tabak, schap, tankstation, sigaretten

Nieuw onderzoek naar verbod tabaksverkoop bij tankstations

De overheid onderzoekt momenteel de gevolgen van een verkoopverbod van tabak bij onder andere tankstations. Het kabinet kijkt hierbij vooral naar de economische gevolgen van een dergelijke maatregel. Alleen de speciaalzaken zouden dan nog sigaretten en shag mogen verkopen. Dat zegt belangenvereniging Beta. ”Een verbod zou een drama zijn voor pomphouders”, zegt Edsko Schuitema van de brancheorganisatie.

Voor veel tankstations zijn sigaretten en shag een belangrijke bron van inkomsten. ”Het vormt misschien wel de helft of twee derde van de shopomzet bij veel vestigingen”, aldus Schuitema. ”En dat heb ik ook gezegd toen de onderzoekers bij ons langskwamen. Ze waren vooral geïnteresseerd in de economische gevolgen. Die zullen dramatisch zijn voor de branche. Het aantal arbeidsplaatsen neemt door een eventueel verbod drastisch af.”

Tweede Kamer

Het is niet de eerste keer dat de tabaksverkoop bij tankstations onderwerp van onderzoek is. Vorige zomer lanceerde SP-Kamerlid en voormalig huisarts Henk van Gerven al een plan om tabaksverkoop alleen nog bij speciaalzaken toe te staan. Dat haalde toen geen meerderheid in de Tweede Kamer.

Nu loopt dus opnieuw een onderzoek naar een verbod. De verhoudingen in de Tweede Kamer zijn ongewijzigd in vergelijking met vorig jaar. Dus of een verbod nu wél een meerderheid in het parlement krijgt, is maar de vraag.

Controles

”Maar je kunt als branche niet voorzichtig genoeg zijn”, aldus Schuitema. ”Er staan bij de NVWA op korte termijn controlebezoeken aan tankstations op de planning. Als we dan niet goed scoren, kan de discussie toch weer oplaaien.” De brancheorganisatie wijst tankstation-ondernemers er dan ook op extra voorzichtig te zijn en personeel zonodig op het hart te drukken de leeftijdscontrole heel goed uit te voeren.

”We verwachten de onderzoeksresultaten omtrent het mogelijke verbod vóór de zomervakantie. De kans dat we daadwerkelijk de tabak verliezen, is klein. Maar de gevolgen zijn enorm. Tabak is voor bijvoorbeeld supermarkten een serviceproduct. Voor de petrolbranche is het echter van levensbelang. Tabak verliezen, is rampspoed.”

Lees ook: Wetsvoorstel SP voor verbod tabaksverkoop tankstations

Auteur: Tom van Gurp

3 reacties op “Nieuw onderzoek naar verbod tabaksverkoop bij tankstations”

Eric Peeters|05.05.14|11:38

Rampspoed: Die is er al bij alle grens tankstations. Ik ga bijna zelf naar de rechter en stel de rekenwonders in Den Haag persoonlijk aansprakelijk voor de gevolgen van hem of haar beslissing. Kan iemand dit voor mij uitzoeken of dan mogelijk is??

Jaimy Oomen|08.05.14|10:28

Het aantal supermarkten 4300 en tankstations 4000 zijn even groot. Als de overheid het aantal verkooppunten wil terugdringen,waarom dan geen rookwarenverbod bij de supermarkten en maak van de tankstations tabakspeciaalzaken. Het zorgt ervoor de mensen meer moeite moeten doen voor rookwaren, omdat het dan niet met de boodschappen kan worden meegenomen en het zorgt dat de tankbranche in leven blijft. Simpel,de tweede kamer blijen de de tankstationbranche blij

Hans Oomen
Jora Oudenbosch

Rob van Gestel|09.05.14|16:15

Ben het volledig eens met Jaimy Oomen, waarom alleen denken in gevaren? Ik zie kansen. Als men wil verminderen, dan haal het weg bij de supermarkten, daar komt elke leeftijd binnen. Bij ons merendeel automobilisten en die zijn nou eenmaal ouder dan 18 jaar.
Het is inderdaad wel en dunne lijn waarop je danst: wél de supermarkten stoppen met verkoop en níet de tankstations. Maar zo maken we van verbod een winstkans.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Nieuw onderzoek naar verbod tabaksverkoop bij tankstations | TankPro.nl
tabak, schap, tankstation, sigaretten

Nieuw onderzoek naar verbod tabaksverkoop bij tankstations

De overheid onderzoekt momenteel de gevolgen van een verkoopverbod van tabak bij onder andere tankstations. Het kabinet kijkt hierbij vooral naar de economische gevolgen van een dergelijke maatregel. Alleen de speciaalzaken zouden dan nog sigaretten en shag mogen verkopen. Dat zegt belangenvereniging Beta. ”Een verbod zou een drama zijn voor pomphouders”, zegt Edsko Schuitema van de brancheorganisatie.

