Staatssecretaris Fred Teeven

Teeven belooft dit jaar met verruiming cameratoezicht te komen

DEN HAAG – VVD kamerlid Fred Teeven tijdens het vragenuurtje dinsdag in de Tweede Kamer. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK

Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) komt nog dit jaar met regels die beelden van particuliere beveiligingscamera’s sneller bruikbaar maken voor opsporing. Dat heeft het ministerie laten weten aan Bovag Tankstations. Die had onlangs opgeroepen om haast te maken met de verruiming van het cameratoezicht. Met de nieuwe regels kunnen bijvoorbeeld tankstations bewakingsbeelden van vermeende winkel- of benzinedieven en inbrekers gemakkelijker via internet verspreiden.

Het kabinet kondigde eind 2011 meer mogelijkheden voor ondernemers om eigen camerabeelden in te zetten voor opsporingsdoeleinden aan. Als er bijvoorbeeld sprake was een doorrijder, moest er aangifte gedaan worden bij de politie. Als die het goed vindt, mag de ondernemer de beelden gebruiken om de dader te vinden. Maar daaarna bleef het stil.

Camerabeelden

De webconsultatie ‘Verruiming cameratoezicht’ die door Teeven werd gelanceerd bevatte aan de ene kant het plan een verruiming van de mogelijkheden om particuliere camerabeelden in te zetten voor opsporing, Maar aan de andere hield het ook in dat eigenaren van de beelden eventuele ‘datalekken’ zouden moeten melden. Aanbesteders van informatiediensten zouden dan verplicht worden om diefstal, verlies of misbruik van persoonsgegevens door te geven.

Anderhalf jaar lang bleef het stil, totdat eind juni de Raad van State kritiek op het wetsvoorstel uitte. Van het gecombineerde wetsvoorstel is nu alleen de meldplicht datalekken overgebleven – tot ergernis van Bovag. “Datalekken houdt in dat onze leden het straks wel moeten melden wanneer iemands privacy geschonden wordt, maar verder mogen zij officieel niets met de beelden. Wel de lasten dus, maar niet de lusten”, concludeerde Bessembinders.

Camerabeelden

“De Raad van State zal zijn redenen hebben om het wetsvoorstel in tweeën te knippen, maar wij zijn hier als Bovag niet blij mee. Onze leden beschikken over goede camerabeelden die de politie prima kan gebruiken voor bestrijding van criminaliteit en we vinden ook dat je onder goede voorwaarden die beelden moet mogen publiceren.:

De wijziging van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) moet het gebruik van camerabeelden van particulieren en bedrijven voor opsporingsdoeleinden verruimen. Hoe sneller politie en justitie over de beelden beschikken, hoe groter de kans dat criminelen worden aangehouden. Nu is voor dat tonen nog een langdurige en omslachtige procedure nodig. Later dit jaar komt er dus meer duidelijkheid.

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.