Etiket van navulverpakking e-sigaret vaak niet in orde

Op bijna zeventig procent van de navulverpakkingen met nicotine voor e-sigaretten en shisha-pennen geeft het etiket niet genoeg informatie. Het verplichte gevaarsymbool ‘giftig’ ontbreekt in ongeveer zeven van de tien gevallen. Dat zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De elektronische sigaret scoorde in het onderzoek wel goed op het gebied van kindveilige sluitingen en de toegestane hoeveelheid nicotine.

Het verplichte symbool ontbreekt op 108 van de 151 onderzochte navulverpakkingen met nicotine. Volgens de NVWA worden consumenten daardoor onvoldoende gewaarschuwd voor de inhoud van de product en de gevaren bij het gebruik ervan.

Verpakkingen

De toezichthouder hield in totaal 206 navulverpakkingen, met én zonder nicotine, tegen het licht en onderzocht ze op de eisen voor productveiligheid. Bedrijven die vloeistoffen voor e-sigaretten op de markt brengen, zijn verantwoordelijkheid voor de veiligheid ervan en moeten de verpakkingen voorzien van de juiste etiketten.

Alle geïnspecteerde ondernemers die niet aan de regels voldeden, moeten van de NVWA de etiketten aanpassen onder dreiging van een dwangsom. Binnenkort vindt een herinspectie plaats van deze eerder bezochte ondernemingen. Wel heeft het merendeel van de onderzochte navulverpakkingen met nicotine een kindveilige sluiting. Dat is goed nieuws, vindt de organisatie.

Wetgeving

In de periode dat het onderzoek liep, heeft het Europees Parlement nieuwe wetgeving aangenomen over de elektronische sigaret. De nieuwe richtlijnen bepalen de maximale concentratie nicotine en de grootte van de navulverpakkingen. De uitkomsten van het onderzoek zijn daarom ook getoetst aan deze toekomstige nieuwe eisen. Daaruit blijkt dat bedrijven goed voldoen. Het merendeel van de verpakkingen bevat minder dan twee procent nicotine en de verpakkingen zijn niet groter dan tien milliliter.

Lees ook: Gebruik van e-sigaretten stijgt explosief in Nederland

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Etiket van navulverpakking e-sigaret vaak niet in orde | TankPro.nl

Etiket van navulverpakking e-sigaret vaak niet in orde

Op bijna zeventig procent van de navulverpakkingen met nicotine voor e-sigaretten en shisha-pennen geeft het etiket niet genoeg informatie. Het verplichte gevaarsymbool ‘giftig’ ontbreekt in ongeveer zeven van de tien gevallen. Dat zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De elektronische sigaret scoorde in het onderzoek wel goed op het gebied van kindveilige sluitingen en de toegestane hoeveelheid nicotine.

Het verplichte symbool ontbreekt op 108 van de 151 onderzochte navulverpakkingen met nicotine. Volgens de NVWA worden consumenten daardoor onvoldoende gewaarschuwd voor de inhoud van de product en de gevaren bij het gebruik ervan.

Verpakkingen

De toezichthouder hield in totaal 206 navulverpakkingen, met én zonder nicotine, tegen het licht en onderzocht ze op de eisen voor productveiligheid. Bedrijven die vloeistoffen voor e-sigaretten op de markt brengen, zijn verantwoordelijkheid voor de veiligheid ervan en moeten de verpakkingen voorzien van de juiste etiketten.

Alle geïnspecteerde ondernemers die niet aan de regels voldeden, moeten van de NVWA de etiketten aanpassen onder dreiging van een dwangsom. Binnenkort vindt een herinspectie plaats van deze eerder bezochte ondernemingen. Wel heeft het merendeel van de onderzochte navulverpakkingen met nicotine een kindveilige sluiting. Dat is goed nieuws, vindt de organisatie.

Wetgeving

In de periode dat het onderzoek liep, heeft het Europees Parlement nieuwe wetgeving aangenomen over de elektronische sigaret. De nieuwe richtlijnen bepalen de maximale concentratie nicotine en de grootte van de navulverpakkingen. De uitkomsten van het onderzoek zijn daarom ook getoetst aan deze toekomstige nieuwe eisen. Daaruit blijkt dat bedrijven goed voldoen. Het merendeel van de verpakkingen bevat minder dan twee procent nicotine en de verpakkingen zijn niet groter dan tien milliliter.

Lees ook: Gebruik van e-sigaretten stijgt explosief in Nederland

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.