Voedselkwaliteit bij tankstation-formules openbaar bij inspectie

De NVWA zet de inspectieresultaten van tankstations per formule op haar website. Het gaat hierbij onder meer om gegevens over voedselkwaliteit. Zo moet het voor alle consumenten duidelijk worden welke vestigingen hygiënisch werken en of zij de regels voor veilig voedsel naleven. De controle-instantie wil zo dat de consument inzicht krijgt in de kwaliteit van voedsel bij tankstations.

”We kijken bij tankstations vooral naar hoe de broodjes worden bereid en hoe ze zijn verpakt”, vertelt woordvoerder Esther Filon van de NVWA. ”Ook het weren van ongedierte en het bewaren van producten onder de juiste temperatuur worden beoordeeld. Daarnaast bepalen we of de werkwijze wel hygiënisch genoeg is. Is er bijvoorbeeld zeep aanwezig, zodat het personeel de handen kan wassen.”

Broodjes

De voedsel- en warenautoriteit kijkt ook naar de bouwkundige staat van het gebouw. ”Stel dat er een gat in het plafond zit boven de plek waar de medewerkers de broodjes bereiden. Dan nemen we dat mee in de beoordeling.”

De NVWA publiceert niet alle informatie van een inspectie, maar maakt gebruik van het stoplichtmodel. Groen staat voor een bedrijf dat zich prima aan de regels houdt en oranje voor een station dat tekortkomingen heeft die moeten worden opgelost. Als een formule een rode kleur krijgt, wil dat zeggen dat het betreffende bedrijf ernstig tekortschiet en onder verscherpt toezicht komt te staan.

Beoordeling

Op deze manier moeten de klanten in een oogopslag kunnen zien wat het oordeel is van de NVWA over een formule. Als nog geen beoordeling heeft plaatsgevonden, wordt de kleur wit gebruikt.

De controle-instantie begint in juni met een pilot, waarbij alleen de inspectiegegevens van lunchrooms online komen te staan. Zodra deze pilot is afgerond, wordt de publicatie uitgebreid met onder meer de gegevens van andere branches. Wanneer dit precies is, is nog niet bekend.

Transparantie

De mededeling van de NVWA volgt op een besluit dat de landelijke politiek heeft genomen. Daar is bepaald dat controlegegevens openbaar moeten worden gemaakt. Hiermee wil Den Haag transparantie bieden aan andere bedrijven in de voedselketen en aan consumenten. Ook hoopt het kabinet dat met de maatregel de regels beter worden nageleefd.

De beoordelingen van de stations staan al geruime tijd op de website van de NVWA. Ook onderzoekt de organisatie of applicaties kunnen worden ontwikkeld voor smartphone en tablets. De NVWA controleert bij tankstations ook of de tabakswet wordt nageleefd. Plannen om die gegevens openbaar te maken, zijn er momenteel niet.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.