Eén op tien sigaretten in Nederland komt uit illegale circuit

Van alle sigaretten in Nederland was vorig jaar 10,3 procent illegaal. In 2012 was dit percentage nog 11 procent, het jaar ervoor 10,2 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van research- en adviesbureau KPMG. Volgen de onderzoekers loopt de Nederlandse schatkist ongeveer 290 miljoen euro belastinggeld per jaar mis door de tabakssmokkel.

Bij een derde van de illegale sigaretten ging het om zogeheten ’illicit whites’. Dat is een nieuwe, opkomende soort illegale merksigaret, die uitsluitend wordt geproduceerd om te worden gesmokkeld. Door de illegale handel liepen de Europese overheden in totaal bijna elf miljard euro aan inkomsten mis.

Tabaksindustrie

Het probleem van illegale handel in sigaretten blijft ook in Nederland zeer prominent. De tabaksindustrie roept de Nederlandse overheid op om bij nieuwe wet- en regelgeving rekening te houden met de gevolgen van illegale handel en vooral de omvang ervan.

In Nederland bestrijden de tabaksindustrie, Douane en Fiod de smokkel en illegale handel in tabaksproducten, door middel van een ’memorandum of understanding’ die de betrokken organisaties in staat stelt informatie uit te wisselen.

Onderzoek

Voor het eerst sinds haar opstart in 2006 werd de studie van KPMG uitgevoerd in opdracht van de vier grote tabaksfabrikanten in de EU: British American Tobacco, Imperial, Philip Morris en Japan Tobacco International. Hierdoor kon het onderzoeksbureau over een ruimere basis van databronnen beschikken, waardoor de analyse grondiger en vollediger was dan in de jaren ervoor. Toen werd de studie namelijk gedaan in opdracht van alleen Philip Morris, in het kader van een samenwerking met de Europese Commissie.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Eén op tien sigaretten in Nederland komt uit illegale circuit | TankPro.nl

Eén op tien sigaretten in Nederland komt uit illegale circuit

Van alle sigaretten in Nederland was vorig jaar 10,3 procent illegaal. In 2012 was dit percentage nog 11 procent, het jaar ervoor 10,2 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van research- en adviesbureau KPMG. Volgen de onderzoekers loopt de Nederlandse schatkist ongeveer 290 miljoen euro belastinggeld per jaar mis door de tabakssmokkel.

Bij een derde van de illegale sigaretten ging het om zogeheten ’illicit whites’. Dat is een nieuwe, opkomende soort illegale merksigaret, die uitsluitend wordt geproduceerd om te worden gesmokkeld. Door de illegale handel liepen de Europese overheden in totaal bijna elf miljard euro aan inkomsten mis.

Tabaksindustrie

Het probleem van illegale handel in sigaretten blijft ook in Nederland zeer prominent. De tabaksindustrie roept de Nederlandse overheid op om bij nieuwe wet- en regelgeving rekening te houden met de gevolgen van illegale handel en vooral de omvang ervan.

In Nederland bestrijden de tabaksindustrie, Douane en Fiod de smokkel en illegale handel in tabaksproducten, door middel van een ’memorandum of understanding’ die de betrokken organisaties in staat stelt informatie uit te wisselen.

Onderzoek

Voor het eerst sinds haar opstart in 2006 werd de studie van KPMG uitgevoerd in opdracht van de vier grote tabaksfabrikanten in de EU: British American Tobacco, Imperial, Philip Morris en Japan Tobacco International. Hierdoor kon het onderzoeksbureau over een ruimere basis van databronnen beschikken, waardoor de analyse grondiger en vollediger was dan in de jaren ervoor. Toen werd de studie namelijk gedaan in opdracht van alleen Philip Morris, in het kader van een samenwerking met de Europese Commissie.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.