euro, geld, berg, miljoenen

Aantal valse eurobankbiljetten in Nederland neemt weer toe

Tankstation-ondernemers en -personeel opgelet. Het aantal valse eurobankbiljetten in Nederland neemt weer toe. Dat blijkt uit gegevens van De Nederlandsche Bank (DNB). Van januari tot en met juni 2013 werden er 19.400 valse bankbiljetten onderschept en geregistreerd.

In de tweede helft van 2012 werden nog 16.400 valse eurobiljetten aangetroffen. Daarmee is er sprake van een toename met 18% ten opzichte van dit vorige halfjaar. Als gekeken wordt naar dezelfde periode in 2012 is er zelfs sprake van een toename met 49%.

Bankbiljet

Daarmee lijkt er een einde te zijn gekomen aan de daling van het aantal valse biljetten die sinds medio 2009 zichtbaar was. De meest vervalste biljetten zijn die van 20 en 50 euro.

Dit geldt overigens niet alleen in Nederland, maar ook elders in Europa. Volgens de Europese Centrale Bank is wereldwijd het aantal aangetroffen valse biljetten op 317.000 uitgekomen in het laatste halfjaar. Dit is een toename met 13% ten opzichte van het vorige halfjaar en een plus met 26% in vergelijking met het eerste halfjaar van 2012.

Apparatuur

Ondanks de toename van het aantal valse bankbiljetten is een vals biljet goed te onderscheiden van een echt biljet. Daarvoor is niet eens speciale apparatuur nodig, maar volstaat het voelen aan, het kijken naar en het kantelen van het biljet. Detectieapparatuur kan worden ingezet ter ondersteuning, maar biedt geen 100% garantie.

De echtheidskenmerken van een eurobankbiljet zijn de volgende: het watermerk, de veiligheidsdraad, het doorzichtcijfer, het papier, de voelbare inkt, het streephologram (bij biljetten van 5, 10 en 20 euro), het vierkante hologram (bij biljetten van 50, 100, 200 en 500 euro), de van kleur veranderende waardecijfers (bij biljetten van 50, 100, 200, 500 euro) en tot slot de glanzende band (bij biljetten van 5, 10 en 20 euro).

Ondernemers die met vals geld te maken krijgen, kunnen hier lezen wat zij moeten doen.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Aantal valse eurobankbiljetten in Nederland neemt weer toe | TankPro.nl
euro, geld, berg, miljoenen

Aantal valse eurobankbiljetten in Nederland neemt weer toe

Tankstation-ondernemers en -personeel opgelet. Het aantal valse eurobankbiljetten in Nederland neemt weer toe. Dat blijkt uit gegevens van De Nederlandsche Bank (DNB). Van januari tot en met juni 2013 werden er 19.400 valse bankbiljetten onderschept en geregistreerd.

In de tweede helft van 2012 werden nog 16.400 valse eurobiljetten aangetroffen. Daarmee is er sprake van een toename met 18% ten opzichte van dit vorige halfjaar. Als gekeken wordt naar dezelfde periode in 2012 is er zelfs sprake van een toename met 49%.

Bankbiljet

Daarmee lijkt er een einde te zijn gekomen aan de daling van het aantal valse biljetten die sinds medio 2009 zichtbaar was. De meest vervalste biljetten zijn die van 20 en 50 euro.

Dit geldt overigens niet alleen in Nederland, maar ook elders in Europa. Volgens de Europese Centrale Bank is wereldwijd het aantal aangetroffen valse biljetten op 317.000 uitgekomen in het laatste halfjaar. Dit is een toename met 13% ten opzichte van het vorige halfjaar en een plus met 26% in vergelijking met het eerste halfjaar van 2012.

Apparatuur

Ondanks de toename van het aantal valse bankbiljetten is een vals biljet goed te onderscheiden van een echt biljet. Daarvoor is niet eens speciale apparatuur nodig, maar volstaat het voelen aan, het kijken naar en het kantelen van het biljet. Detectieapparatuur kan worden ingezet ter ondersteuning, maar biedt geen 100% garantie.

De echtheidskenmerken van een eurobankbiljet zijn de volgende: het watermerk, de veiligheidsdraad, het doorzichtcijfer, het papier, de voelbare inkt, het streephologram (bij biljetten van 5, 10 en 20 euro), het vierkante hologram (bij biljetten van 50, 100, 200 en 500 euro), de van kleur veranderende waardecijfers (bij biljetten van 50, 100, 200, 500 euro) en tot slot de glanzende band (bij biljetten van 5, 10 en 20 euro).

Ondernemers die met vals geld te maken krijgen, kunnen hier lezen wat zij moeten doen.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.