tabak tankshop tankstation pompshop omzet symphonyIRI softdrinks energy drinks

Bezwaren tegen NVWA-boetes tabaksreclame afgewezen

De bezwaren van de tankstationbranche tegen de NVWA-boetes voor tabaksreclame zijn allemaal afgewezen. Enkele pomphouders en oliemaatschappij Tamoil waren het niet eens met de uitgedeelde straffen en tekenden bezwaar aan. Zonder succes, blijkt nu. De frustratie over de boetes blijft groot.

In maart en april van dit jaar heeft toezichthouder NVWA 170 tankstations gecontroleerd op ongeoorloofde tabaksreclame. Daarbij werden 11 waarschuwingen en 24 boetes uitgedeeld. Een aantal ondernemers en Tamoil besloten in beroep te gaan tegen de opgelegde boetes.

Verbijsterd

Belangenvereniging Beta begeleidde een zestal ondernemers bij de juridische procedure. “Na de controles kregen we verbijsterde ondernemers aan de telefoon”, zegt Lisanne Henneveld van Beta. Zij voorzag de ondernemers van juridisch advies. “De pomphouders snapten echt niet waarom ze een boete hadden gekregen.” Zo is een ondernemer beboet omdat hij twee pakjes naast elkaar in het schap had staan van twee verschillende merken die van hetzelfde moederbedrijf kwamen. “Als je de pakjes van één leverancier krijgt, weet je echt niet dat beide pakjes van hetzelfde bedrijf komen.”, licht Henneveld toe. “Op deze manier krijgen pomphouders een sterk gevoel van onrechtvaardigheid.”

Ook Tamoil was het niet eens met een uitgedeelde boete op een van haar tankstations en tekende bezwaar aan. Dat bezwaar werd afgewezen. “Om daarna verder te procederen hadden we 308 euro moeten betalen. Dit terwijl de boete zelf 450 euro was”, deelt een woordvoerster mee. “Het bedrag dat je moet betalen om de procedure überhaupt voort te kunnen zetten, is al bijna net zo hoog als de boete zelf. Op deze manier wordt ons een rechtsgang ontnomen.”

Streng

Het bedrijf besloot de procedure te stoppen en de boete te betalen, maar noemt de strenge handhaving van de NVWA spijkers op laag water zoeken. Ook de ondernemers besloten na de afwijzing van het bezwaar om de handdoek in de ring te gooien. “Doorprocederen met weinig kans op succes is voor de meeste ondernemers niet aan te raden”, licht Henneveld toe.

De NVWA houdt echter voet bij stuk. Alleen het tonen van een gesloten verpakking tegen een neutrale achtergrond, met een normaal prijskaartje er aan, is toegestaan. Het op een andere manier tonen van sigaretten of een verpakking blijft verboden. “Daarom is het ook niet toegestaan om bijvoorbeeld pakjes op of achter de toonbank te hebben liggen”, legt een NVWA-woordvoerder uit. “Als ondernemers vragen hebben over wat wel en niet mag, kunnen ze altijd met ons contact opnemen.”

Boetes

De boete voor tabaksreclame kunnen flink oplopen. Een ondernemer moet bij een eerste vergrijp 450 euro afrekenen. Bij herhaalde overtreding van de regels loopt dit via 1.350 euro (bij een tweede vergrijp) en 2.250 euro (derde vergrijp) op tot een maximum van 4.500 euro. Voor de tabaksindustrie, groothandelaren en importeurs gaat het om bedragen tussen de 45.000 en 450.000 euro.

Tom van Gurp

Lees ook: Tankstations hebben grote kans op boete wegens verboden tabaksreclame

Auteur: Tom van Gurp

2 reacties op “Bezwaren tegen NVWA-boetes tabaksreclame afgewezen”

K. Kadesh|26.09.13|12:39

“Zo is een ondernemer beboet omdat hij twee pakjes had staan van twee verschillende merken die van hetzelfde moederbedrijf kwamen”

Wat moet ik me hier bij voorstellen?

