Europa wil verbod op smaakjes en navulverpakkingen bij e-sigaretten

De Europese Commissie overweegt een verbod op elektronische sigaretten met navulverpakkingen. Ook moeten smaakadditieven en het maken van reclame voor het product tot het verleden gaan behoren. In Den Haag zijn ook plannen om de verkoop elektronische sigaret te reguleren, onder meer met behulp van een leeftijdsgrens.

Europa wil regelgeving omtrent e-sigaretten die veel verder gaat dan de huidige wetten. Hoewel diverse verkopers merken dat de elektronische sigaret vooral populair is bij mensen die willen stoppen met roken, ziet de Europese Commissie (EC) de e-sigaret als een opstapje naar reguliere tabaksproducten. Daarom wijzen de beleidsmakers op het belang van een leeftijdsgrens voor de verkoop van de dampproducten. Die grens mogen lidstaten zelf bepalen.

Reclame

Om het gebruik van e-sigaretten te beteugelen, overweegt Brussel ook een verbod op reclames in onder meer dagbladen, op de radio of door middel van sponsoring. Momenteel is een verbod op tv-reclame al goedgekeurd, maar dat moet verder worden uitgebreid. Voorts denkt Europa aan een verbod op e-sigaretten met smaakjes. Ook elektronische ‘rokertjes’ met navulverpakkingen moeten wat de EC betreft van de markt verdwijnen. Deze producten zorgen voor een groter gezondheidsrisico, is de gedachte.

Eerder al werd bekend dat Brussel nadenkt over het verplichten van waarschuwingsteksten op verpakkingen. De teksten moeten de consument wijzen op het feit dat de e-sigaret nicotine bevat, dat dat een verslavende werking heeft en dat niet-rokers wordt afgeraden deze te gebruiken.

Maatregelen

Het Europees Parlement moet de voorstellen nog behandelen en praat daar op z’n vroegst begin volgend jaar over. Als het parlement zijn goedkeuring geeft, wordt overleg gevoerd met de Europese Raad, waarin de lidstaten zijn vertegenwoordigd. Bij goedkeuring van de diverse Europese instanties worden naar verwachting de maatregelen, al dan niet in gewijzigde vorm, pas over enkele jaren van kracht.

Ook in Den Haag wordt nagedacht over bepalingen rondom de verkoop van e-sigaretten. Deze bepalingen gelden waarschijnlijk al eerder dan de eventuele voorschriften vanuit Brussel. Zo wil de overheid de gezondheidsclaims tegen het licht houden die in reclames te zien zijn. “In e-sigaretten zit nicotine. En dat is nou eenmaal een ongezonde stof”, legt overheidswoordvoerder Ruben van Dorssen.

Verbod

Een totaal reclameverbod, zoals de Europese Commissie voorstelt, is momenteel geen optie in Den Haag. Een dergelijk verbod kan wel binnen de Tabakswet. De elektronische sigaret valt echter onder de Warenwet. Den Haag is momenteel echter meer bezorgd over de gezondheidsclaims.

“De consument moet weten met wat voor product ze te maken hebben”, zegt Van Dorssen. Mede daarom overweegt verantwoordelijk staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) waarschuwingen op verpakkingen te verplichten. Ook moet er een leeftijdsgrens komen voor de verkoop. Een kamermeerderheid heeft zich inmiddels uitgesproken voor een grens van 18 jaar. “Al vindt er op dit gebied al veel zelfregulering plaats bij de aanbieders van e-sigaretten”, aldus de woordvoerder.

Accijnzen

De concrete uitwerking van de maatregelen van de landelijke overheid is nog niet helder. De verwachting is dat daar in het eerste kwartaal van 2014 meer duidelijkheid over komt. Voor het heffen van accijnzen op e-sigaretten zijn momenteel geen plannen.

Newco verhandelt onder meer e-sigaretten en vindt het logisch en begrijpelijk dat vanuit de overheid regelgeving ontstaat. “Wij denken dat wanneer er richtlijnen worden geformuleerd, dit alleen maar heel goed is voor de markt”, legt Renate Remie van Newco uit.

Veilig

“Het kaf kan zo gemakkelijk van het koren worden gescheiden en consumenten kunnen met een gerust hart kiezen voor een veilig product. De kwaliteit van SNOKE, het merk dat wij verhandelen, wordt gewaarborgd middels een testprotocol en certificaten. Ook is er voor SNOKE een wereldwijde productaansprakelijkheidsverzekering afgesloten.”

Het bedrijf heeft van het begin af aan een duidelijke leeftijdsgrens aangehouden en gecommuniceerd op de verpakkingen, namelijk een grens van 18 jaar. “Wij zien de e-sigaret niet als een product wat leuk is om zomaar een keer te proberen. SNOKE is bedoeld voor volwassenen die al gewend zijn aan nicotine en op zoek zijn naar een veiliger alternatief”, aldus Remie.

