Ewout Klok, alcohol, tankstation

Rechtbank stelt uitspraak over alcohol in tankstations uit

Ewout Klok, alcohol, tankstation

De rechtbank heeft de uitspraak in het proces over alcohol in de tankstations twee weken uitgesteld. Die wordt nu op 18 juli verwacht. Het proces wordt gevoerd door ondernemer Ewout Klok om de verkoop van zwak alcohol weer in de shop terug te krijgen. Advocate Lisanne Henneveld: “Iedereen in de branche wacht natuurlijk met spanning het oordeel van de 3 rechters van de rechtbank Noord-Nederland te Assen af.”

Branchevereniging BETA ondersteunt dit proces zowel financieel als juridisch omdat BETA het verbod uit 2000 achterhaald en onredelijk vanwege de rechtsongelijkheid acht. Daarbij wil elke ondernemer graag de omzet terug van de alcoholverkoop omdat het op dit moment vanwege de crisistijd en de verhoogde accijnzen, vooral bij de grensstations, een hele zware tijd is voor elke tankstationondernemer.

Uitspraak

Deze uitspraak werd door de rechtbank bepaald op 4 juli. Henneveld: “Maar helaas! We moeten nog even twee weken langer wachten op de uitspraak van de rechtbank. De griffier van de rechtbank te Assen heeft per fax laten weten dat de rechtbank pas 18 juli a.s. uitspraak zal doen. De redenen hiervoor zijn niet aangegeven in het bericht. Waarom we dus nog even geduld moeten hebben blijft gissen, maar het voert de spanning wel op.”

“Ewout Klok is door heel veel journalisten gebeld of de uitspraak er al was en de afspraak met hem om donderdagavond bij Knevel en Van de Brink in hun televisieprogramma te komen was al gemaakt. Het proces leeft dus ook bij de media en wordt met grote interesse gevolgd. In een radioprogramma van Radio 1 met Ewout vlak na de rechtbankzitting, bleek dat het publiek ook vindt dat de automobilist zelf zijn verantwoordelijkheid kan nemen en de tankstationondernemer gelijk behandeld moet worden met andere branches.”

Alcoholverbod

Volgens Ewout Klok en belangenvereniging BETA is het alcoholverbod voor tankstations in strijd met het Europees verdrag voor de rechten van de mens, het EVRM. Bovendien is er nooit wetenschappelijk aangetoond dat dit verbod de verkeersveiligheid bevordert, terwijl dit juist het doel was. Dat was hun betoog tijdens de rechtszaak van Klok over de alcoholverkoop.

Tot  1 november 2000 waren tankstations vrij om gedurende gewone winkeltijden alcohol te verkopen, behalve tankstations langs rijkswegen en andere langer dan normaal geopende tankstations (slechts circa 6%). BETA heeft bij de invoering van het verbod destijds flink geprotesteerd, maar hiervoor was geen politiek draagvlak.

Harde cijfers

“Recent heeft de minister ook toegegeven dat het verbod niet steunt op harde cijfers”, Henneveld toe. “Maar het verbod is ingevoerd met het oog op de beeldvorming omtrent alcohol en verkeer en dat alcoholverkoop bij pompshops ‘psychologisch’ gezien een zeer onwenselijke combinatie vormt. BETA begrijpt niet waarom datzelfde niet het geval is bij wegrestaurants en supermarkten gelegen langs de openbare weg, waar wel alcohol verkocht en zelfs geschonken mag worden.”

Tankstationondernemers verkeren in een nadeliger positie ten opzichte van bijvoorbeeld supermarkten aan de openbare weg waar wel alcoholverkoop aan automobilisten is toegestaan, in het bijzonder bij supermarkten welke tevens een tankstation exploiteren.

Drank en Horecawet

Ook elektrische oplaadpunten mogen alcohol verkopen omdat ze niet onder het verkoopverbod van de Drank en Horecawet vallen. Dit concurrentienadeel geldt een te meer bij grensstations ten opzichte van hun buitenlandse tankstations, die wel alcohol mogen verkopen en waarbij het assortiment dus groter is. Vrijheid van keuze van automobilisten wordt beperkt in hun keuze voor ‘snelle’ boodschap.

Het alcoholverbod voor tankstations is volgens haar in strijd met het Europees verdrag voor de rechten van de mens, het EVRM. “Er is ook geen doel dat de inbreuk op dit beginsel kan rechtvaardigen en het verbod is ook niet geschikt en niet proportioneel voor het beoogde doel. Daarom dient dit verbod uit de Drank en Horecawet buiten toepassing gelaten te worden.”

