Belgische minister: e-sigaretten uitsluitend bij apotheek

De Belgische minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx wil dat e-sigaretten voortaan alleen bij apotheken te verkrijgen zijn. Het gaat hierbij uitsluitend om elektronische sigaretten die nicotine bevatten. De varianten zonder nicotine mogen wel vrij worden verkocht bij de zuiderburen, op voorwaarde dat fabrikanten niet claimen dat het product de gezondheid bevordert.

Onkelinx volgt hiermee het advies van enkele Belgische experts. Die schreven onlangs in een rapport van het Belgische adviesorgaan van het ministerie van Volksgezondheid dat de gevolgen voor gebruikers op lange termijn niet bekend zijn. Daarom is aanvullend onderzoek nodig. Uit voorzorg wil de Belgische minister beperking van nicotinehoudende e-sigaretten. De plannen van Onkelinx zijn nog niet definitief. Het betreft slechts een voorstel. De volksvertegenwoordiging moet de plannen nog goedkeuren.

Waarschuwing

Ook vanuit de Nederlandse en Europese overheid zijn plannen om de verkoop van e-sigaretten te reguleren. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) overweegt maatregelen in te voeren omtrent onder meer leeftijdsgrens, waarschuwingen en gezondheidsclaims.

Europa wil een stuk verder gaan. De Europese Commissie (EC) vindt, net als het Belgische kabinet, dat een groot deel van de e-sigaretten als medicijn moet worden aangemerkt en uitsluitend bij apotheken verkrijgbaar zou moeten zijn. Andere plannen van de EC voorzien in onder meer een verbod op navulverpakkingen en smaakjes. Ook mag geen reclame meer worden gemaakt voor het product. Het Europees Parlement moet echter nog beslissen over de verschillende voorstellen.

Tabak

Niet alleen de verkoop van e-sigaretten wordt mogelijk beperkt in België, ook de reguliere tabakswaar ligt onder vuur. Dezelfde minister Onkelinx lanceerde vorige maand een plan dat ondernemers verplichtte om sigaretten en shag uit het zicht te leggen. Op deze manier wil ze het aantal rokers bij de zuiderburen terugdringen.

Tom van Gurp

Lees ook: Europa wil verbod op smaakjes en navulverpakkingen bij e-sigaretten

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Belgische minister: e-sigaretten uitsluitend bij apotheek | TankPro.nl

Belgische minister: e-sigaretten uitsluitend bij apotheek

De Belgische minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx wil dat e-sigaretten voortaan alleen bij apotheken te verkrijgen zijn. Het gaat hierbij uitsluitend om elektronische sigaretten die nicotine bevatten. De varianten zonder nicotine mogen wel vrij worden verkocht bij de zuiderburen, op voorwaarde dat fabrikanten niet claimen dat het product de gezondheid bevordert.

Onkelinx volgt hiermee het advies van enkele Belgische experts. Die schreven onlangs in een rapport van het Belgische adviesorgaan van het ministerie van Volksgezondheid dat de gevolgen voor gebruikers op lange termijn niet bekend zijn. Daarom is aanvullend onderzoek nodig. Uit voorzorg wil de Belgische minister beperking van nicotinehoudende e-sigaretten. De plannen van Onkelinx zijn nog niet definitief. Het betreft slechts een voorstel. De volksvertegenwoordiging moet de plannen nog goedkeuren.

Waarschuwing

Ook vanuit de Nederlandse en Europese overheid zijn plannen om de verkoop van e-sigaretten te reguleren. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) overweegt maatregelen in te voeren omtrent onder meer leeftijdsgrens, waarschuwingen en gezondheidsclaims.

Europa wil een stuk verder gaan. De Europese Commissie (EC) vindt, net als het Belgische kabinet, dat een groot deel van de e-sigaretten als medicijn moet worden aangemerkt en uitsluitend bij apotheken verkrijgbaar zou moeten zijn. Andere plannen van de EC voorzien in onder meer een verbod op navulverpakkingen en smaakjes. Ook mag geen reclame meer worden gemaakt voor het product. Het Europees Parlement moet echter nog beslissen over de verschillende voorstellen.

Tabak

Niet alleen de verkoop van e-sigaretten wordt mogelijk beperkt in België, ook de reguliere tabakswaar ligt onder vuur. Dezelfde minister Onkelinx lanceerde vorige maand een plan dat ondernemers verplichtte om sigaretten en shag uit het zicht te leggen. Op deze manier wil ze het aantal rokers bij de zuiderburen terugdringen.

Tom van Gurp

Lees ook: Europa wil verbod op smaakjes en navulverpakkingen bij e-sigaretten

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.