Verhaal van alcoholverkoop bij tankstations krijgt nieuw hoofdstuk

Hoogeveen,28/11/10:pomphouder Ewout Klok wil drank gaan verkopen in zijn shop. Opdracht Telegraaf.

De overheid en Ewout Klok treffen elkaar opnieuw in de rechtszaal over de alcoholverkoop bij tankstations. Op 26 mei dient een zaak hierover bij de Raad van State. Daarin hopen Klok en branchevereniging Beta steun te vinden om bier- en wijnverkoop bij tankstations weer toe te staan. Dat ze dat nu niet mogen, is een doorn in het oog van veel pomphouders.

Klok spreekt van rechtsongelijkheid. ”In mijn tankstations mag ik het niet verkopen, omdat verkeer en alcohol niet samengaan. Maar de supermarkt hier vlakbij mag het wel. Daar gaan mensen ook gewoon met de auto naar toe. Zelfs bij een Makro, die nota bene zelf tankstations exploiteert, kun je gewoon alcohol kopen. Daar snap ik niets van. Ik kan het aan mijn klanten ook niet uitleggen dat de supermarkt het wel mag en ik niet.”

Pomphouders

Bovendien is het in strijd met Europees recht, vindt Klok. ”De tankstations in Duitsland en België mogen het gewoon verkopen.” Voor grenspomphouders is dat oneerlijke concurrentie, is de redenering. ”Het gaat ons ook niet om sterk-alcoholische dranken. We willen alleen bier en wijn in het assortiment opnemen. Net als onze collega’s in de grenslanden.”

Ook stoort het Klok dat bijvoorbeeld wegrestaurant langs snelwegen wel alcohol mogen verkopen, waar het de bedoeling is dat de klant het ter plekke opdrinkt, en dat tankstations op dezelfde verzorgingsplaats dat niet mogen.

Bier

”Volgens de rechter zouden de mensen bij wegrestaurants een andere klantengroep zijn dan bij tankstations. Nou, dat vind ik echt een belediging van de tankstationklant. Bovendien heb ik destijds nooit een klant gehad die alcohol kocht en meteen het blikje of de fles in de auto open trok. Mensen kochten bij mij alcohol om dat thuis op te drinken.”

Shell-pomphouder Klok verkocht in 2011, toen hij nog voorzitter was van Beta, kortstondig bier en wijn in zijn shop. Hij kreeg daarvoor een boete van de NVWA. Het geld is inmiddels overgemaakt, maar Klok heeft de boete wel aangevochten.

Alcohol

Afgelopen zomer was de eerste rechtszaak, in Assen. De rechter hield vast aan de wet en stond de verkoop niet toe. Kort daarop besloot Klok om door te procederen. Hij wordt daarin bijgestaan door een advocaat en door Lisanne Henneveld van Beta.

”Volgens de wetgever gaat het om het psychologisch effect van alcohol en verkeer en dat die niet samen gaan”, aldus Henneveld. ”Maar er is nog nooit onderzoek gedaan of het stoppen met alcoholverkoop bij tankstations daadwerkelijk heeft gezorgd voor minder ongelukken. De minister geeft zelfs toe dat dit een verbod is op emotionele basis. Wij vinden deze maatregel gewoon onrechtvaardig.”

Rechter

Pomphouders mogen sinds 2000 geen alcohol meer verkopen in hun stations. De omzet die daarmee verloren is gegaan, loopt per station waarschijnlijk in de tienduizenden euro’s. Als Klok bij de Raad van State geen gelijk krijgt, kan hij verder procederen in Europa. Of hij daartoe overgaat, wordt pas in een later stadium beslist, na de uitspraak van de Raad van State.

Tom van Gurp

Lees ook: Beta in beroep tegen uitspraak over verbod alcoholverkoop

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.