Gebruik van e-sigaretten stijgt explosief in Nederland

De elektronische sigaret wint snel aan populariteit. Het gebruik ervan is in 2013 verdrievoudigd ten opzichte van het jaar ervoor. Dat blijkt uit een onderzoek van kennisinstituut Trimbos. Drie procent van de deelnemers gebruikte een of meerdere keren een e-sigaret in het afgelopen jaar. Dat was in 2012 nog één procent. Het Trimbos-instituut deed onderzoek onder ruim 18.000 Nederlanders van vijftien jaar of ouder.

Waardoor de stijging precies wordt veroorzaakt, is de onderzoekers niet geheel duidelijk. Wel noemt Trimbos enkele mogelijke oorzaken: Rokers zien de elektronische sigaret wellicht als minder schadelijk, ze gebruiken het product als middel om te stoppen, of roken de e-variant op locaties waar reguliere tabak niet is toegestaan. Verder onderzoek van het kennisinstituut moet uitwijzen welke van bovenstaande redenen de belangrijkste oorzaak is van de stijging. Wel is duidelijk dat 88 procent van de e-sigaretgebruikers ook reguliere tabakswaar rookt.

Verkoop

Een van de populairdere merken is Snoke, dat door leverancier Newco op de markt wordt gebracht. De verkoop daarvan is de laatste tijd ook toegenomen. ”We zagen aanvankelijk een enorme piek in de verkopen van Snoke One. Consumenten wilden het product leren kennen en kozen massaal voor de variant voor eenmalig gebruik”, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

”De laatste maanden zien we de verkoop van Snoke One stabiliseren en zien we een flinke stijging in de verkoop van Caps. Een logische ontwikkeling, want men is overtuigd geraakt van het product en kiest voor de Snoke Starter en de bijbehorende navullingen.”

Tabak

Trimbos bekeek ook het gebruik van reguliere tabaksproducten. Daaruit blijkt dat vorig jaar een kwart van de Nederlanders van vijftien jaar of ouder rookt. Negentien procent doet dat dagelijks, zes procent niet dagelijks. Dat is vrijwel hetzelfde percentage als een jaar eerder, toen de teller op 26 procent stond.

Het aantal sigaretten of shagjes dat de rokers dagelijks gebruiken daalde licht, van 13,9 naar 13,1 stuks. Een op de acht van de sigarettenrokers rookt dagelijks gemiddeld meer dan 22 sigaretten. Ook in de percentages van de categorieën ’dagelijks roken’, ’niet dagelijks roken’, ’ex-rokers’ en ’nooit gerookt’ zijn geen verschillen gevonden. Eerder werd al bekend dat in 2013 het dagelijks roken onder jongeren in de leeftijd van tien tot en met negentien jaar daalde van elf procent naar negen procent in vergelijking met het jaar ervoor.

Rokers

Het percentage rokers verschilt niet tussen mannen en vrouwen. Wel hebben relatief meer vrouwen nooit gerookt (44 procent) dan mannen (36 procent). Ook is er een verschil tussen opleidingsniveaus. Hoger opgeleiden roken minder vaak dagelijks (11 procent) dan lager opgeleiden (24 procent).

Van de Nederlandse rokers van vijftien jaar en ouder heeft 65 procent ooit een serieuze stoppoging ondernomen; dat wil zeggen dat de roker het 24 uur of langer volhield om niet te roken. In het afgelopen jaar ondernam 29 procent van de (ex-)rokers een serieuze stoppoging, waarbij jongere rokers in de leeftijd van 15-35 jaar het hoogst scoorden (36 procent). Bij de meeste stoppogingen (66 procent) werd geen hulpmiddel of hulpmethode gebruikt. Bij de 34 procent van de stoppogingen met hulpmiddelen, waren nicotine-vervangende middelen en geneesmiddelen het meest populair. Van de huidige rokers is acht op de tien van plan in de toekomst te stoppen, vergelijkbaar met het percentage in 2012.

