tabak tankshop tankstation pompshop omzet symphonyIRI softdrinks energy drinks

Belgische pomphouders moeten sigaretten uit zicht leggen

Tankstationondernemers bij de zuiderburen moeten hun rookwaar uit het zicht van hun klanten leggen. Ook mag de tabak niet meer worden verkocht aan jongeren onder de 18 jaar en  mogen uitsluitend kleinere winkels sigaretten blijven verkopen. Dat staat in een voorstel van de Belgische minister van Volksgezondheid. Met de maatregelen moet het aantal rokende Belgen worden teruggedrongen.

Momenteel mogen in België, net als in Nederland, sigaretten wel in het zicht liggen. Daar moet wat minister Laurette Onkelinx betreft een einde aan komen. Ook het aantal verkooppunten moet drastisch worden verminderd. Uitsluitend kleine winkels mogen nog tabak aanbieden. Locaties met een oppervlakte van meer dan 400 vierkante meter moeten de rookwaar uit de winkels halen. Ook verkoop bij nachtwinkels en sigarettenautomaten is verleden tijd, als Onkelinx haar zin krijgt.

Tabaksverkoop

Voor onder andere pompshops blijft tabaksverkoop wel behouden, meldt De Belgische krant Het Laatste Nieuws. De plannen zijn niet definitief. Het Belgische parlement moet nog praten over het voorstel. Sinds 2004 neemt het aantal rokers bij de zuiderburen niet af. Dit na een forse daling in de jaren ‘80 en ’90. Ook is roken onder jongeren nog steeds populair.

In Nederland waren ook plannen om de verkoop ernstig te beknotten. De SP lanceerde enkele maanden geleden een voorstel om rookwaarhandel uitsluitend nog toe te staan in tabaksspeciaalzaken. Onder meer tankstations zouden niet meer als verkooppunt mogen dienen. Dat plan kon echter niet op steun rekenen van een meerderheid in de Tweede Kamer.

Verbod

Wel gaat volgend jaar de leeftijd waarop jongeren tabak mogen kopen van 16 naar 18 jaar.  Ook wordt het ‘3 strikes out principe’ van kracht. Die maatregel stelt dat als een pomphouder driemaal wordt betrapt op het verkopen van tabak aan jeugd onder de 18, een verbod op de verkoop van sigaretten van kracht wordt. De periode van het verbod kan oplopen tot 12 weken. Ook gaan de boetes voor overtreding van de tabakswet omhoog.

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Belgische pomphouders moeten sigaretten uit zicht leggen”

Caroline Uilenburg|07.11.13|15:52

hoe lang gaat het duren voordat het snoepgoed ook uit het zicht gehaald moet worden?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Belgische pomphouders moeten sigaretten uit zicht leggen | TankPro.nl
tabak tankshop tankstation pompshop omzet symphonyIRI softdrinks energy drinks

Belgische pomphouders moeten sigaretten uit zicht leggen

Tankstationondernemers bij de zuiderburen moeten hun rookwaar uit het zicht van hun klanten leggen. Ook mag de tabak niet meer worden verkocht aan jongeren onder de 18 jaar en  mogen uitsluitend kleinere winkels sigaretten blijven verkopen. Dat staat in een voorstel van de Belgische minister van Volksgezondheid. Met de maatregelen moet het aantal rokende Belgen worden teruggedrongen.

Momenteel mogen in België, net als in Nederland, sigaretten wel in het zicht liggen. Daar moet wat minister Laurette Onkelinx betreft een einde aan komen. Ook het aantal verkooppunten moet drastisch worden verminderd. Uitsluitend kleine winkels mogen nog tabak aanbieden. Locaties met een oppervlakte van meer dan 400 vierkante meter moeten de rookwaar uit de winkels halen. Ook verkoop bij nachtwinkels en sigarettenautomaten is verleden tijd, als Onkelinx haar zin krijgt.

Tabaksverkoop

Voor onder andere pompshops blijft tabaksverkoop wel behouden, meldt De Belgische krant Het Laatste Nieuws. De plannen zijn niet definitief. Het Belgische parlement moet nog praten over het voorstel. Sinds 2004 neemt het aantal rokers bij de zuiderburen niet af. Dit na een forse daling in de jaren ‘80 en ’90. Ook is roken onder jongeren nog steeds populair.

In Nederland waren ook plannen om de verkoop ernstig te beknotten. De SP lanceerde enkele maanden geleden een voorstel om rookwaarhandel uitsluitend nog toe te staan in tabaksspeciaalzaken. Onder meer tankstations zouden niet meer als verkooppunt mogen dienen. Dat plan kon echter niet op steun rekenen van een meerderheid in de Tweede Kamer.

Verbod

Wel gaat volgend jaar de leeftijd waarop jongeren tabak mogen kopen van 16 naar 18 jaar.  Ook wordt het ‘3 strikes out principe’ van kracht. Die maatregel stelt dat als een pomphouder driemaal wordt betrapt op het verkopen van tabak aan jeugd onder de 18, een verbod op de verkoop van sigaretten van kracht wordt. De periode van het verbod kan oplopen tot 12 weken. Ook gaan de boetes voor overtreding van de tabakswet omhoog.

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Belgische pomphouders moeten sigaretten uit zicht leggen”

Caroline Uilenburg|07.11.13|15:52

hoe lang gaat het duren voordat het snoepgoed ook uit het zicht gehaald moet worden?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.