Navulverpakkingen

Een mogelijk verbod op e-sigaretten met navulverpakkingen ziet Newco niet als een probleem. “Wanneer e-sigaretten door de consument zelf kunnen worden nagevuld met losse flesjes vloeistof is de dosering en betrouwbaarheid niet gegarandeerd. En je moet er helemaal niet aan denken dat zo’n flesje in kinderhanden terecht komt. Daarom is bij de ontwikkeling van SNOKE gekozen voor veilige gesloten navulcapsules, welke niet navulbaar zijn.”

De e-sigaret heeft inmiddels behoorlijk wat terrein gewonnen in de petrolbranche. Op veel toonbanken zijn de elektronische varianten van de sigaretten te vinden. Dat blijkt ook uit de poll die de afgelopen tijd op TankPro stond.

Verkoop

Van de 128 reageerders geven er 65 aan dat in zijn of haar tankstation e-sigaretten worden verkocht. Dat is iets meer dan de helft van de reacties. Twintig anderen geven aan de verkoop te overwegen. Dat is bijna 16 procent. De overige 43 verkopen momenteel geen elektronische sigaretten.

Tom van Gurp

Lees ook: Brussel wil regelgeving e-sigaret aanpassen

Auteur: Tom van Gurp

2 reacties op “Europa wil verbod op smaakjes en navulverpakkingen bij e-sigaretten”

Nastia Pirilenka|21.12.13|04:58

Wat verwacht je van een corrupte regering. Alles doen om zoveel mogelijk accijnzen te hebben. En de burger moet er maar voor opdraaien.

De e-sigaret is gezonder! PUNT.

Esigaret Cigy|25.01.14|11:24

Ik heb me ook zo opgewonden over het belachelijke rivm rapport. En de timming. Nederland komt met negatieve berichtgeving vlak voor de sinterklaas inkopen en belgië doet ht twee weken later nog eens dunnetje over vlak voor de kerst inkopen. Ja ja….. dit is geen toeval. Het rapport had ik al enkele weken daarvoor ingezien. Op mijn site schrijf ik er ook over. Lees hier en op mijn blog

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Europa wil verbod op smaakjes en navulverpakkingen bij e-sigaretten | TankPro.nl

Europa wil verbod op smaakjes en navulverpakkingen bij e-sigaretten

De Europese Commissie overweegt een verbod op elektronische sigaretten met navulverpakkingen. Ook moeten smaakadditieven en het maken van reclame voor het product tot het verleden gaan behoren. In Den Haag zijn ook plannen om de verkoop elektronische sigaret te reguleren, onder meer met behulp van een leeftijdsgrens.

Europa wil regelgeving omtrent e-sigaretten die veel verder gaat dan de huidige wetten. Hoewel diverse verkopers merken dat de elektronische sigaret vooral populair is bij mensen die willen stoppen met roken, ziet de Europese Commissie (EC) de e-sigaret als een opstapje naar reguliere tabaksproducten. Daarom wijzen de beleidsmakers op het belang van een leeftijdsgrens voor de verkoop van de dampproducten. Die grens mogen lidstaten zelf bepalen.

Reclame

Om het gebruik van e-sigaretten te beteugelen, overweegt Brussel ook een verbod op reclames in onder meer dagbladen, op de radio of door middel van sponsoring. Momenteel is een verbod op tv-reclame al goedgekeurd, maar dat moet verder worden uitgebreid. Voorts denkt Europa aan een verbod op e-sigaretten met smaakjes. Ook elektronische ‘rokertjes’ met navulverpakkingen moeten wat de EC betreft van de markt verdwijnen. Deze producten zorgen voor een groter gezondheidsrisico, is de gedachte.

Eerder al werd bekend dat Brussel nadenkt over het verplichten van waarschuwingsteksten op verpakkingen. De teksten moeten de consument wijzen op het feit dat de e-sigaret nicotine bevat, dat dat een verslavende werking heeft en dat niet-rokers wordt afgeraden deze te gebruiken.

Maatregelen

Het Europees Parlement moet de voorstellen nog behandelen en praat daar op z’n vroegst begin volgend jaar over. Als het parlement zijn goedkeuring geeft, wordt overleg gevoerd met de Europese Raad, waarin de lidstaten zijn vertegenwoordigd. Bij goedkeuring van de diverse Europese instanties worden naar verwachting de maatregelen, al dan niet in gewijzigde vorm, pas over enkele jaren van kracht.

