Delek legt focus op bakery in nieuwe generatie Texaco-shops

Met een uitgebreide bakkerij en een focus op vers willen Delek en Texaco de komende jaren de steeds meer eisende klant op zijn wenken bedienen. Daarom onderging de Texaco-locatie bij Beesd aan de A2 een grondige facelift. ”Dit is in grote lijnen hoe onze shops er de komende jaren veelal uit gaan zien”, zegt manager merchandising Joris Janvier van Delek. De indeling is op de schop gegaan en de bakery is het centrale onderdeel van de shop geworden. Ook verse maaltijden en fruitsalades moeten de tankende klant verleiden om niet alleen voor de brandstof de afrit te pakken.

Bij binnenkomst valt meteen de brede, lage counter van de bakery achterin de vestiging op. De meterslange toonbank is het meest in het oog springende onderdeel van de winkel. Daar kunnen de bezoekers veel standaard tankshopartikelen krijgen. Maar Delek en Texaco hebben er ook voor gekozen om wat luxere producten in het assortiment op te nemen. Zo kan de tankende klant een bekertje mini-schnitzels kopen, of kipvleugels. Ook zijn er vers fruit en smoothies beschikbaar, die door blenders ter plekke zijn gemaakt. Daarnaast wordt vers bereide Segafredo-koffie aangeboden.

Maaltijden

Onder het motto van have a Fresh Moment wil Texaco een assortiment bieden voor ieder moment van de dag. Het meest opmerkelijke is misschien wel de pasta- en pizzamodule. De medewerkers kunnen ter plekke drie soorten pizza’s (tonijn, margherita en salami) en diverse pasta’s bereiden. Daarvoor is in de shop een Turbochef-oven geplaatst. Deze zorgt er voor dat de gerechten snel gaar worden. Als een klant bijvoorbeeld een pizza margherita bestelt, bereiden de medewerkers hem ter plekke. De pizza wordt dus niet alleen maar opgewarmd in de tankshop.

”Onze ervaring is dat sommige van onze klanten wel degelijk een maaltijd willen kopen bij een tankstation, bijvoorbeeld als ze naar huis rijden van hun werk”, vertelt Janvier. ”Ze nemen geen genoegen met een opgewarmde hap. Daarom willen we het vers kunnen bereiden en met de snelle oven wordt het niet al te ingewikkeld zonder aan kwaliteit in te boeten.”

Go Fresh

Omdat Texaco de factor ’vers’ nog sterker wil benadrukken dan voorheen, is besloten de naam van de formule te wijzigen. Werd in het verleden gekozen voor Go The Fresh Way, in Beesd staat er Go Fresh op de gevel.

Bij de bakery vinden vrijwel alle transacties plaats. De traditionele kassa’s zijn links in de shop gesitueerd, maar zijn nagenoeg de hele dag afgesloten. Tot negen uur ’s avonds. Vanaf dat moment geldt een wettelijke verplichting om personeel achter kogelwerend glas te laten werken.

Brandstof

”We hebben ervoor gekozen om iedereen te laten afrekenen bij de bakery. Dus ook degenen die uitsluitend brandstof kopen. We vinden het klantvriendelijker om geen glas tussen de medewerker en de klant te hebben. De balie is expres laag en niet al te diep, zodat er goed contact mogelijk is met de bezoeker. We willen de afstand tussen klant en medewerker verkleinen. Bovendien kunnen we op deze manier de verkoop stimuleren.”

Om te voorkomen dat de tankende klanten lang moeten wachten, bijvoorbeeld omdat anderen een broodje bestellen, worden de broodjes vers belegd en klaargelegd. Dit moet de doorstroming aan de kassa ten goede komen.

Assortiment

De shop is ruim van opzet met enkele schuin geplaatste stellingen en brede paden. Er is niet gekozen voor een zo groot mogelijk assortiment. ”We hebben minder producten in de shop dan mogelijk is. We willen dat de winkel een ruime opzet behoudt en de routing moet simpel blijven.” Daarom zijn sommige productgroepen gesneuveld.

Zo is er voor tijdschriften en dvd’s geen plaats meer. ”De multimedia en lectuur verkopen we hier niet. Dat is een dermate kleine omzet dat het rendement te laag is. Al verkopen we nog wel kranten en voegen we misschien tijdelijk producten toe bij grote gebeurtenissen.”

Impuls

De koelingen zijn in de wand weggewerkt en ervóór zijn houten impulsbakken geplaatst. ”Als de klant drinken pakt uit de koeling, ziet hij bijvoorbeeld chips en snoep. Dan nemen ze misschien ook een chocoladereep mee. Bij de kassa’s in de bakery hebben we ook impulsschappen gecreëerd.”

