Sigarettenfabriek Philip Morris dicht door verkoopdaling

De fabriek van sigarettenproducten Philip Morris in Bergen op Zoom gaat vrijwel geheel dicht. Ongeveer negentig procent van het personeel moet vertrekken. Slechts een klein deel kan blijven. Dat meldt de tabaksfabrikant vrijdag. Dalende omzetten en strengere wetgeving zijn de belangrijkere oorzaken van het besluit van de directie.

Uiterlijk per 1 oktober moet de sluiting een feit zijn. Ongeveer 1.230 van de 1.371 personeelsleden moeten vertrekken. Volgens het Amerikaanse bedrijf is de afgelopen vier jaar het totale volume scherp gedaald door onder andere de aanhoudende economische crisis, het overstappen van veel consumenten op goedkopere producten zoals shag en de toename van illegale handel.

Belasting

Philip Morris International zag daardoor de verkoopaantallen met zo’n twintig procent dalen. Ook de uitvoer van andere fabrieken in Europa nam de laatste vier jaar af. Herstel van het verkoopvolume is volgens een woordvoerder van het bedrijf onwaarschijnlijk. Ook uit de producent zijn zorgen over de, in hun ogen, te rigoureuze belastingmaatregelen en wettelijke beperkingen omtrent het product. Ook dat zorgt voor een verkoopafname.

In Bergen op Zoom worden jaarlijks zeventig miljard sigaretten gemaakt, onder andere producten van de merken Marlboro, Chesterfield en L&M. Of tankstations in Nederland meteen iets gaan voelen van de aangekondigde sluiting, is zeer de vraag. Het grootste deel van de producten die in de Brabantse stad worden gemaakt, zijn bestemd voor de export richting andere Europese landen en Japan.

Winst

In 2012 maakte de sigarettenproducent meer dan honderd miljoen euro winst, een fikse groei ten opzichte van het jaar ervoor. Cijfers over afgelopen jaar zijn nog niet voorhanden.

Lees ook: Waarschuwingen op tabaksverpakkingen worden nog groter

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.