Verhoging tabaksaccijns jaar uitgesteld

De verhoging van de tabaksaccijnzen per 1 januari 2014 gaat niet door. Om dat te compenseren gaan begin volgend jaar de accijnzen op frisdranken wel enkele centen omhoog. Voor limonade komt er 2 cent bij, voor vruchtensappen vindt een stijging plaats van 1,5 cent. Dat blijkt uit de Miljoenennota. Branchevereniging Beta is opgelucht door het schrappen van de tabaksmaatregel. Wel staat de verhoging van de tabaksaccijns nu gepland voor op 1 januari 2015.

Vertegenwoordigers van de branche hebben de afgelopen tijd in Den Haag volop gepleit tegen het verhogen van de tabaksaccijns. Belangenverenigingen Beta, Bovag en Nove zijn hierover in contact getreden met het kabinet.

Tabakswaren

De regering had plannen om de accijnzen op tabakswaren met 9 cent te verhogen per 1 januari 2014. Dat stuitte op zware weerstand vanuit onder meer de tankstationbranche. Die gaf aan dat de pomphouders in de grensstreken nu al veel omzet verliezen door hoge accijnzen. Ook komt daardoor minder geld in de Nederlandse schatkist dan aanvankelijk begroot. Beide problemen zouden nog groter worden door verdere accijnsverhogingen. Begin dit jaar ging de accijns op tabak al omhoog met gemiddeld 35 cent voor een pakje sigaretten en 60 cent voor een builtje shag. Een andere maatregel omtrent tabaksverkoop gaat wel door. Vanaf begin volgend jaar mogen kinderen onder de 18 geen sigaretten of shag meer kopen. Die grens ligt nu nog bij 16 jaar.

Naast een verhoging op tabak had het kabinet ook plannen voor het verhogen van de brandstofaccijns. De verhoging van het accijnstarief, exclusief BTW, met 3 cent (diesel) en 7 cent (lpg) staat nog wel steeds gepland voor begin volgend jaar. Ook vindt de wettelijke vastgelegde inflatiecorrectie plaats op diesel, lpg en benzine.

Schadevergoeding

De branche wil blijven proberen de tariefsverhoging op brandstof en tabak van tafel te krijgen. De Tweede Kamerfracties van de PVV en het CDA hebben al aangegeven de geplande accijnsverhogingen niet te steunen. Ook wil Beta een vergoeding voor de al geleden schade door de eerder ingevoerde accijnsverhogingen op brandstof en tabak. De belangenclub eist 100.000 euro voor elk van de plusminus 800 tankstations in de grensstreek.

Uit protest tegen het accijnsbeleid geeft pomphouder en voormalig Beta-voorzitter Ewout Klok dinsdag tijdens Prinsjesdag korting op brandstoffen. Klok verwacht grote drukte en zet verkeersregelaars in om het toegestroomde verkeer in goede banen te leiden.

Zeeland

Een van de provincies waar de problemen het grootst zijn, is Zeeland. Het provinciaal bestuur gaf onlangs aan geen maatregelen te nemen tegen het brandstoftoerisme. Een Statenlid van de Partij voor Zeeland had hier vragen over gesteld. Het bestuur grijpt niet in omdat het een landelijke discussie is en besluitvorming hierover in Den Haag plaatsvindt.

Lees ook: ‘Goede hoop dat kabinet voorgenomen accijnsverhoging tabak schrapt’

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Verhoging tabaksaccijns jaar uitgesteld | TankPro.nl

Verhoging tabaksaccijns jaar uitgesteld

De verhoging van de tabaksaccijnzen per 1 januari 2014 gaat niet door. Om dat te compenseren gaan begin volgend jaar de accijnzen op frisdranken wel enkele centen omhoog. Voor limonade komt er 2 cent bij, voor vruchtensappen vindt een stijging plaats van 1,5 cent. Dat blijkt uit de Miljoenennota. Branchevereniging Beta is opgelucht door het schrappen van de tabaksmaatregel. Wel staat de verhoging van de tabaksaccijns nu gepland voor op 1 januari 2015.

Vertegenwoordigers van de branche hebben de afgelopen tijd in Den Haag volop gepleit tegen het verhogen van de tabaksaccijns. Belangenverenigingen Beta, Bovag en Nove zijn hierover in contact getreden met het kabinet.

Tabakswaren

De regering had plannen om de accijnzen op tabakswaren met 9 cent te verhogen per 1 januari 2014. Dat stuitte op zware weerstand vanuit onder meer de tankstationbranche. Die gaf aan dat de pomphouders in de grensstreken nu al veel omzet verliezen door hoge accijnzen. Ook komt daardoor minder geld in de Nederlandse schatkist dan aanvankelijk begroot. Beide problemen zouden nog groter worden door verdere accijnsverhogingen. Begin dit jaar ging de accijns op tabak al omhoog met gemiddeld 35 cent voor een pakje sigaretten en 60 cent voor een builtje shag. Een andere maatregel omtrent tabaksverkoop gaat wel door. Vanaf begin volgend jaar mogen kinderen onder de 18 geen sigaretten of shag meer kopen. Die grens ligt nu nog bij 16 jaar.

Naast een verhoging op tabak had het kabinet ook plannen voor het verhogen van de brandstofaccijns. De verhoging van het accijnstarief, exclusief BTW, met 3 cent (diesel) en 7 cent (lpg) staat nog wel steeds gepland voor begin volgend jaar. Ook vindt de wettelijke vastgelegde inflatiecorrectie plaats op diesel, lpg en benzine.

Schadevergoeding

De branche wil blijven proberen de tariefsverhoging op brandstof en tabak van tafel te krijgen. De Tweede Kamerfracties van de PVV en het CDA hebben al aangegeven de geplande accijnsverhogingen niet te steunen. Ook wil Beta een vergoeding voor de al geleden schade door de eerder ingevoerde accijnsverhogingen op brandstof en tabak. De belangenclub eist 100.000 euro voor elk van de plusminus 800 tankstations in de grensstreek.

Uit protest tegen het accijnsbeleid geeft pomphouder en voormalig Beta-voorzitter Ewout Klok dinsdag tijdens Prinsjesdag korting op brandstoffen. Klok verwacht grote drukte en zet verkeersregelaars in om het toegestroomde verkeer in goede banen te leiden.

Zeeland

Een van de provincies waar de problemen het grootst zijn, is Zeeland. Het provinciaal bestuur gaf onlangs aan geen maatregelen te nemen tegen het brandstoftoerisme. Een Statenlid van de Partij voor Zeeland had hier vragen over gesteld. Het bestuur grijpt niet in omdat het een landelijke discussie is en besluitvorming hierover in Den Haag plaatsvindt.

Lees ook: ‘Goede hoop dat kabinet voorgenomen accijnsverhoging tabak schrapt’

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.