tabak, schap, tankstation, sigaretten

Europees akkoord over strengere regels voor tabak

Grotere waarschuwingen op verpakkingen en een verbod op tabak met smaakjes. Dat wordt in 2016 de nieuwe werkelijkheid voor tabaksverkopers. Onderhandelaars van het Europees Parlement en de lidstaten hebben hierover woensdag een akkoord bereikt. Ook is in Europa overeenstemming over e-sigaretten. De verkoop wordt ingeperkt, maar elektronische ‘rokertjes’ mogen ook in de toekomst worden verkocht bij tankstations. Al mogen lidstaten zelf anders bepalen.

Europa wil strengere regels voor de verkoop van sigaretten en shag. Daarmee hopen ze het gebruik van tabak minder aantrekkelijk te maken. Volgens Europese cijfers sterven in de 28 lidstaten elk jaar in totaal 700.000 mensen aan de gevolgen van roken.

Mentholsigaretten

Om dat cijfer te verlagen, komt er onder andere een verbod op smaaktoevoegingen, zoals vanille of fruit. Met name onder jongeren zouden dergelijke sigaretten populair zijn. Ook mentholsigaretten worden verboden.

Verpakkingen moeten voortaan voor 65 procent uit waarschuwingen bestaan. Dat is nu nog maximaal 40 procent. Het gaat hierbij zowel om afbeeldingen als om teksten. Verpakkingen van minder dan twintig stuks worden verboden. Bovenstaande regels gelden vanaf 2016. Behalve het verbod op mentholsigaretten. Die verdwijnen vier jaar later uit de schappen.

Verpakkingen

De Europese lidstaten mogen zelf bepalen of ze ‘plain packaging’ invoeren. Bij plain packaging is nauwelijks nog ruimte voor de merknaam of het logo van de fabrikant. In Australië wordt hier al gebruik van gemaakt en onder meer in Groot-Brittannië en Ierland wordt hierover gepraat. In Nederland zijn hier momenteel geen plannen voor.

E-sigaretten worden minder hard aangepakt. Aanvankelijk was er een voorstel om elektronische sigaretten als medicijn aan te merken. Dit zou de verkoopmogelijkheden van het product fors beperken. Het Europees Parlement ging dit najaar echter niet akkoord met de plannen. Ook het akkoord van woensdag beperkt de verkoop van e-sigaretten niet zodanig dat het petrolkanaal ze niet meer mag verkopen. Het staat lidstaten echter vrij om deze regelgeving zelf wel in te voeren.

Verbod

Dit geldt ook voor een verbod op hervulbare e-sigaretten. Europa wil een dergelijk verbod vooralsnog niet. Het kan hier echter wel toe besluiten als drie lidstaten zelf om gezondheidsredenen een dergelijk verbod hebben ingevoerd.

Het Europees Parlement en de Europese Raad (waarin de lidstaten zijn vertegenwoordigd) moeten de plannen nog officieel goedkeuren. Nu hun onderhandelaars een akkoord hebben bereikt, lijkt de kans groot dat beide Europese organen ook daadwerkelijk hun goedkeuring geven.

Tom van Gurp

Lees ook: Europa wil verbod op smaakjes en navulverpakkingen bij e-sigaretten

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Europees akkoord over strengere regels voor tabak | TankPro.nl
tabak, schap, tankstation, sigaretten

Europees akkoord over strengere regels voor tabak

Grotere waarschuwingen op verpakkingen en een verbod op tabak met smaakjes. Dat wordt in 2016 de nieuwe werkelijkheid voor tabaksverkopers. Onderhandelaars van het Europees Parlement en de lidstaten hebben hierover woensdag een akkoord bereikt. Ook is in Europa overeenstemming over e-sigaretten. De verkoop wordt ingeperkt, maar elektronische ‘rokertjes’ mogen ook in de toekomst worden verkocht bij tankstations. Al mogen lidstaten zelf anders bepalen.

Europa wil strengere regels voor de verkoop van sigaretten en shag. Daarmee hopen ze het gebruik van tabak minder aantrekkelijk te maken. Volgens Europese cijfers sterven in de 28 lidstaten elk jaar in totaal 700.000 mensen aan de gevolgen van roken.

Mentholsigaretten

Om dat cijfer te verlagen, komt er onder andere een verbod op smaaktoevoegingen, zoals vanille of fruit. Met name onder jongeren zouden dergelijke sigaretten populair zijn. Ook mentholsigaretten worden verboden.

Verpakkingen moeten voortaan voor 65 procent uit waarschuwingen bestaan. Dat is nu nog maximaal 40 procent. Het gaat hierbij zowel om afbeeldingen als om teksten. Verpakkingen van minder dan twintig stuks worden verboden. Bovenstaande regels gelden vanaf 2016. Behalve het verbod op mentholsigaretten. Die verdwijnen vier jaar later uit de schappen.

Verpakkingen

De Europese lidstaten mogen zelf bepalen of ze ‘plain packaging’ invoeren. Bij plain packaging is nauwelijks nog ruimte voor de merknaam of het logo van de fabrikant. In Australië wordt hier al gebruik van gemaakt en onder meer in Groot-Brittannië en Ierland wordt hierover gepraat. In Nederland zijn hier momenteel geen plannen voor.

E-sigaretten worden minder hard aangepakt. Aanvankelijk was er een voorstel om elektronische sigaretten als medicijn aan te merken. Dit zou de verkoopmogelijkheden van het product fors beperken. Het Europees Parlement ging dit najaar echter niet akkoord met de plannen. Ook het akkoord van woensdag beperkt de verkoop van e-sigaretten niet zodanig dat het petrolkanaal ze niet meer mag verkopen. Het staat lidstaten echter vrij om deze regelgeving zelf wel in te voeren.

Verbod

Dit geldt ook voor een verbod op hervulbare e-sigaretten. Europa wil een dergelijk verbod vooralsnog niet. Het kan hier echter wel toe besluiten als drie lidstaten zelf om gezondheidsredenen een dergelijk verbod hebben ingevoerd.

Het Europees Parlement en de Europese Raad (waarin de lidstaten zijn vertegenwoordigd) moeten de plannen nog officieel goedkeuren. Nu hun onderhandelaars een akkoord hebben bereikt, lijkt de kans groot dat beide Europese organen ook daadwerkelijk hun goedkeuring geven.

Tom van Gurp

Lees ook: Europa wil verbod op smaakjes en navulverpakkingen bij e-sigaretten

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.