Tankstation-klanten kopen vaker producten in de shop

Bezoekers van tankstations besluiten steeds meer om ook producten in de shop te kopen. Zowel bij snelweg-locaties als bij vestigingen aan het onderliggende wegennet stijgt het percentage klanten dat eten en drinken op het tankstation koopt. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Foodstep. Volgens het bedrijf koopt gemiddeld ongeveer vijftig procent van de snelweg-klanten een of meerdere shopproducten. Bij vestigingen aan de overige wegen is dat zo’n 25 procent. In beide gevallen is sprake van een opwaartse trend in de percentages.

Als wordt gekeken naar de absolute aantallen ligt het iets anders, want het totale aantal aankoopmomenten bij tankstations daalt. Uit de Foodstep-cijfers blijkt weliswaar dat het aantal bezoeken aan snelweg-locaties toeneemt, maar dit gaat ten koste van de klandizie bij de stations aan het provinciale en gemeentelijke wegennet. Dat de snelweg-vestigingen aan populariteit winnen is opvallend, aangezien de laatste jaren juist veel autorijders die locaties hebben gemeden.

Snelweg

Dit omdat de brandstofprijzen aan het onderliggende wegennet meestal lager zijn, mede door de opkomst van onbemande vestigingen. Kijkend naar de cijfers van het onderzoeksbureau lijkt het dus alsof de snelweg-vestigingen langzaam terrein aan het terugwinnen zijn.

”Voor de snelweg betekent dit een win-winsituatie”, zegt onderzoeksdirecteur Rien de Koning van Foodstep. ”Het aantal bezoekers neemt toe en het deel daarvan dat artikelen in de shop koopt, neemt ook toe.” Voor de stations aan de overige wegen betekent de procentuele stijging dus niet per definitie een toename van het absolute aantal shop-verkopen.

Pompshop

De stijging van het aantal bezoekers van snelweg-vestigingen is volgens de gegevens tien procent in de eerste twee maanden van dit jaar ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Een verklaring voor de opmerkelijke toename heeft De Koning nog niet. Hij verwacht dat verder onderzoek later dit jaar meer duidelijkheid hierover geeft.

De afname bij de overige locaties was vorig jaar vijf procent in vergelijk met het jaar ervoor. Dat geldt zowel voor bemande als onbemande stations. Al is in de eerste periode van dit jaar juist weer een herstel te zien van de onbemande vestigingen, ten koste van de bemande. Eén van de redenen voor die trend zou volgens De Koning het besluit kunnen zijn van grenspomphouders om over te gaan van bemand naar onbemand, vanwege het grensprobleem.

Stijgers

Ook heeft het bureau gekeken naar het aantal transacties per productgroep. Gekeken naar alleen de grotere groepen zijn de belangrijkste stijgers in de eerste twee maanden van dit jaar, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, de koffieproducten, de vers belegde broodjes en de chocolade. Hoeveel broodjes of chocoladeproducten er per transactie worden gekocht, blijft buiten beschouwing. Belangrijkste dalers zijn met name de snoepartikelen, de energy drinks en de kant-en-klare broodjes.

Foodstep becijferde eerder al dat de verkoop van food, drank en tabak in de Nederlandse tankstations vorig jaar zakte met 4,2 procent. De totale shopomzet, exclusief non food, was ongeveer 1,715 miljard euro. Dat was 75 miljoen euro minder dan de omzet van het jaar ervoor. Cijfers over de verkoop van brandstof en autobenodigdheden houdt het onderzoeksbureau niet bij.

Foodaanbod

Een van de oorzaken van de daling van vorig jaar is volgens De Koning onder meer het verschil tussen brandstofprijzen aan de snelweg en het onderliggende wegennet. Veel zakelijke rijders tanken daardoor minder vaak langs de snelweg en worden dus ook minder vaak verleid door het foodaanbod bij die locaties. Onbemande stations kregen vorig jaar steeds vaker de voorkeur. De snelweg-stations lijken dus nu de weg omhoog weer gevonden te hebben. Al is nog onduidelijk of het om een kortstondige of een langdurige stijging gaat.

