Europa legt tarieven voor creditcard-betalingen aan banden

Het Europees Parlement heeft donderdag voorstellen aangenomen om een plafond in te stellen voor creditcard-tarieven. Ook moeten tarieven transparanter worden gemaakt en krijgen winkeliers meer keuzevrijheid bij kaartacceptatie. Zodra de wet van kracht wordt, mogen banken en andere uitgevers van kaarten bij creditcardbetalingen maximaal 0.3 procent van het aankoopbedrag in rekening brengen bij de winkelier.

Ook zijn plannen goedgekeurd om voor gebruik van de pinpas een maximumtarief vast te stellen, namelijk zeven eurocent of 0,2 procent van het aankoopbedrag. Die maatregelen hebben echter niet veel invloed. Dit omdat de Nederlandse tarieven al ruim onder het Europese plafond liggen.

Tankstationhouders

Ook in de nieuwe wetgeving blijven creditcard-transacties dus veel duurder dan betalingen met de pinpas. Gelukkig voor tankstationhouders is pinnen veel populairder dan de creditcard. ”Maar het is een goed teken dat Europa onderkent dat creditcardmaatschappijen heel machtig zijn”, aldus Martijn van der Kolk van branchevereniging Beta. ”Mastercard en Visa hebben bijvoorbeeld met z’n tweeën ruim negentig procent van de markt in handen.”

Waar Van der Kolk minder gelukkig mee is, is dat de ondernemer in de toekomst geen extra geld mag vragen voor een creditcardbetaling. Dat is ook een van de bepalingen die is opgenomen in de aangenomen voorstellen. “Als Europa dat gaat verbieden, kan de ondernemer niet meer direct sturen.”

Europa

De kosten voor betalingen verschillen op dit moment nog per land. Het besluit in Brussel moet daar een einde aan maken. De nieuwe tarieven gelden dan zowel voor binnenlandse als grensoverschrijdende transacties.

Nu de voorstellen zijn aangenomen door het Europees Parlement wordt het besproken in de Europese Raad van ministers. Hierin is ook minister Dijsselbloem vertegenwoordigd. Als de Raad het plan heeft goedgekeurd, duurt het nog een jaar voordat de nieuwe maatregelen van kracht worden.

Lees ook: Branche en banken eensgezind over betalingsverkeer

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Europa legt tarieven voor creditcard-betalingen aan banden | TankPro.nl

Europa legt tarieven voor creditcard-betalingen aan banden

Het Europees Parlement heeft donderdag voorstellen aangenomen om een plafond in te stellen voor creditcard-tarieven. Ook moeten tarieven transparanter worden gemaakt en krijgen winkeliers meer keuzevrijheid bij kaartacceptatie. Zodra de wet van kracht wordt, mogen banken en andere uitgevers van kaarten bij creditcardbetalingen maximaal 0.3 procent van het aankoopbedrag in rekening brengen bij de winkelier.

Ook zijn plannen goedgekeurd om voor gebruik van de pinpas een maximumtarief vast te stellen, namelijk zeven eurocent of 0,2 procent van het aankoopbedrag. Die maatregelen hebben echter niet veel invloed. Dit omdat de Nederlandse tarieven al ruim onder het Europese plafond liggen.

Tankstationhouders

Ook in de nieuwe wetgeving blijven creditcard-transacties dus veel duurder dan betalingen met de pinpas. Gelukkig voor tankstationhouders is pinnen veel populairder dan de creditcard. ”Maar het is een goed teken dat Europa onderkent dat creditcardmaatschappijen heel machtig zijn”, aldus Martijn van der Kolk van branchevereniging Beta. ”Mastercard en Visa hebben bijvoorbeeld met z’n tweeën ruim negentig procent van de markt in handen.”

Waar Van der Kolk minder gelukkig mee is, is dat de ondernemer in de toekomst geen extra geld mag vragen voor een creditcardbetaling. Dat is ook een van de bepalingen die is opgenomen in de aangenomen voorstellen. “Als Europa dat gaat verbieden, kan de ondernemer niet meer direct sturen.”

Europa

De kosten voor betalingen verschillen op dit moment nog per land. Het besluit in Brussel moet daar een einde aan maken. De nieuwe tarieven gelden dan zowel voor binnenlandse als grensoverschrijdende transacties.

Nu de voorstellen zijn aangenomen door het Europees Parlement wordt het besproken in de Europese Raad van ministers. Hierin is ook minister Dijsselbloem vertegenwoordigd. Als de Raad het plan heeft goedgekeurd, duurt het nog een jaar voordat de nieuwe maatregelen van kracht worden.

Lees ook: Branche en banken eensgezind over betalingsverkeer

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.