Wetenschappers pleiten tegen strenge regulering e-sigaretten

E-sigaretten moeten niet gezien worden als reguliere tabaksproducten. De regels voor de elektronische variant moeten daarom minder streng zijn dan voor sigaretten en shag. Dat zegt een groep van 53 wetenschappers in een brief aan de wereldgezondheidsorganisatie WHO. De geleerden zien de e-sigaret als een middel om het gebruik van normale tabaksproducten terug te dringen en is volgens hen een onderdeel van de oplossing, niet van het probleem.

Momenteel bekijkt de WHO welk standpunt het moet innemen omtrent de e-sigaret. De organisatie heeft echter eerder al aangegeven haar twijfels te hebben over het product. Niet terecht vinden de wetenschappers.

Rokers

Zij vinden dat e-sigaretten juist kunnen zorgen voor minder ziektes en sterfgevallen onder rokers. Volgens de geleerden uit Europa, Noord-Amerika, Azië en Australië zou de elektronische variant ”een van de belangrijkere gezondheidsinnovaties van de 21e eeuw zijn”. Anderen wijzen er juist op dat de lange termijn effecten van het gebruik niet duidelijk zijn en dat daarom strenge regulering noodzakelijk is.

Het gebruik van e-sigaretten is de laatste jaren fors gegroeid. Volgens analisten is de wereldwijde verkoop van elektronische sigaretten inmiddels gegroeid tot zo’n 3 miljard dollar (2,2 miljard euro). Ook in Nederland neemt de populariteit toe. Vorig jaar is het gebruik verdrievoudigd in vergelijking met het jaar ervoor.

Wetgeving

Overheden wachten het officiële standpunt van de WHO niet af en hebben zelf al wetgeving geformuleerd. Zo heeft het kabinet bepaald dat e-sigaretten niet mogen worden verkocht aan jongeren onder de achttien jaar. Europa besloot dat reclame voor e-sigaretten aan dezelfde strenge voorwaarden moet voldoen als reclame voor reguliere tabak.

Lees ook: Gebruik van e-sigaretten stijgt explosief in Nederland

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Wetenschappers pleiten tegen strenge regulering e-sigaretten | TankPro.nl

Wetenschappers pleiten tegen strenge regulering e-sigaretten

E-sigaretten moeten niet gezien worden als reguliere tabaksproducten. De regels voor de elektronische variant moeten daarom minder streng zijn dan voor sigaretten en shag. Dat zegt een groep van 53 wetenschappers in een brief aan de wereldgezondheidsorganisatie WHO. De geleerden zien de e-sigaret als een middel om het gebruik van normale tabaksproducten terug te dringen en is volgens hen een onderdeel van de oplossing, niet van het probleem.

Momenteel bekijkt de WHO welk standpunt het moet innemen omtrent de e-sigaret. De organisatie heeft echter eerder al aangegeven haar twijfels te hebben over het product. Niet terecht vinden de wetenschappers.

Rokers

Zij vinden dat e-sigaretten juist kunnen zorgen voor minder ziektes en sterfgevallen onder rokers. Volgens de geleerden uit Europa, Noord-Amerika, Azië en Australië zou de elektronische variant ”een van de belangrijkere gezondheidsinnovaties van de 21e eeuw zijn”. Anderen wijzen er juist op dat de lange termijn effecten van het gebruik niet duidelijk zijn en dat daarom strenge regulering noodzakelijk is.

Het gebruik van e-sigaretten is de laatste jaren fors gegroeid. Volgens analisten is de wereldwijde verkoop van elektronische sigaretten inmiddels gegroeid tot zo’n 3 miljard dollar (2,2 miljard euro). Ook in Nederland neemt de populariteit toe. Vorig jaar is het gebruik verdrievoudigd in vergelijking met het jaar ervoor.

Wetgeving

Overheden wachten het officiële standpunt van de WHO niet af en hebben zelf al wetgeving geformuleerd. Zo heeft het kabinet bepaald dat e-sigaretten niet mogen worden verkocht aan jongeren onder de achttien jaar. Europa besloot dat reclame voor e-sigaretten aan dezelfde strenge voorwaarden moet voldoen als reclame voor reguliere tabak.

Lees ook: Gebruik van e-sigaretten stijgt explosief in Nederland

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.