Schatkist lijdt verlies door accijnsverhoging op tabak

De verhoging van de tabaksaccijns begin vorig jaar heeft voor minder inkomsten gezorgd voor de schatkist. De Staat hoopte met de belastingmaatregel 371 miljoen euro extra binnen te halen, maar het werd uiteindelijk bijna 33 miljoen euro minder. Dat blijkt uit de Accijnsmonitor, een initiatief van de tabaksindustrie, de groothandels en de branchevereniging voor tabakshandelaren NSO.

Het verschil van bijna vierhonderd miljoen euro wordt volgens de betrokken organisaties vooral veroorzaakt door het prijsverschil met de omringende landen. Consumenten in de grensstreek trekken massaal naar Duitsland en België om daar hun tabak in te slaan, die in het buitenland veel goedkoper is.

België

Dat de verkopen in Nederland minder zijn geworden doordat het aantal rokers is afgenomen, denken de organisaties niet. Bij de zuiderburen is namelijk vorig jaar meer tabak verkocht dan in Nederland. Dit terwijl Nederland bijna zeventien miljoen inwoners heeft en België slechts elf miljoen. Het is voor het eerst dat in België meer tabak is verkocht dan in Nederland.

De organisaties willen dan ook dat het kabinet de accijnsverhogingen op tabak terugdraait. In januari 2013 gingen namelijk de accijnzen op tabak omhoog met 35 eurocent per pakje sigaretten en zestig eurocent voor een pakje shag. Daardoor loopt het prijsverschil met het buitenland op tot een euro per pakje sigaretten en 2,80 euro voor een pakje shag. Voor eind dit jaar staat opnieuw een verhoging van de tabaksheffing gepland.

Accijns

De cijfers van de Accijnsmonitor, gepubliceerd op de website accijnslek.nl, worden bepaald door de maandelijkse verkopen van de grootste sigaretten- en kerftabakfabrikanten in Nederland te verzamelen. De deelnemende fabrikanten hebben een marktaandeel van 95 procent bij sigaretten en 88 procent bij shag. Op basis van de cijfers worden de BTW- en accijnsopbrengsten bepaald.

Ook blijkt uit de cijfers dat de tabakswinkeliers vorig jaar dertien procent minder sigarettenomzet en ruim tien procent minder shagomzet hebben behaald. Naast het grensprobleem wordt die daling ook veroorzaakt doordat klanten vaker kiezen voor goedkopere varianten van tabaksproducten, bijvoorbeeld zelfgemaakte sigaretten of volumetabak.

Brandstof

Naast het accijnsbeleid omtrent tabak is ook veel verzet tegen de belastingverhoging op brandstoffen. Donderdag waren tientallen pomphouders uit de grensstreek naar Den Haag getrokken om daar te protesteren tegen het accijnsbeleid van het kabinet. Ze hopen dat staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes de brandstofaccijnzen van begin dit jaar zo snel mogelijk ongedaan maakt.

Het kabinet wil pas in mei evalueren wat de gevolgen zijn van de verhoging. De tankstationbranche wil echter dat die evaluatie zo snel mogelijk plaatsvindt. Of beter nog, dat de accijnsverhoging wordt teruggedraaid. Daar heeft het kabinet momenteel echter geen plannen voor.

Lees ook: Wiebes ongevoelig voor misère pomphouders

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Schatkist lijdt verlies door accijnsverhoging op tabak”

De “schatkist” doet dit toch zelf!? En nu klagen alsof zij de gedupeerden zijn. Deze uitkomst had een klein kind nog kunnen bedenken. Het ergste van alles is dat Den Haag aan onze boterhammen komen, terwijl zij lekker verder eten. Maar daar hebben ze het niet over. Later hoor je op het journaal dat de werkeloosheid is gestegen. Gek hé! Den Haag…bedankt! En denk ook eens aan ons als jullie lekker aan het eten zijn!!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Schatkist lijdt verlies door accijnsverhoging op tabak | TankPro.nl

Schatkist lijdt verlies door accijnsverhoging op tabak

De verhoging van de tabaksaccijns begin vorig jaar heeft voor minder inkomsten gezorgd voor de schatkist. De Staat hoopte met de belastingmaatregel 371 miljoen euro extra binnen te halen, maar het werd uiteindelijk bijna 33 miljoen euro minder. Dat blijkt uit de Accijnsmonitor, een initiatief van de tabaksindustrie, de groothandels en de branchevereniging voor tabakshandelaren NSO.

