Petrol belangrijk verkoopkanaal voor non-food vending machine Mediabox

Non-food artikelen nemen een belangrijke plaats in bij tankshops. Het bedrijf Powderbox wil met zijn kleine vending machines een extra mogelijkheid bieden om producten zoals gadgets, drogisterij-artikelen of producten voor persoonlijke verzorging aan de man te brengen. De vending machines bieden een extra service aan de klanten en kunnen ook dienst doen als reclamemiddel. Powderbox spreekt dan ook liever van een Mediabox. Momenteel maken inmiddels 42 tankstations gebruik van de Mediabox. ”Met de verkoop van enkele producten per week kan het al een bijdrage aan de winst leveren”, zegt eigenaar Jan-Pieter Sonbeek van Powderbox.

De Mediabox is een soort vending machine, bedoeld als extra verkooppunt op elke gewenste locatie in de shop. ”De bedrijven die het al gebruiken, hebben de box bijvoorbeeld bij de toiletten bevestigd”, vertelt Sonbeek. ”Maar op diverse andere plekken kan ook. Geen probleem.”

Accu

”Als distributeur van een internationale machinefabrikant levert Powderbox meer dan tien verschillende vending machines aan onder andere horecalocaties, kindercrèches en vakantieparken. Onze producten werken mechanisch of op een accu. Ze hebben daardoor geen elektriciteit nodig en zijn dus overal op te hangen.”

In de Mediabox kunnen allerlei artikelen worden verkocht. ”Denk aan verzorgingsproducten, zoals tandenborstels, cosmetica en luiers. Maar ook voorbehoedmiddelen, medische producten en zelfs zwemartikelen worden in het apparaat verkocht. ”In de machines die al in het petrolkanaal hangen, zitten zes kolommen. Dus kunnen er zes verschillende producten in. Dat kunnen ook artikelen zijn die al in de shop worden verkocht.”

Assortiment

“De box biedt diverse mogelijkheden. Elke ondernemer kan zijn eigen assortiment samenstellen. En de machine kan naast een verkoopfunctie, ook dienst doen als advertentiemiddel door de mooie vormgeving. En als de pomphouder dat wil, kan de kast ook aangepast worden aan de huisstijl van de winkel, net als de verpakking van de producten. In het reclamevenster kan een advertentie worden geplaatst, die echt niet hoeft te ‘matchen’ met de producten die verkocht worden”, aldus Sonbeek.

”Ook kan een ondernemer besluiten om iedere klant die iets koopt een coupon te geven, die ze dan kunnen gebruiken in de shop. Of gebruiken bij de webshop van de fabrikant of handelaar van het gekochte product. Een Mediabox kun je daarom gebruiken als medium, promotie-, service- én verkoopmiddel”.

Hufterproof

De apparaten zijn volledig gemaakt van dik roestvrij staal en daardoor ’hufterproof’. De kap die over de machine zit, is zo ontworpen dat deze niet opengebroken kan worden. ”Ideaal tegen vandalisme.” Powderbox verkoopt vending machines vanaf 475 euro. “De prijs van ons topmodel bedraagt 1.295 euro. Daar komt eventueel nog maximaal tweehonderd euro bij voor de bestickering van de kap.”

”Verder betaalt de locatie een klein bedrag per maand voor storing en onderhoud. De producten voor in de machine kan de locatie zelf inkopen, of inkopen via Powderbox. Op de producten wordt een flinke marge gemaakt waardoor de Mediabox snel winstgevend kan zijn.”

Tom van Gurp

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.