E-sigaret door Europa niet aangemerkt als geneesmiddel

De e-sigaret wordt niet geklasseerd als een geneesmiddel. Een voorstel hiertoe is door het Europees Parlement dinsdag weggestemd. Daardoor blijft de e-sigaret ook voor tankstations beschikbaar als verkoopartikel. Er was wel een meerderheid voor het aanpassen van verpakkingen van reguliere sigaretten en shag. Bij gewone tabak moet 65 % van een verpakking gaan bestaan uit waarschuwingsteksten en -afbeeldingen.

Aanvankelijk was er een plan om 75 % van de verpakking van reguliere tabak te voorzien van waarschuwingen. Dat voorstel haalde echter geen meerderheid. Momenteel moet grofweg 40 % van een verpakking uit waarschuwingen bestaan.

Medicijn

Doordat de e-sigaret niet wordt gezien als medicijn, kunnen pomphouders het product blijven verkopen. Al moeten er op de verpakkingen van e-sigaretten wel waarschuwingen komen te staan.

De elektronische sigaret is onderwerp van discussie. Sommige deskundigen menen dat rokers door de e-sigaret makkelijker van echte, ongezondere sigaretten kunnen afblijven. Anderen zien de e-sigaret juist als een opstapje naar de reguliere tabaksproducten.

Menthol

Het Europees Parlement (EP) stemde dinsdag ook over enkele andere tabaksgerelateerde voorstellen. Het plan om dunne sigaretten te verbieden, overleefde de stemming niet. De dunnere varianten blijven beschikbaar. Sigaretten met additieven moeten wat het EP betreft vanaf 2016 wel uit de schappen verdwijnen. Al is voor mentholvarianten een mogelijkheid tot uitstel van 5 jaar opgenomen. Dat betekent dat pomphouders waarschijnlijk tot 2022 dit product kunnen blijven verkopen.

De aangenomen voorstellen betekenen nog geen definitieve wetswijziging. In Europa vindt verder overleg plaats om tot een definitieve wettekst te komen. De daarin opgenomen maatregelen worden op z’n vroegst in 2014 van kracht. Met de maatregelen hoopt de Europese Commissie het roken in Europa te ontmoedigen. Volgens EU-cijfers overlijden jaarlijks 700.000 Europeanen aan de gevolgen van roken.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “E-sigaret door Europa niet aangemerkt als geneesmiddel”

Fleur van Dijck|08.10.13|14:59

Het Europees Parlement lijkt een verstandige beslissing te nemen door de e-sigaret niet aan te merken als medicijn. Nu hopen op een positief gevolg omtrent de verkoop van de e-sigaret.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.