Tom van Gurp

Lees ook: Elektronische sigaret Snoke ziet tankstation als belangrijk verkoopkanaal

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Gebruik van e-sigaretten stijgt explosief in Nederland | TankPro.nl

Gebruik van e-sigaretten stijgt explosief in Nederland

De elektronische sigaret wint snel aan populariteit. Het gebruik ervan is in 2013 verdrievoudigd ten opzichte van het jaar ervoor. Dat blijkt uit een onderzoek van kennisinstituut Trimbos. Drie procent van de deelnemers gebruikte een of meerdere keren een e-sigaret in het afgelopen jaar. Dat was in 2012 nog één procent. Het Trimbos-instituut deed onderzoek onder ruim 18.000 Nederlanders van vijftien jaar of ouder.

Waardoor de stijging precies wordt veroorzaakt, is de onderzoekers niet geheel duidelijk. Wel noemt Trimbos enkele mogelijke oorzaken: Rokers zien de elektronische sigaret wellicht als minder schadelijk, ze gebruiken het product als middel om te stoppen, of roken de e-variant op locaties waar reguliere tabak niet is toegestaan. Verder onderzoek van het kennisinstituut moet uitwijzen welke van bovenstaande redenen de belangrijkste oorzaak is van de stijging. Wel is duidelijk dat 88 procent van de e-sigaretgebruikers ook reguliere tabakswaar rookt.

Verkoop

Een van de populairdere merken is Snoke, dat door leverancier Newco op de markt wordt gebracht. De verkoop daarvan is de laatste tijd ook toegenomen. ”We zagen aanvankelijk een enorme piek in de verkopen van Snoke One. Consumenten wilden het product leren kennen en kozen massaal voor de variant voor eenmalig gebruik”, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

”De laatste maanden zien we de verkoop van Snoke One stabiliseren en zien we een flinke stijging in de verkoop van Caps. Een logische ontwikkeling, want men is overtuigd geraakt van het product en kiest voor de Snoke Starter en de bijbehorende navullingen.”

Tabak

Trimbos bekeek ook het gebruik van reguliere tabaksproducten. Daaruit blijkt dat vorig jaar een kwart van de Nederlanders van vijftien jaar of ouder rookt. Negentien procent doet dat dagelijks, zes procent niet dagelijks. Dat is vrijwel hetzelfde percentage als een jaar eerder, toen de teller op 26 procent stond.

Het aantal sigaretten of shagjes dat de rokers dagelijks gebruiken daalde licht, van 13,9 naar 13,1 stuks. Een op de acht van de sigarettenrokers rookt dagelijks gemiddeld meer dan 22 sigaretten. Ook in de percentages van de categorieën ’dagelijks roken’, ’niet dagelijks roken’, ’ex-rokers’ en ’nooit gerookt’ zijn geen verschillen gevonden. Eerder werd al bekend dat in 2013 het dagelijks roken onder jongeren in de leeftijd van tien tot en met negentien jaar daalde van elf procent naar negen procent in vergelijking met het jaar ervoor.

Rokers

Het percentage rokers verschilt niet tussen mannen en vrouwen. Wel hebben relatief meer vrouwen nooit gerookt (44 procent) dan mannen (36 procent). Ook is er een verschil tussen opleidingsniveaus. Hoger opgeleiden roken minder vaak dagelijks (11 procent) dan lager opgeleiden (24 procent).

Van de Nederlandse rokers van vijftien jaar en ouder heeft 65 procent ooit een serieuze stoppoging ondernomen; dat wil zeggen dat de roker het 24 uur of langer volhield om niet te roken. In het afgelopen jaar ondernam 29 procent van de (ex-)rokers een serieuze stoppoging, waarbij jongere rokers in de leeftijd van 15-35 jaar het hoogst scoorden (36 procent). Bij de meeste stoppogingen (66 procent) werd geen hulpmiddel of hulpmethode gebruikt. Bij de 34 procent van de stoppogingen met hulpmiddelen, waren nicotine-vervangende middelen en geneesmiddelen het meest populair. Van de huidige rokers is acht op de tien van plan in de toekomst te stoppen, vergelijkbaar met het percentage in 2012.

Tom van Gurp

Lees ook: Elektronische sigaret Snoke ziet tankstation als belangrijk verkoopkanaal

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.