Ewout Klok, alcohol, tankstation

Beta in beroep tegen uitspraak over verbod alcoholverkoop

Beta gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter inzake het verbod op alcoholverkoop. De belangenvereniging stapt naar de Raad van State om daar haar gelijk te halen. “We zien genoeg aanknopingspunten om door te procederen.”

De rechtbank in Assen besloot in juli dat het verbod op alcoholverkoop gehandhaafd moest blijven. “Maar de rechter ging, ons inziens, onvoldoende in op onze argumenten. Daarom zien we mogelijkheden om verder te gaan”, legt juridisch vertegenwoordiger Lisanne Henneveld van Beta uit.

Oneerlijke concurrentie

Beta is vooral verbaasd dat alcohol wel verkrijgbaar is bij wegrestaurants en supermarkten, maar niet bij tankstations. Oneerlijke concurrentie, vindt de belangenvereniging. “En de pomphouders in de grensstreek worden nog eens extra gepakt”, aldus Henneveld. “In België en Duitsland mag wel bier en wijn worden verkocht.”

Mede daarom spreekt de organisatie van rechtsongelijkheid en doet het een beroep op het vrije verkeer van goederen en diensten in Europa. “We vragen aan de rechter om een wettelijk verbod terug te draaien. Dat kan alleen als je een beroep doet op hogere wetgeving.”

Boete

In 2011 besloten enkele tankstationondernemers een juridische procedure te starten om alcohol terug in de shop te krijgen. Onder andere de Hoogeveense pomphouder en toenmalig voorzitter van de Beta Ewout Klok verkocht kortstondig bier in zijn winkel. Hij stopte hiermee toen hij een boete kreeg. Die boete wordt momenteel aangevochten. Klok geeft aan dat hij een fors deel van zijn omzet is kwijtgeraakt door het verbod.

Tankstations mogen sinds 2001 geen alcoholhoudende dranken meer verkopen. “Maar er is nooit onderzocht of de maatregel effect heeft gehad”, vertelt Henneveld. “Het is destijds ingevoerd omdat de aanwezigheid van alcohol in tankstations een ongewenst psychologisch effect heeft. Maar of het nou daadwerkelijk zorgt voor minder slachtoffers in het verkeer is niet bekend.”

Bier

Als de rechter de pomphouders gelijk geeft, willen zij weer licht alcoholische dranken in het assortiment opnemen. Het gaat dan om bier, wijn en mixdrankjes. Aan sterke drank wordt niet gedacht.

Vermoedelijk vindt de rechtszaak plaats in de tweede helft van 2014. De exacte datum is nog niet bekend. Als ook de Raad van State het alcoholverbod handhaaft, kan de belangenvereniging naar het Europese Hof van Justitie stappen. “Maar een dergelijke procedure kost jaren”, legt Henneveld uit. Of Beta die stap ook wil zetten, wordt pas besloten na de uitspraak van de Raad van State

Tom van Gurp

Lees ook: Rechtbank: verbod alcoholverkoop tankstations niet in strijd met EVRM

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Beta in beroep tegen uitspraak over verbod alcoholverkoop | TankPro.nl
Ewout Klok, alcohol, tankstation

Beta in beroep tegen uitspraak over verbod alcoholverkoop

Beta gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter inzake het verbod op alcoholverkoop. De belangenvereniging stapt naar de Raad van State om daar haar gelijk te halen. “We zien genoeg aanknopingspunten om door te procederen.”

De rechtbank in Assen besloot in juli dat het verbod op alcoholverkoop gehandhaafd moest blijven. “Maar de rechter ging, ons inziens, onvoldoende in op onze argumenten. Daarom zien we mogelijkheden om verder te gaan”, legt juridisch vertegenwoordiger Lisanne Henneveld van Beta uit.

Oneerlijke concurrentie

Beta is vooral verbaasd dat alcohol wel verkrijgbaar is bij wegrestaurants en supermarkten, maar niet bij tankstations. Oneerlijke concurrentie, vindt de belangenvereniging. “En de pomphouders in de grensstreek worden nog eens extra gepakt”, aldus Henneveld. “In België en Duitsland mag wel bier en wijn worden verkocht.”

Mede daarom spreekt de organisatie van rechtsongelijkheid en doet het een beroep op het vrije verkeer van goederen en diensten in Europa. “We vragen aan de rechter om een wettelijk verbod terug te draaien. Dat kan alleen als je een beroep doet op hogere wetgeving.”

Boete

In 2011 besloten enkele tankstationondernemers een juridische procedure te starten om alcohol terug in de shop te krijgen. Onder andere de Hoogeveense pomphouder en toenmalig voorzitter van de Beta Ewout Klok verkocht kortstondig bier in zijn winkel. Hij stopte hiermee toen hij een boete kreeg. Die boete wordt momenteel aangevochten. Klok geeft aan dat hij een fors deel van zijn omzet is kwijtgeraakt door het verbod.

Tankstations mogen sinds 2001 geen alcoholhoudende dranken meer verkopen. “Maar er is nooit onderzocht of de maatregel effect heeft gehad”, vertelt Henneveld. “Het is destijds ingevoerd omdat de aanwezigheid van alcohol in tankstations een ongewenst psychologisch effect heeft. Maar of het nou daadwerkelijk zorgt voor minder slachtoffers in het verkeer is niet bekend.”

Bier

Als de rechter de pomphouders gelijk geeft, willen zij weer licht alcoholische dranken in het assortiment opnemen. Het gaat dan om bier, wijn en mixdrankjes. Aan sterke drank wordt niet gedacht.

Vermoedelijk vindt de rechtszaak plaats in de tweede helft van 2014. De exacte datum is nog niet bekend. Als ook de Raad van State het alcoholverbod handhaaft, kan de belangenvereniging naar het Europese Hof van Justitie stappen. “Maar een dergelijke procedure kost jaren”, legt Henneveld uit. Of Beta die stap ook wil zetten, wordt pas besloten na de uitspraak van de Raad van State

Tom van Gurp

Lees ook: Rechtbank: verbod alcoholverkoop tankstations niet in strijd met EVRM

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.