koffie, verse

Koffie dreigt duurder te worden door slechte oogst

koffie, verse

De prijs van koffiebonen is de laatste maanden fors opgelopen. Daardoor dreigt de drank duurder te worden. De prijs op de wereldmarkt is in de eerste maanden van dit jaar met 59 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van ABN Amro dat woensdag is verschenen. Koffie is een van de meest verkochte producten in tankstations en deze dreigt nu duurder te worden.

Brazilië en de Verenigde Staten zijn samen verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de productie van koffiebonen. In beide landen is sprake geweest van ongunstige weersomstandigheden, waardoor veel minder wordt geproduceerd dan verwacht. Meer dan de helft van de oogsten dreigt te mislukken. Daardoor wordt het aanbod van koffiebonen lager en gaat de prijs omhoog.

Koffieprijs

Volgens ABN Amro is nog niet helemaal duidelijk wat de koffieprijs in de loop van dit jaar gaat doen. Omdat bijvoorbeeld in Brazilië de oogst van de bonen pas in mei en juni start, is nog niet helemaal duidelijk wat de gevolgen zijn van de aanhoudende droogte.

Doordat er ook voor een andere belangrijke bonenproducent, Vietnam, ongunstige weersvoorspellingen zijn, sluit de bank niet uit dat de koffie nog duurder wordt dit jaar. De stijging zou ook in 2015 door kunnen zetten. Dit terwijl de prijs nu al hoger is dan het hoogste punt van de afgelopen twee jaar.

Olie

De prijzen van andere producten is ook gestegen in de eerste maanden van dit jaar. Suiker is bijvoorbeeld met negen procent omhoog gegaan op de wereldmarkt. Tarwe, dat de basis vormt voor brood, is vijftien procent gestegen. De prijs van olie steeg in die periode met vier procent, aardgas met drie procent.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.