Voor veel tankstations zijn sigaretten en shag een belangrijke bron van inkomsten. ”Het vormt misschien wel de helft of twee derde van de shopomzet bij veel vestigingen”, aldus Schuitema. ”En dat heb ik ook gezegd toen de onderzoekers bij ons langskwamen. Ze waren vooral geïnteresseerd in de economische gevolgen. Die zullen dramatisch zijn voor de branche. Het aantal arbeidsplaatsen neemt door een eventueel verbod drastisch af.”

Tweede Kamer

Het is niet de eerste keer dat de tabaksverkoop bij tankstations onderwerp van onderzoek is. Vorige zomer lanceerde SP-Kamerlid en voormalig huisarts Henk van Gerven al een plan om tabaksverkoop alleen nog bij speciaalzaken toe te staan. Dat haalde toen geen meerderheid in de Tweede Kamer.

Nu loopt dus opnieuw een onderzoek naar een verbod. De verhoudingen in de Tweede Kamer zijn ongewijzigd in vergelijking met vorig jaar. Dus of een verbod nu wél een meerderheid in het parlement krijgt, is maar de vraag.

Controles

”Maar je kunt als branche niet voorzichtig genoeg zijn”, aldus Schuitema. ”Er staan bij de NVWA op korte termijn controlebezoeken aan tankstations op de planning. Als we dan niet goed scoren, kan de discussie toch weer oplaaien.” De brancheorganisatie wijst tankstation-ondernemers er dan ook op extra voorzichtig te zijn en personeel zonodig op het hart te drukken de leeftijdscontrole heel goed uit te voeren.

”We verwachten de onderzoeksresultaten omtrent het mogelijke verbod vóór de zomervakantie. De kans dat we daadwerkelijk de tabak verliezen, is klein. Maar de gevolgen zijn enorm. Tabak is voor bijvoorbeeld supermarkten een serviceproduct. Voor de petrolbranche is het echter van levensbelang. Tabak verliezen, is rampspoed.”

Lees ook: Wetsvoorstel SP voor verbod tabaksverkoop tankstations

Auteur: Tom van Gurp

3 reacties op “Nieuw onderzoek naar verbod tabaksverkoop bij tankstations”

Eric Peeters|05.05.14|11:38

Rampspoed: Die is er al bij alle grens tankstations. Ik ga bijna zelf naar de rechter en stel de rekenwonders in Den Haag persoonlijk aansprakelijk voor de gevolgen van hem of haar beslissing. Kan iemand dit voor mij uitzoeken of dan mogelijk is??

Jaimy Oomen|08.05.14|10:28

Het aantal supermarkten 4300 en tankstations 4000 zijn even groot. Als de overheid het aantal verkooppunten wil terugdringen,waarom dan geen rookwarenverbod bij de supermarkten en maak van de tankstations tabakspeciaalzaken. Het zorgt ervoor de mensen meer moeite moeten doen voor rookwaren, omdat het dan niet met de boodschappen kan worden meegenomen en het zorgt dat de tankbranche in leven blijft. Simpel,de tweede kamer blijen de de tankstationbranche blij

Hans Oomen
Jora Oudenbosch

Rob van Gestel|09.05.14|16:15

Ben het volledig eens met Jaimy Oomen, waarom alleen denken in gevaren? Ik zie kansen. Als men wil verminderen, dan haal het weg bij de supermarkten, daar komt elke leeftijd binnen. Bij ons merendeel automobilisten en die zijn nou eenmaal ouder dan 18 jaar.
Het is inderdaad wel en dunne lijn waarop je danst: wél de supermarkten stoppen met verkoop en níet de tankstations. Maar zo maken we van verbod een winstkans.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.