Ook in Den Haag wordt nagedacht over bepalingen rondom de verkoop van e-sigaretten. Deze bepalingen gelden waarschijnlijk al eerder dan de eventuele voorschriften vanuit Brussel. Zo wil de overheid de gezondheidsclaims tegen het licht houden die in reclames te zien zijn. “In e-sigaretten zit nicotine. En dat is nou eenmaal een ongezonde stof”, legt overheidswoordvoerder Ruben van Dorssen.

Verbod

Een totaal reclameverbod, zoals de Europese Commissie voorstelt, is momenteel geen optie in Den Haag. Een dergelijk verbod kan wel binnen de Tabakswet. De elektronische sigaret valt echter onder de Warenwet. Den Haag is momenteel echter meer bezorgd over de gezondheidsclaims.

“De consument moet weten met wat voor product ze te maken hebben”, zegt Van Dorssen. Mede daarom overweegt verantwoordelijk staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) waarschuwingen op verpakkingen te verplichten. Ook moet er een leeftijdsgrens komen voor de verkoop. Een kamermeerderheid heeft zich inmiddels uitgesproken voor een grens van 18 jaar. “Al vindt er op dit gebied al veel zelfregulering plaats bij de aanbieders van e-sigaretten”, aldus de woordvoerder.

Accijnzen

De concrete uitwerking van de maatregelen van de landelijke overheid is nog niet helder. De verwachting is dat daar in het eerste kwartaal van 2014 meer duidelijkheid over komt. Voor het heffen van accijnzen op e-sigaretten zijn momenteel geen plannen.

Newco verhandelt onder meer e-sigaretten en vindt het logisch en begrijpelijk dat vanuit de overheid regelgeving ontstaat. “Wij denken dat wanneer er richtlijnen worden geformuleerd, dit alleen maar heel goed is voor de markt”, legt Renate Remie van Newco uit.

Veilig

“Het kaf kan zo gemakkelijk van het koren worden gescheiden en consumenten kunnen met een gerust hart kiezen voor een veilig product. De kwaliteit van SNOKE, het merk dat wij verhandelen, wordt gewaarborgd middels een testprotocol en certificaten. Ook is er voor SNOKE een wereldwijde productaansprakelijkheidsverzekering afgesloten.”

Het bedrijf heeft van het begin af aan een duidelijke leeftijdsgrens aangehouden en gecommuniceerd op de verpakkingen, namelijk een grens van 18 jaar. “Wij zien de e-sigaret niet als een product wat leuk is om zomaar een keer te proberen. SNOKE is bedoeld voor volwassenen die al gewend zijn aan nicotine en op zoek zijn naar een veiliger alternatief”, aldus Remie.

Navulverpakkingen

Een mogelijk verbod op e-sigaretten met navulverpakkingen ziet Newco niet als een probleem. “Wanneer e-sigaretten door de consument zelf kunnen worden nagevuld met losse flesjes vloeistof is de dosering en betrouwbaarheid niet gegarandeerd. En je moet er helemaal niet aan denken dat zo’n flesje in kinderhanden terecht komt. Daarom is bij de ontwikkeling van SNOKE gekozen voor veilige gesloten navulcapsules, welke niet navulbaar zijn.”

De e-sigaret heeft inmiddels behoorlijk wat terrein gewonnen in de petrolbranche. Op veel toonbanken zijn de elektronische varianten van de sigaretten te vinden. Dat blijkt ook uit de poll die de afgelopen tijd op TankPro stond.

Verkoop

Van de 128 reageerders geven er 65 aan dat in zijn of haar tankstation e-sigaretten worden verkocht. Dat is iets meer dan de helft van de reacties. Twintig anderen geven aan de verkoop te overwegen. Dat is bijna 16 procent. De overige 43 verkopen momenteel geen elektronische sigaretten.

Tom van Gurp

Lees ook: Brussel wil regelgeving e-sigaret aanpassen

Auteur: Tom van Gurp

2 reacties op “Europa wil verbod op smaakjes en navulverpakkingen bij e-sigaretten”

Nastia Pirilenka|21.12.13|04:58

Wat verwacht je van een corrupte regering. Alles doen om zoveel mogelijk accijnzen te hebben. En de burger moet er maar voor opdraaien.

De e-sigaret is gezonder! PUNT.

Esigaret Cigy|25.01.14|11:24

Ik heb me ook zo opgewonden over het belachelijke rivm rapport. En de timming. Nederland komt met negatieve berichtgeving vlak voor de sinterklaas inkopen en belgië doet ht twee weken later nog eens dunnetje over vlak voor de kerst inkopen. Ja ja….. dit is geen toeval. Het rapport had ik al enkele weken daarvoor ingezien. Op mijn site schrijf ik er ook over. Lees hier en op mijn blog

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.