Aantal pin-betalingen in tankstations stijgt fors, nu 20 miljoen per maand

Er wordt steeds vaker met pin betaald in de pompshop bij tankstations. Het aantal pintransacties bij de toonkbankinstellingen is in drie jaar tijd met maar liefst 33% gestegen. Tankstations zijn tegenwoordig verantwoordelijk voor zo’n 20 miljoen transacties per maand. Daarmee werd in het begin van dit jaar een maandelijkse omzet behaald van 770 miljoen per maand. Het gemiddelde pin-bedrag bedraagt in de tankstationsector ongeveer 38 euro. Dat blijkt uit het kostenonderzoek van de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen.

We zitten weer met de banken om tafel om de samenwerking 2009-2012 tussen de toonbankinstellingen en de banken te evalueren”, vertelt Martijn van der Kolk van BETA.

Pintarieven

“Er zijn vanaf 2009 veel goede zaken gerealiseerd, zoals bijvoorbeeld de cent korting op pintransacties, een ongelofelijke pingroei en natuurlijk de EMV operatie. Maar van groot belang is ook wat er gaat gebeuren na 2013? Gaan onze pintarieven omhoog, gaan we cash verder terugdringen, welke innovaties komen op ons af, welke afspraken gaan de toonbankinstellingen maken met de banken?”

Tussen 2009 en 2012 is het aantal pintransacties bij de toonbankinstellingen (detailhandel, horeca, benzinestations en ambulante handel) met maar liefst 33% gestegen. Het aantal contante betalingen is in diezelfde periode sterk gedaald. Inmiddels wordt meer dan de helft van alle omzet bij toonbankinstellingen gepind.

Benzinebranche

Martijn van der Kolk:  “BETA is volop  betrokken bij dit onderzoek en natuurlijk is de benzinebranche daarin gespecificeerd meegenomen. We doen als branche nogal wat transacties dus het is van groot belang om onze branche goed in kaart te brengen.”

Een gemiddelde pintransactie is volgens hem inmiddels 3 cent goedkoper dan een contante betaling en het aantal transacties contante betalingen in 2009 – 2012 neemt af van 54% naar 42%. De aantallen pintransacties stijgen in 2009-2012 van 27% naar 35%. Oftewel steeds minder contant en steeds meer elektronische betalingen.

Storingen

Van der Kolk: “Een mooi resultaat waar we best trots op mogen zijn. Natuurlijk worden we hiermee wel steeds afhankelijker van het elektronische betalen. Daarom zet BETA zich ook zo fel in voor een goed back up systeem bij storingen. Op die manier kunnen uw klanten bij een storing ‘gewoon’ door blijven pinnen zonder dat ze er iets van merken.”

Bij zo’n systeem worden de transacties gestapeld, en als de storing voorbij is in één keer naar de bank verstuurd. “Een dergelijk systeem bestaat en functioneert in België al langere tijd, dus dat zou er in Nederland ook gewoon moeten zijn. Immers je moet altijd kunnen betalen”, aldus Van der Kolk.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.