Het verschil van bijna vierhonderd miljoen euro wordt volgens de betrokken organisaties vooral veroorzaakt door het prijsverschil met de omringende landen. Consumenten in de grensstreek trekken massaal naar Duitsland en België om daar hun tabak in te slaan, die in het buitenland veel goedkoper is.

België

Dat de verkopen in Nederland minder zijn geworden doordat het aantal rokers is afgenomen, denken de organisaties niet. Bij de zuiderburen is namelijk vorig jaar meer tabak verkocht dan in Nederland. Dit terwijl Nederland bijna zeventien miljoen inwoners heeft en België slechts elf miljoen. Het is voor het eerst dat in België meer tabak is verkocht dan in Nederland.

De organisaties willen dan ook dat het kabinet de accijnsverhogingen op tabak terugdraait. In januari 2013 gingen namelijk de accijnzen op tabak omhoog met 35 eurocent per pakje sigaretten en zestig eurocent voor een pakje shag. Daardoor loopt het prijsverschil met het buitenland op tot een euro per pakje sigaretten en 2,80 euro voor een pakje shag. Voor eind dit jaar staat opnieuw een verhoging van de tabaksheffing gepland.

Accijns

De cijfers van de Accijnsmonitor, gepubliceerd op de website accijnslek.nl, worden bepaald door de maandelijkse verkopen van de grootste sigaretten- en kerftabakfabrikanten in Nederland te verzamelen. De deelnemende fabrikanten hebben een marktaandeel van 95 procent bij sigaretten en 88 procent bij shag. Op basis van de cijfers worden de BTW- en accijnsopbrengsten bepaald.

Ook blijkt uit de cijfers dat de tabakswinkeliers vorig jaar dertien procent minder sigarettenomzet en ruim tien procent minder shagomzet hebben behaald. Naast het grensprobleem wordt die daling ook veroorzaakt doordat klanten vaker kiezen voor goedkopere varianten van tabaksproducten, bijvoorbeeld zelfgemaakte sigaretten of volumetabak.

Brandstof

Naast het accijnsbeleid omtrent tabak is ook veel verzet tegen de belastingverhoging op brandstoffen. Donderdag waren tientallen pomphouders uit de grensstreek naar Den Haag getrokken om daar te protesteren tegen het accijnsbeleid van het kabinet. Ze hopen dat staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes de brandstofaccijnzen van begin dit jaar zo snel mogelijk ongedaan maakt.

Het kabinet wil pas in mei evalueren wat de gevolgen zijn van de verhoging. De tankstationbranche wil echter dat die evaluatie zo snel mogelijk plaatsvindt. Of beter nog, dat de accijnsverhoging wordt teruggedraaid. Daar heeft het kabinet momenteel echter geen plannen voor.

Lees ook: Wiebes ongevoelig voor misère pomphouders

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Schatkist lijdt verlies door accijnsverhoging op tabak”

De “schatkist” doet dit toch zelf!? En nu klagen alsof zij de gedupeerden zijn. Deze uitkomst had een klein kind nog kunnen bedenken. Het ergste van alles is dat Den Haag aan onze boterhammen komen, terwijl zij lekker verder eten. Maar daar hebben ze het niet over. Later hoor je op het journaal dat de werkeloosheid is gestegen. Gek hé! Den Haag…bedankt! En denk ook eens aan ons als jullie lekker aan het eten zijn!!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.