Lekker duidelijk inderdaad. Waar stond het?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Bezwaren tegen NVWA-boetes tabaksreclame afgewezen | TankPro.nl
tabak tankshop tankstation pompshop omzet symphonyIRI softdrinks energy drinks

Bezwaren tegen NVWA-boetes tabaksreclame afgewezen

De bezwaren van de tankstationbranche tegen de NVWA-boetes voor tabaksreclame zijn allemaal afgewezen. Enkele pomphouders en oliemaatschappij Tamoil waren het niet eens met de uitgedeelde straffen en tekenden bezwaar aan. Zonder succes, blijkt nu. De frustratie over de boetes blijft groot.

In maart en april van dit jaar heeft toezichthouder NVWA 170 tankstations gecontroleerd op ongeoorloofde tabaksreclame. Daarbij werden 11 waarschuwingen en 24 boetes uitgedeeld. Een aantal ondernemers en Tamoil besloten in beroep te gaan tegen de opgelegde boetes.

Verbijsterd

Belangenvereniging Beta begeleidde een zestal ondernemers bij de juridische procedure. “Na de controles kregen we verbijsterde ondernemers aan de telefoon”, zegt Lisanne Henneveld van Beta. Zij voorzag de ondernemers van juridisch advies. “De pomphouders snapten echt niet waarom ze een boete hadden gekregen.” Zo is een ondernemer beboet omdat hij twee pakjes naast elkaar in het schap had staan van twee verschillende merken die van hetzelfde moederbedrijf kwamen. “Als je de pakjes van één leverancier krijgt, weet je echt niet dat beide pakjes van hetzelfde bedrijf komen.”, licht Henneveld toe. “Op deze manier krijgen pomphouders een sterk gevoel van onrechtvaardigheid.”

Ook Tamoil was het niet eens met een uitgedeelde boete op een van haar tankstations en tekende bezwaar aan. Dat bezwaar werd afgewezen. “Om daarna verder te procederen hadden we 308 euro moeten betalen. Dit terwijl de boete zelf 450 euro was”, deelt een woordvoerster mee. “Het bedrag dat je moet betalen om de procedure überhaupt voort te kunnen zetten, is al bijna net zo hoog als de boete zelf. Op deze manier wordt ons een rechtsgang ontnomen.”

Streng

Het bedrijf besloot de procedure te stoppen en de boete te betalen, maar noemt de strenge handhaving van de NVWA spijkers op laag water zoeken. Ook de ondernemers besloten na de afwijzing van het bezwaar om de handdoek in de ring te gooien. “Doorprocederen met weinig kans op succes is voor de meeste ondernemers niet aan te raden”, licht Henneveld toe.

De NVWA houdt echter voet bij stuk. Alleen het tonen van een gesloten verpakking tegen een neutrale achtergrond, met een normaal prijskaartje er aan, is toegestaan. Het op een andere manier tonen van sigaretten of een verpakking blijft verboden. “Daarom is het ook niet toegestaan om bijvoorbeeld pakjes op of achter de toonbank te hebben liggen”, legt een NVWA-woordvoerder uit. “Als ondernemers vragen hebben over wat wel en niet mag, kunnen ze altijd met ons contact opnemen.”

Boetes

De boete voor tabaksreclame kunnen flink oplopen. Een ondernemer moet bij een eerste vergrijp 450 euro afrekenen. Bij herhaalde overtreding van de regels loopt dit via 1.350 euro (bij een tweede vergrijp) en 2.250 euro (derde vergrijp) op tot een maximum van 4.500 euro. Voor de tabaksindustrie, groothandelaren en importeurs gaat het om bedragen tussen de 45.000 en 450.000 euro.

Tom van Gurp

Lees ook: Tankstations hebben grote kans op boete wegens verboden tabaksreclame

Auteur: Tom van Gurp

2 reacties op “Bezwaren tegen NVWA-boetes tabaksreclame afgewezen”

K. Kadesh|26.09.13|12:39

“Zo is een ondernemer beboet omdat hij twee pakjes had staan van twee verschillende merken die van hetzelfde moederbedrijf kwamen”

Wat moet ik me hier bij voorstellen?

Lekker duidelijk inderdaad. Waar stond het?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.