tabak, schap, tankstation, sigaretten

Tabaksexpert wil prijsverhoging van shag in België

De prijs van shag is in België veel te laag. Dit zorgt er voor dat veel rokers uit omringende landen, onder meer Nederland, naar de zuiderburen trekken om daar inkopen te doen. Dat zegt de Belgische tabaksexpert Luk Joossens. Hij wil dat de overheid maatregelen neemt om de prijs op te drijven en daardoor het roken te ontmoedigen.

De shag, ook wel roltabak genoemd, is bij de zuiderburen enkele euro’s per pakje goedkoper dan bij ons. Reden voor onder meer veel Nederlanders en Fransen om in België tabakswaar te gaan kopen. Dit tot afgrijzen van Joossens die juist een verhoging van de prijs toejuicht.

Shag

Joossens is betrokken bij de totstandkoming van de Tobacco Control Scale, een rapport dat bekijkt in welke mate Europese landen een goed anti-tabaksbeleid hebben. België zakt op de lijst steeds verder naar beneden. Het rapport wordt donderdag gepresenteerd tijdens de Europese Conferentie voor Tabak en Gezondheid.

”Rokers komen van overal om roltabak te kopen bij ons. In de omringende landen is de prijs veel hoger. Wij kunnen ons nergens meer vertonen of we krijgen de vraag wat er in ons land gebeurt”, zegt de expert in de Belgische media.

Prijsverschil

Volgens vice-voorzitter Willem Jan Roelofs van de SSI kan het prijsverschil met België per builtje shag oplopen tot drie euro. Het prijsverschil tussen Nederland en België per pakje sigaretten is ook aanzienlijk, al is het kleiner dan bij roltabak. Over de prijs van sigaretten in België deed Joossens geen uitspraken.

Lees ook: Belgische minister: E-sigaretten uitsluitend bij apotheek

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.