Brussel wil regelgeving e-sigaret aanpassen

Als het aan het Europees Parlement ligt, valt de e-sigaret over enkele jaren onder de tabakswet. Nu nog valt het product onder de warenwet, maar wat Brussel betreft komt daar verandering in. Een dergelijk besluit zou verstrekkende gevolgen hebben voor pomphouders en producenten van elektronische sigaretten.

Verpakkingen moeten dan voor 65 % uit waarschuwingen bestaan. Ook mogen geen elektronische sigaretten worden verkocht aan jongeren die nog geen reguliere tabak mogen kopen, al gebeurt dat laatste nu ook al niet of nauwelijks. Voorts wordt reclame voor e-sigaretten verboden.

Regels

Nu nog staan elektronische sigaretten op veel locaties prominent uitgestald op de balie. Onder meer de producten van Snoke staan met een display bij de kassa’s in diverse pompshops. Dat zou dan niet meer mogen, als het Europees Parlement (EP) haar zin krijgt. Volgens nieuwe kabinetsplannen mag het echter wel. Ook de huidige Nederlandse en Europese regels staan het toe.

“De wetgeving is momenteel inderdaad erg onduidelijk”, zegt Roel Fresow van de Esigbond, een belangenvereniging voor verkopers van elektronische sigaretten. “Ook als het EP zijn zin krijgt, duurt het nog wel 2,5 of 3 jaar voordat de Europese regels zijn omgezet in Nederlandse wetten.” Europa stelt namelijk richtlijnen op, die de lidstaten vervolgens moeten vertalen in landelijke wetgeving.

Doormodderen

“Die wetgeving zou dan waarschijnlijk pas van kracht worden in 2016 of 2017. Tot die tijd is het doormodderen. Al sluit ik niet uit dat Nederland vóór die tijd met eigen aanvullende wetten komt omtrent e-sigaretten”, aldus Fresow.

Europa gaat de komende weken met de lidstaten in gesprek over de tabaksregels en komt dan met nieuwe regelgeving. Daar moet vervolgens het Europees Parlement opnieuw over stemmen. Welke kant het precies op zal gaan, is ook voor Fresow nog niet helemaal duidelijk.

Tabak

Omtrent reguliere tabak is ook een en ander bepaald in Brussel en Den Haag. Een meerderheid van het EP wil dat tabaksverpakkingen voor 65 % uit waarschuwingen bestaan. Het logo van de fabrikant komt daarbij onder de waarschuwingsteksten en -afbeeldingen te staan. Ook wil het EP sigaretten met smaakjes verbieden per 2016, al mogen mentholsigaretten enkele jaren langer in de schappen blijven liggen.

In Den Haag is besloten de leeftijd voor tabaksverkoop te verhogen van 16 naar 18 jaar, al moet de Eerste Kamer daar nog goedkeuring voor geven. Ook is afgesproken het ‘3 strikes, you’re out’-principe toe te passen. Als tabakshandelaren driemaal gepakt worden vanwege verkoop aan te jonge klanten, mogen ze een bepaalde periode geen tabak meer verkopen. Hoe lang deze periode is, is nog niet bekend.

Verbod

Ook is de boete voor illegale verkoop verhoogd van 450 naar 1.360 euro. De ‘3 strikes, you’re out’-regel en de verhoogde boetes gelden overigens niet voor de verkoop van e-sigaretten, al kan dat wijzigen als het EP besluit dat de producten onder de tabakswet vallen.

Daarnaast wilden de SP en de ChristenUnie dat traditionele tabak voortaan uitsluitend verkocht zou worden in tabaksspeciaalzaken. Dat voorstel kreeg echter geen meerderheid. Tot opluchting van de branche. “Gelukkig is tabaksverkoop behouden voor de tankstationbranche”, vindt Edsko Schuitema van Beta. “Wij hebben ons daar hard voor gemaakt. Mooi dat dat gelukt is.”

Tom van Gurp

Lees ook: E-sigaret door Europa niet aangemerkt als geneesmiddel

Auteur: Tom van Gurp

2 reacties op “Brussel wil regelgeving e-sigaret aanpassen”

Henk Willigendael|28.11.13|13:11

eerst goedkeuren en dan afkeuren het word eens tijd dat de voedsel en waren wt eerst ze werk goed doet

Niek Veenhuis|04.12.13|10:17

Het slaat helemaal nergens op. Al jaren is de overheid bezig met een anti rook campagne, bijna nergens mag meer gerookt worden. En dat allemaal onder het motto, roken is slecht voor je en je omgeving. Tot zover snap ik het nog wel. Nu is er eindelijk een goed alternatief: het is goedkoper, gezonder als traditioneel roken, andere mensen hebben er geen last van, en wat doen de hoge heren ? Laten we accijns gaan heffen, dan hebben we er weer een melkkoe bij. en wie worden er alwéér genaaid ? Juist

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Brussel wil regelgeving e-sigaret aanpassen | TankPro.nl

Brussel wil regelgeving e-sigaret aanpassen

Als het aan het Europees Parlement ligt, valt de e-sigaret over enkele jaren onder de tabakswet. Nu nog valt het product onder de warenwet, maar wat Brussel betreft komt daar verandering in. Een dergelijk besluit zou verstrekkende gevolgen hebben voor pomphouders en producenten van elektronische sigaretten.