Tom van Gurp

Lees ook: Foodomzet tankstations daalt met ruim vier procent

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Tankstation-klanten kopen vaker producten in de shop | TankPro.nl

Tankstation-klanten kopen vaker producten in de shop

Bezoekers van tankstations besluiten steeds meer om ook producten in de shop te kopen. Zowel bij snelweg-locaties als bij vestigingen aan het onderliggende wegennet stijgt het percentage klanten dat eten en drinken op het tankstation koopt. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Foodstep. Volgens het bedrijf koopt gemiddeld ongeveer vijftig procent van de snelweg-klanten een of meerdere shopproducten. Bij vestigingen aan de overige wegen is dat zo’n 25 procent. In beide gevallen is sprake van een opwaartse trend in de percentages.

Als wordt gekeken naar de absolute aantallen ligt het iets anders, want het totale aantal aankoopmomenten bij tankstations daalt. Uit de Foodstep-cijfers blijkt weliswaar dat het aantal bezoeken aan snelweg-locaties toeneemt, maar dit gaat ten koste van de klandizie bij de stations aan het provinciale en gemeentelijke wegennet. Dat de snelweg-vestigingen aan populariteit winnen is opvallend, aangezien de laatste jaren juist veel autorijders die locaties hebben gemeden.

Snelweg

Dit omdat de brandstofprijzen aan het onderliggende wegennet meestal lager zijn, mede door de opkomst van onbemande vestigingen. Kijkend naar de cijfers van het onderzoeksbureau lijkt het dus alsof de snelweg-vestigingen langzaam terrein aan het terugwinnen zijn.

”Voor de snelweg betekent dit een win-winsituatie”, zegt onderzoeksdirecteur Rien de Koning van Foodstep. ”Het aantal bezoekers neemt toe en het deel daarvan dat artikelen in de shop koopt, neemt ook toe.” Voor de stations aan de overige wegen betekent de procentuele stijging dus niet per definitie een toename van het absolute aantal shop-verkopen.

Pompshop

De stijging van het aantal bezoekers van snelweg-vestigingen is volgens de gegevens tien procent in de eerste twee maanden van dit jaar ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Een verklaring voor de opmerkelijke toename heeft De Koning nog niet. Hij verwacht dat verder onderzoek later dit jaar meer duidelijkheid hierover geeft.

De afname bij de overige locaties was vorig jaar vijf procent in vergelijk met het jaar ervoor. Dat geldt zowel voor bemande als onbemande stations. Al is in de eerste periode van dit jaar juist weer een herstel te zien van de onbemande vestigingen, ten koste van de bemande. Eén van de redenen voor die trend zou volgens De Koning het besluit kunnen zijn van grenspomphouders om over te gaan van bemand naar onbemand, vanwege het grensprobleem.

Stijgers

Ook heeft het bureau gekeken naar het aantal transacties per productgroep. Gekeken naar alleen de grotere groepen zijn de belangrijkste stijgers in de eerste twee maanden van dit jaar, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, de koffieproducten, de vers belegde broodjes en de chocolade. Hoeveel broodjes of chocoladeproducten er per transactie worden gekocht, blijft buiten beschouwing. Belangrijkste dalers zijn met name de snoepartikelen, de energy drinks en de kant-en-klare broodjes.

Foodstep becijferde eerder al dat de verkoop van food, drank en tabak in de Nederlandse tankstations vorig jaar zakte met 4,2 procent. De totale shopomzet, exclusief non food, was ongeveer 1,715 miljard euro. Dat was 75 miljoen euro minder dan de omzet van het jaar ervoor. Cijfers over de verkoop van brandstof en autobenodigdheden houdt het onderzoeksbureau niet bij.

Foodaanbod

Een van de oorzaken van de daling van vorig jaar is volgens De Koning onder meer het verschil tussen brandstofprijzen aan de snelweg en het onderliggende wegennet. Veel zakelijke rijders tanken daardoor minder vaak langs de snelweg en worden dus ook minder vaak verleid door het foodaanbod bij die locaties. Onbemande stations kregen vorig jaar steeds vaker de voorkeur. De snelweg-stations lijken dus nu de weg omhoog weer gevonden te hebben. Al is nog onduidelijk of het om een kortstondige of een langdurige stijging gaat.

Tom van Gurp

Lees ook: Foodomzet tankstations daalt met ruim vier procent

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.