Voor het interieur is gebruikgemaakt van hout en dus veel bruintinten. ”We willen echt warme kleuren gebruiken in de shop. Zo hebben we een tamelijk donkere vloer en houten balken aan het plafond. Dat geeft een warme uitstraling. En de lampen boven de balie bieden een mooi aanzicht als je aan komt rijden.”

Pilot

De vestiging in Beesd is een pilotlocatie. Al gaat het dan vooral om het ’finetunen’ van de formule. In grote lijnen is het concept langs de A2 hetgeen dat Delek en Texaco willen met veel van hun shops.

De vestiging bij het Gelderse dorp is gekozen als eerste locatie, omdat hij centraal gelegen is. ”De A2 is een van de drukste wegen van Nederland. De locatie heeft veel potentieel en de klantenstroom is goed. We krijgen hier een goed beeld van wat de automobilist wil.”

Resultaten

De shop is al bijna een maand open en Janvier is tevreden over de eerste resultaten. ”De gemiddelde besteding per klant is omhoog gegaan. We hebben een goed foodaanbod en dat willen we dan ook terugzien in de resultaten. En de eerste cijfers zijn bemoedigend”, zegt de manager. Al doet hij geen uitspraken over concrete verkoopomzet.

Texaco-ondernemers kunnen in de toekomst ook het concept in hun shop inmplementeren. ”Dat is altijd bespreekbaar. Al moeten de kernwaarden wel in tact blijven. De focus op vers is belangrijk. We willen het merk Go Fresh wel zuiver houden.” Per locatie wordt dan gekeken welke mogelijkheden er zijn om bepaalde formats in te passen.

Delek

Delek is een Israëlische investeringsmaatschappij die in de Benelux ruim achthonderd Texaco-tankstations bezit. In Frankrijk voert het bedrijf de BP-formule. Het shopconcept in Beesd wordt de komende jaren op veel plaatsen in de Benelux en Frankrijk uitgerold, onder andere bij alle rijkswegstations en de grotere vestigingen aan het onderliggende wegennet van Delek in Nederland.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Delek legt focus op bakery in nieuwe generatie Texaco-shops | TankPro.nl

Delek legt focus op bakery in nieuwe generatie Texaco-shops

Met een uitgebreide bakkerij en een focus op vers willen Delek en Texaco de komende jaren de steeds meer eisende klant op zijn wenken bedienen. Daarom onderging de Texaco-locatie bij Beesd aan de A2 een grondige facelift. ”Dit is in grote lijnen hoe onze shops er de komende jaren veelal uit gaan zien”, zegt manager merchandising Joris Janvier van Delek. De indeling is op de schop gegaan en de bakery is het centrale onderdeel van de shop geworden. Ook verse maaltijden en fruitsalades moeten de tankende klant verleiden om niet alleen voor de brandstof de afrit te pakken.

Bij binnenkomst valt meteen de brede, lage counter van de bakery achterin de vestiging op. De meterslange toonbank is het meest in het oog springende onderdeel van de winkel. Daar kunnen de bezoekers veel standaard tankshopartikelen krijgen. Maar Delek en Texaco hebben er ook voor gekozen om wat luxere producten in het assortiment op te nemen. Zo kan de tankende klant een bekertje mini-schnitzels kopen, of kipvleugels. Ook zijn er vers fruit en smoothies beschikbaar, die door blenders ter plekke zijn gemaakt. Daarnaast wordt vers bereide Segafredo-koffie aangeboden.

Maaltijden

Onder het motto van have a Fresh Moment wil Texaco een assortiment bieden voor ieder moment van de dag. Het meest opmerkelijke is misschien wel de pasta- en pizzamodule. De medewerkers kunnen ter plekke drie soorten pizza’s (tonijn, margherita en salami) en diverse pasta’s bereiden. Daarvoor is in de shop een Turbochef-oven geplaatst. Deze zorgt er voor dat de gerechten snel gaar worden. Als een klant bijvoorbeeld een pizza margherita bestelt, bereiden de medewerkers hem ter plekke. De pizza wordt dus niet alleen maar opgewarmd in de tankshop.

”Onze ervaring is dat sommige van onze klanten wel degelijk een maaltijd willen kopen bij een tankstation, bijvoorbeeld als ze naar huis rijden van hun werk”, vertelt Janvier. ”Ze nemen geen genoegen met een opgewarmde hap. Daarom willen we het vers kunnen bereiden en met de snelle oven wordt het niet al te ingewikkeld zonder aan kwaliteit in te boeten.”

