Helft Nederlanders bezuinigt op eten en drinken onderweg

Bijna de helft van de Nederlanders zegt het komende jaar te bezuinigen op fooduitgaven buitenshuis en onderweg. Dat is lager dan het aantal mensen dat afgelopen jaar minder wilde uitgeven aan eten en drinken buiten de deur. Toen bezuinigde 57 procent van de ondervraagden op de uitgaven in onder meer de tankshop. Dit jaar is 49 procent dat van plan. Dat blijkt uit een onderzoek van FoodService Instituut (FSIN) en onderzoeksbureau GfK onder ruim vijftienhonderd deelnemers.

De foodbestedingen buiten de deur zijn niet langer bezuiniging nummer een. Meer dan de helft van de ondervraagden (51 procent) noemt nu goede doelen als belangrijkste bezuinigingspost. ”Het keerpunt komt in zicht”, zoals FSIN-directeur Jan-Willem Grievink het verwoordt. De crisis trok volgens de organisatie de afgelopen jaren een zware wissel op het eten en drinken buiten de deur.

Spaarzaam

Dat de foodbestedingen vanzelf weer aantrekken na de huidige financiële tegenwind, verwacht Grievink niet. Maar liefst 86 procent van de ’minderbesteders’ denkt dat ze in de toekomst spaarzaam blijven met bestedingen aan eten en drinken buiten de deur.

Het FSIN bekeek ook de omzetcijfers van tankshops in de periode 2009 tot en met 2013. In die periode steeg de gemiddelde omzet met 1,6 procent. De eerste drie jaar nam de shopomzet in het petrolkanaal nog toe, in de laatste twee jaren nam deze juist af. Dat bleek ook uit onderzoek van Foodstep, waar Tankpro enkele weken geleden over berichtte. De omzetten zijn inclusief de verkoop van tabak en elektronische sigaretten. Non-food producten, zoals oliën en ijskrabbers, worden niet meegeteld.

Internet

FSIN keek ook naar de omzetontwikkeling van andere foodkanalen. De fastservice, waaronder cafetaria’s en fastfoodketens, blijkt daarbij een sterke stijger te zijn. Ook nemen de verkopen van eten en drinken via internet fors toe, met 25 procent in vijf jaar.

Tom van Gurp

Lees ook: Foodomzet tankstations daalt met ruim vier procent

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Helft Nederlanders bezuinigt op eten en drinken onderweg | TankPro.nl

Helft Nederlanders bezuinigt op eten en drinken onderweg

Bijna de helft van de Nederlanders zegt het komende jaar te bezuinigen op fooduitgaven buitenshuis en onderweg. Dat is lager dan het aantal mensen dat afgelopen jaar minder wilde uitgeven aan eten en drinken buiten de deur. Toen bezuinigde 57 procent van de ondervraagden op de uitgaven in onder meer de tankshop. Dit jaar is 49 procent dat van plan. Dat blijkt uit een onderzoek van FoodService Instituut (FSIN) en onderzoeksbureau GfK onder ruim vijftienhonderd deelnemers.

De foodbestedingen buiten de deur zijn niet langer bezuiniging nummer een. Meer dan de helft van de ondervraagden (51 procent) noemt nu goede doelen als belangrijkste bezuinigingspost. ”Het keerpunt komt in zicht”, zoals FSIN-directeur Jan-Willem Grievink het verwoordt. De crisis trok volgens de organisatie de afgelopen jaren een zware wissel op het eten en drinken buiten de deur.

Spaarzaam

Dat de foodbestedingen vanzelf weer aantrekken na de huidige financiële tegenwind, verwacht Grievink niet. Maar liefst 86 procent van de ’minderbesteders’ denkt dat ze in de toekomst spaarzaam blijven met bestedingen aan eten en drinken buiten de deur.

Het FSIN bekeek ook de omzetcijfers van tankshops in de periode 2009 tot en met 2013. In die periode steeg de gemiddelde omzet met 1,6 procent. De eerste drie jaar nam de shopomzet in het petrolkanaal nog toe, in de laatste twee jaren nam deze juist af. Dat bleek ook uit onderzoek van Foodstep, waar Tankpro enkele weken geleden over berichtte. De omzetten zijn inclusief de verkoop van tabak en elektronische sigaretten. Non-food producten, zoals oliën en ijskrabbers, worden niet meegeteld.

Internet

FSIN keek ook naar de omzetontwikkeling van andere foodkanalen. De fastservice, waaronder cafetaria’s en fastfoodketens, blijkt daarbij een sterke stijger te zijn. Ook nemen de verkopen van eten en drinken via internet fors toe, met 25 procent in vijf jaar.

Tom van Gurp

Lees ook: Foodomzet tankstations daalt met ruim vier procent

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.