Verpakkingen moeten dan voor 65 % uit waarschuwingen bestaan. Ook mogen geen elektronische sigaretten worden verkocht aan jongeren die nog geen reguliere tabak mogen kopen, al gebeurt dat laatste nu ook al niet of nauwelijks. Voorts wordt reclame voor e-sigaretten verboden.

Regels

Nu nog staan elektronische sigaretten op veel locaties prominent uitgestald op de balie. Onder meer de producten van Snoke staan met een display bij de kassa’s in diverse pompshops. Dat zou dan niet meer mogen, als het Europees Parlement (EP) haar zin krijgt. Volgens nieuwe kabinetsplannen mag het echter wel. Ook de huidige Nederlandse en Europese regels staan het toe.

“De wetgeving is momenteel inderdaad erg onduidelijk”, zegt Roel Fresow van de Esigbond, een belangenvereniging voor verkopers van elektronische sigaretten. “Ook als het EP zijn zin krijgt, duurt het nog wel 2,5 of 3 jaar voordat de Europese regels zijn omgezet in Nederlandse wetten.” Europa stelt namelijk richtlijnen op, die de lidstaten vervolgens moeten vertalen in landelijke wetgeving.

Doormodderen

“Die wetgeving zou dan waarschijnlijk pas van kracht worden in 2016 of 2017. Tot die tijd is het doormodderen. Al sluit ik niet uit dat Nederland vóór die tijd met eigen aanvullende wetten komt omtrent e-sigaretten”, aldus Fresow.

Europa gaat de komende weken met de lidstaten in gesprek over de tabaksregels en komt dan met nieuwe regelgeving. Daar moet vervolgens het Europees Parlement opnieuw over stemmen. Welke kant het precies op zal gaan, is ook voor Fresow nog niet helemaal duidelijk.

Tabak

Omtrent reguliere tabak is ook een en ander bepaald in Brussel en Den Haag. Een meerderheid van het EP wil dat tabaksverpakkingen voor 65 % uit waarschuwingen bestaan. Het logo van de fabrikant komt daarbij onder de waarschuwingsteksten en -afbeeldingen te staan. Ook wil het EP sigaretten met smaakjes verbieden per 2016, al mogen mentholsigaretten enkele jaren langer in de schappen blijven liggen.

In Den Haag is besloten de leeftijd voor tabaksverkoop te verhogen van 16 naar 18 jaar, al moet de Eerste Kamer daar nog goedkeuring voor geven. Ook is afgesproken het ‘3 strikes, you’re out’-principe toe te passen. Als tabakshandelaren driemaal gepakt worden vanwege verkoop aan te jonge klanten, mogen ze een bepaalde periode geen tabak meer verkopen. Hoe lang deze periode is, is nog niet bekend.

Verbod

Ook is de boete voor illegale verkoop verhoogd van 450 naar 1.360 euro. De ‘3 strikes, you’re out’-regel en de verhoogde boetes gelden overigens niet voor de verkoop van e-sigaretten, al kan dat wijzigen als het EP besluit dat de producten onder de tabakswet vallen.

Daarnaast wilden de SP en de ChristenUnie dat traditionele tabak voortaan uitsluitend verkocht zou worden in tabaksspeciaalzaken. Dat voorstel kreeg echter geen meerderheid. Tot opluchting van de branche. “Gelukkig is tabaksverkoop behouden voor de tankstationbranche”, vindt Edsko Schuitema van Beta. “Wij hebben ons daar hard voor gemaakt. Mooi dat dat gelukt is.”

Tom van Gurp

Lees ook: E-sigaret door Europa niet aangemerkt als geneesmiddel

Auteur: Tom van Gurp

2 reacties op “Brussel wil regelgeving e-sigaret aanpassen”

Henk Willigendael|28.11.13|13:11

eerst goedkeuren en dan afkeuren het word eens tijd dat de voedsel en waren wt eerst ze werk goed doet

Niek Veenhuis|04.12.13|10:17

Het slaat helemaal nergens op. Al jaren is de overheid bezig met een anti rook campagne, bijna nergens mag meer gerookt worden. En dat allemaal onder het motto, roken is slecht voor je en je omgeving. Tot zover snap ik het nog wel. Nu is er eindelijk een goed alternatief: het is goedkoper, gezonder als traditioneel roken, andere mensen hebben er geen last van, en wat doen de hoge heren ? Laten we accijns gaan heffen, dan hebben we er weer een melkkoe bij. en wie worden er alwéér genaaid ? Juist

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.