Go Fresh

Omdat Texaco de factor ’vers’ nog sterker wil benadrukken dan voorheen, is besloten de naam van de formule te wijzigen. Werd in het verleden gekozen voor Go The Fresh Way, in Beesd staat er Go Fresh op de gevel.

Bij de bakery vinden vrijwel alle transacties plaats. De traditionele kassa’s zijn links in de shop gesitueerd, maar zijn nagenoeg de hele dag afgesloten. Tot negen uur ’s avonds. Vanaf dat moment geldt een wettelijke verplichting om personeel achter kogelwerend glas te laten werken.

Brandstof

”We hebben ervoor gekozen om iedereen te laten afrekenen bij de bakery. Dus ook degenen die uitsluitend brandstof kopen. We vinden het klantvriendelijker om geen glas tussen de medewerker en de klant te hebben. De balie is expres laag en niet al te diep, zodat er goed contact mogelijk is met de bezoeker. We willen de afstand tussen klant en medewerker verkleinen. Bovendien kunnen we op deze manier de verkoop stimuleren.”

Om te voorkomen dat de tankende klanten lang moeten wachten, bijvoorbeeld omdat anderen een broodje bestellen, worden de broodjes vers belegd en klaargelegd. Dit moet de doorstroming aan de kassa ten goede komen.

Assortiment

De shop is ruim van opzet met enkele schuin geplaatste stellingen en brede paden. Er is niet gekozen voor een zo groot mogelijk assortiment. ”We hebben minder producten in de shop dan mogelijk is. We willen dat de winkel een ruime opzet behoudt en de routing moet simpel blijven.” Daarom zijn sommige productgroepen gesneuveld.

Zo is er voor tijdschriften en dvd’s geen plaats meer. ”De multimedia en lectuur verkopen we hier niet. Dat is een dermate kleine omzet dat het rendement te laag is. Al verkopen we nog wel kranten en voegen we misschien tijdelijk producten toe bij grote gebeurtenissen.”

Impuls

De koelingen zijn in de wand weggewerkt en ervóór zijn houten impulsbakken geplaatst. ”Als de klant drinken pakt uit de koeling, ziet hij bijvoorbeeld chips en snoep. Dan nemen ze misschien ook een chocoladereep mee. Bij de kassa’s in de bakery hebben we ook impulsschappen gecreëerd.”

Voor het interieur is gebruikgemaakt van hout en dus veel bruintinten. ”We willen echt warme kleuren gebruiken in de shop. Zo hebben we een tamelijk donkere vloer en houten balken aan het plafond. Dat geeft een warme uitstraling. En de lampen boven de balie bieden een mooi aanzicht als je aan komt rijden.”

Pilot

De vestiging in Beesd is een pilotlocatie. Al gaat het dan vooral om het ’finetunen’ van de formule. In grote lijnen is het concept langs de A2 hetgeen dat Delek en Texaco willen met veel van hun shops.

De vestiging bij het Gelderse dorp is gekozen als eerste locatie, omdat hij centraal gelegen is. ”De A2 is een van de drukste wegen van Nederland. De locatie heeft veel potentieel en de klantenstroom is goed. We krijgen hier een goed beeld van wat de automobilist wil.”

Resultaten

De shop is al bijna een maand open en Janvier is tevreden over de eerste resultaten. ”De gemiddelde besteding per klant is omhoog gegaan. We hebben een goed foodaanbod en dat willen we dan ook terugzien in de resultaten. En de eerste cijfers zijn bemoedigend”, zegt de manager. Al doet hij geen uitspraken over concrete verkoopomzet.

Texaco-ondernemers kunnen in de toekomst ook het concept in hun shop inmplementeren. ”Dat is altijd bespreekbaar. Al moeten de kernwaarden wel in tact blijven. De focus op vers is belangrijk. We willen het merk Go Fresh wel zuiver houden.” Per locatie wordt dan gekeken welke mogelijkheden er zijn om bepaalde formats in te passen.

Delek

Delek is een Israëlische investeringsmaatschappij die in de Benelux ruim achthonderd Texaco-tankstations bezit. In Frankrijk voert het bedrijf de BP-formule. Het shopconcept in Beesd wordt de komende jaren op veel plaatsen in de Benelux en Frankrijk uitgerold, onder andere bij alle rijkswegstations en de grotere vestigingen aan het onderliggende wegennet van Delek in Nederland.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.