Ewout Klok

Rechtbank: verbod alcoholverkoop tankstations niet in strijd met EVRM

De rechter heeft het bezwaar van Ewout Klok over alcohol-verkoop in tankstations ongegrond verklaard. De uitspraak is donderdagmiddag 18 juli bekendgemaakt. De rechtbank in Assen vindt niet dat het in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) dat tankstations geen bier mogen verkopen, maar supermarkten wel. Klok heeft nu 6 weken om te beslissen of hij in hoger beroep gaat. “We zijn teleurgesteld, maar nog steeds strijdvaardig”, zegt zijn advocate Lisanne Henneveld.

“Wij vinden dat de rechtbank heel terughoudend is geweest in haar beoordeling”, licht Henneveld toe. “Volgens hen hebben we onvoldoende aan kunnen tonen dat gelijke gevallen ongelijk behandeld worden. We gaan nu samen met het bestuur van Beta beslissen of we in hoger beroep gaan. Dat zal dan door de Raad van State behandeld worden.”

Alcoholverbod

Volgens Ewout Klok en belangenvereniging Beta is het alcoholverbod voor tankstations in strijd met het Europees verdrag voor de rechten van de mens, het EVRM. Bovendien is er nooit wetenschappelijk aangetoond dat dit verbod de verkeersveiligheid bevordert, terwijl dit juist het doel was. Dat was hun betoog tijdens de rechtszaak van Klok over de alcoholverkoop.

Tot  1 november 2000 waren tankstations vrij om gedurende gewone winkeltijden alcohol te verkopen, behalve tankstations langs rijkswegen en andere langer dan normaal geopende tankstations (slechts circa 6%). BETA heeft bij de invoering van het verbod destijds flink geprotesteerd, maar hiervoor was geen politiek draagvlak.

Harde cijfers

“Recent heeft de minister ook toegegeven dat het verbod niet steunt op harde cijfers”, Henneveld toe. “Maar het verbod is ingevoerd met het oog op de beeldvorming omtrent alcohol en verkeer en dat alcoholverkoop bij pompshops ‘psychologisch’ gezien een zeer onwenselijke combinatie vormt. Beta begrijpt niet waarom datzelfde niet het geval is bij wegrestaurants en supermarkten gelegen langs de openbare weg, waar wel alcohol verkocht en zelfs geschonken mag worden.”

Om een proefproces uit te lokken was Klok gestart met het verkopen van alcohol in zijn tankstation. De boete die erop volgde is gebruikt om de wetgeving aan de kaak te stellen bij de rechterlijke macht. Maar die gaan voorlopig dus nog niet mee met de redenering van de tankstation-sector. Henneveld gaf eerder aan het desnoods tot aan de Europese rechter toe uit te willen vechten.

Bart Pals

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Rechtbank: verbod alcoholverkoop tankstations niet in strijd met EVRM | TankPro.nl
Ewout Klok

Rechtbank: verbod alcoholverkoop tankstations niet in strijd met EVRM

De rechter heeft het bezwaar van Ewout Klok over alcohol-verkoop in tankstations ongegrond verklaard. De uitspraak is donderdagmiddag 18 juli bekendgemaakt. De rechtbank in Assen vindt niet dat het in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) dat tankstations geen bier mogen verkopen, maar supermarkten wel. Klok heeft nu 6 weken om te beslissen of hij in hoger beroep gaat. “We zijn teleurgesteld, maar nog steeds strijdvaardig”, zegt zijn advocate Lisanne Henneveld.

“Wij vinden dat de rechtbank heel terughoudend is geweest in haar beoordeling”, licht Henneveld toe. “Volgens hen hebben we onvoldoende aan kunnen tonen dat gelijke gevallen ongelijk behandeld worden. We gaan nu samen met het bestuur van Beta beslissen of we in hoger beroep gaan. Dat zal dan door de Raad van State behandeld worden.”

Alcoholverbod

Volgens Ewout Klok en belangenvereniging Beta is het alcoholverbod voor tankstations in strijd met het Europees verdrag voor de rechten van de mens, het EVRM. Bovendien is er nooit wetenschappelijk aangetoond dat dit verbod de verkeersveiligheid bevordert, terwijl dit juist het doel was. Dat was hun betoog tijdens de rechtszaak van Klok over de alcoholverkoop.

Tot  1 november 2000 waren tankstations vrij om gedurende gewone winkeltijden alcohol te verkopen, behalve tankstations langs rijkswegen en andere langer dan normaal geopende tankstations (slechts circa 6%). BETA heeft bij de invoering van het verbod destijds flink geprotesteerd, maar hiervoor was geen politiek draagvlak.

Harde cijfers

“Recent heeft de minister ook toegegeven dat het verbod niet steunt op harde cijfers”, Henneveld toe. “Maar het verbod is ingevoerd met het oog op de beeldvorming omtrent alcohol en verkeer en dat alcoholverkoop bij pompshops ‘psychologisch’ gezien een zeer onwenselijke combinatie vormt. Beta begrijpt niet waarom datzelfde niet het geval is bij wegrestaurants en supermarkten gelegen langs de openbare weg, waar wel alcohol verkocht en zelfs geschonken mag worden.”

Om een proefproces uit te lokken was Klok gestart met het verkopen van alcohol in zijn tankstation. De boete die erop volgde is gebruikt om de wetgeving aan de kaak te stellen bij de rechterlijke macht. Maar die gaan voorlopig dus nog niet mee met de redenering van de tankstation-sector. Henneveld gaf eerder aan het desnoods tot aan de Europese rechter toe uit te willen vechten.

Bart Pals

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.