Vrijlating voor jonge overvaller die spijt kreeg en geld teruggaf

Een 18-jarige overvaller uit Wijnjewoude hoeft geen straf uit te zitten voor een overval op een tankstation in hetzelfde dorp. Volgens de rechtbank in Leeuwarden is de jongeman ontoerekeningsvatbaar. Wel is een psychische behandeling van de dader noodzakelijk. Door een gebrek aan plekken in het psychiatrisch ziekenhuis vindt deze voorlopig echter niet plaats, waardoor hij naar huis mag. Dat besloot de rechter dinsdag.

De Friese overvaller sloeg zijn slag op 25 september van dit jaar. Hij bedreigde een medewerker en nam vijftig euro mee. Hij kreeg echter vrijwel meteen spijt van zijn daad. Kort na het voorval liep hij het tankstation weer binnen en gaf het geroofde bedrag terug. Samen met de medewerker wachtte de jonge dader de komst van de politie af. Sindsdien zat de overvaller in de cel.

Behandeling

De Officier van Justitie had tijdens de rechtszaak veertien dagen geleden een celstraf geëist van twee jaar. Volgens hem was de verdachte, in ieder geval gedeeltelijk, toerekeningsvatbaar en daarom was een celstraf gerechtvaardigd.

Daar ging de rechter niet in mee. Volgens een psycholoog kan de jongen de gevolgen van zijn daden niet inschatten, omdat hij een verstandelijke beperking heeft. Daardoor is hij ontoerekeningsvatbaar en komt hij in aanmerking voor een behandeling, in plaats van een gevangenisstraf. Door ruimtegebrek vindt die behandeling echter niet plaats.

Schulden

Tijdens de rechtszaak bleek dat de overvaller hoge schulden had. Mede door fraude moest hij nog 35.000 euro betalen. Ook het opvanghuis waar hij vóór de overval zat was een bron van irritatie voor hem, omdat hij zich niet goed behandeld voelde. De dag voor het incident had hij de politie gebeld en gedreigd iemand te vermoorden. Zo ver kwam het gelukkig niet, al heeft de dader wel met een vleesmes gedreigd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.