belastingen op diesel en tabak.

Momenteel betalen consumenten in België fors minder voor een pakje sigaretten of een builtje shag. Zoals het er nu naar uitziet, wordt dat prijsverschil in de toekomst kleiner. Al heeft het Nederlandse kabinet aangekondigd de accijnzen op tabak verder te verhogen begin volgend jaar, met negen cent per pakje.

Pomphouders

Hopelijk voor de pomphouders in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland is de mogelijke verhoging in België een stuk hoger dan de toename in Nederland. Anders zou er alsnog niets veranderen aan de kelderende tabaksverkopen bij tankstations aan de Belgische grens.

Zo bleek uit cijfers van de tabaksindustrie dat de Nederlandse overheid alleen al in juli ruim zeven miljoen euro minder rookwaar-accijnzen ophaalde dan in dezelfde maand een jaar eerder. België daarentegen ziet de inkomsten op sigaretten en shag alleen maar stijgen. Het land heeft inmiddels meer opbrengsten dan Nederland, terwijl de accijnzen lager zijn en er zes miljoen inwoners minder wonen.

Tom van Gurp

Lees ook: Belgische formateurs overwegen verhoging van dieselaccijns

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Belgen kijken ook naar verhoging van tabaksaccijns | TankPro.nl

Belgen kijken ook naar verhoging van tabaksaccijns

Er blijft goed nieuws komen uit België. Na het bericht dat de dieselaccijnzen mogelijk omhoog gaan, zouden er ook plannen zijn om tabak zwaarder te belasten. Dat zou voor pomphouders in de drie zuidelijke provincies kunnen betekenen dat meer klanten weer bij hen sigaretten en shag kopen. Velen trekken nu nog de grens over, omdat de prijzen van tabak bij de zuiderburen lager zijn.

Diverse Belgische media maken melding van de mogelijke accijnsverhoging. Hoeveel de heffingen worden verhoogd, is nog niet duidelijk. Maar de maatregel staat wel in de onderhandelingsnota van de nog te vormen federale regering. Al is het afwachten of de verhogingen daadwerkelijk worden ingevoerd. Niet alle partijen zijn positief over extra belastingen.

Belasting

Momenteel worden bij de zuiderburen coalitie-onderhandelingen gevoerd. Het nieuwe kabinet moet zeventien miljard euro bezuinigen. Een groot deel daarvan wil het bereiken door te snijden in de uitgaven. Maar dat daar niet genoeg te halen valt, geven diverse ingewijden wel toe. Aanvullende inkomsten worden onder meer gezocht in verhoging van de belastingen op diesel en tabak.

Momenteel betalen consumenten in België fors minder voor een pakje sigaretten of een builtje shag. Zoals het er nu naar uitziet, wordt dat prijsverschil in de toekomst kleiner. Al heeft het Nederlandse kabinet aangekondigd de accijnzen op tabak verder te verhogen begin volgend jaar, met negen cent per pakje.

Pomphouders

Hopelijk voor de pomphouders in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland is de mogelijke verhoging in België een stuk hoger dan de toename in Nederland. Anders zou er alsnog niets veranderen aan de kelderende tabaksverkopen bij tankstations aan de Belgische grens.

Zo bleek uit cijfers van de tabaksindustrie dat de Nederlandse overheid alleen al in juli ruim zeven miljoen euro minder rookwaar-accijnzen ophaalde dan in dezelfde maand een jaar eerder. België daarentegen ziet de inkomsten op sigaretten en shag alleen maar stijgen. Het land heeft inmiddels meer opbrengsten dan Nederland, terwijl de accijnzen lager zijn en er zes miljoen inwoners minder wonen.

Tom van Gurp

Lees ook: Belgische formateurs overwegen verhoging van dieselaccijns

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.