Europese Hof

Mocht Klok deze zaak verliezen, dan is vooral de motivering van de rechter erg balangrijk, zegt Henneveld. “De volgende stap is dan eventueel het Europees Hof. Want volgens ons is dit nationale verbod in strijd met het EVRM. En Europees recht gaat boven Nederlands recht. Maar voorlopig wachten we eerst deze beslissing af.”

Bart Pals

Lees ook: ‘Verbod alcoholverkoop tankstations in strijd met EVRM’

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Rechtbank stelt uitspraak over alcohol in tankstations uit | TankPro.nl
Ewout Klok, alcohol, tankstation

Rechtbank stelt uitspraak over alcohol in tankstations uit

De rechtbank heeft de uitspraak in het proces over alcohol in de tankstations twee weken uitgesteld. Die wordt nu op 18 juli verwacht. Het proces wordt gevoerd door ondernemer Ewout Klok om de verkoop van zwak alcohol weer in de shop terug te krijgen. Advocate Lisanne Henneveld: “Iedereen in de branche wacht natuurlijk met spanning het oordeel van de 3 rechters van de rechtbank Noord-Nederland te Assen af.”

Branchevereniging BETA ondersteunt dit proces zowel financieel als juridisch omdat BETA het verbod uit 2000 achterhaald en onredelijk vanwege de rechtsongelijkheid acht. Daarbij wil elke ondernemer graag de omzet terug van de alcoholverkoop omdat het op dit moment vanwege de crisistijd en de verhoogde accijnzen, vooral bij de grensstations, een hele zware tijd is voor elke tankstationondernemer.

Uitspraak

Deze uitspraak werd door de rechtbank bepaald op 4 juli. Henneveld: “Maar helaas! We moeten nog even twee weken langer wachten op de uitspraak van de rechtbank. De griffier van de rechtbank te Assen heeft per fax laten weten dat de rechtbank pas 18 juli a.s. uitspraak zal doen. De redenen hiervoor zijn niet aangegeven in het bericht. Waarom we dus nog even geduld moeten hebben blijft gissen, maar het voert de spanning wel op.”

“Ewout Klok is door heel veel journalisten gebeld of de uitspraak er al was en de afspraak met hem om donderdagavond bij Knevel en Van de Brink in hun televisieprogramma te komen was al gemaakt. Het proces leeft dus ook bij de media en wordt met grote interesse gevolgd. In een radioprogramma van Radio 1 met Ewout vlak na de rechtbankzitting, bleek dat het publiek ook vindt dat de automobilist zelf zijn verantwoordelijkheid kan nemen en de tankstationondernemer gelijk behandeld moet worden met andere branches.”

Alcoholverbod

Volgens Ewout Klok en belangenvereniging BETA is het alcoholverbod voor tankstations in strijd met het Europees verdrag voor de rechten van de mens, het EVRM. Bovendien is er nooit wetenschappelijk aangetoond dat dit verbod de verkeersveiligheid bevordert, terwijl dit juist het doel was. Dat was hun betoog tijdens de rechtszaak van Klok over de alcoholverkoop.

Tot  1 november 2000 waren tankstations vrij om gedurende gewone winkeltijden alcohol te verkopen, behalve tankstations langs rijkswegen en andere langer dan normaal geopende tankstations (slechts circa 6%). BETA heeft bij de invoering van het verbod destijds flink geprotesteerd, maar hiervoor was geen politiek draagvlak.

Harde cijfers

“Recent heeft de minister ook toegegeven dat het verbod niet steunt op harde cijfers”, Henneveld toe. “Maar het verbod is ingevoerd met het oog op de beeldvorming omtrent alcohol en verkeer en dat alcoholverkoop bij pompshops ‘psychologisch’ gezien een zeer onwenselijke combinatie vormt. BETA begrijpt niet waarom datzelfde niet het geval is bij wegrestaurants en supermarkten gelegen langs de openbare weg, waar wel alcohol verkocht en zelfs geschonken mag worden.”

Tankstationondernemers verkeren in een nadeliger positie ten opzichte van bijvoorbeeld supermarkten aan de openbare weg waar wel alcoholverkoop aan automobilisten is toegestaan, in het bijzonder bij supermarkten welke tevens een tankstation exploiteren.

Drank en Horecawet

Ook elektrische oplaadpunten mogen alcohol verkopen omdat ze niet onder het verkoopverbod van de Drank en Horecawet vallen. Dit concurrentienadeel geldt een te meer bij grensstations ten opzichte van hun buitenlandse tankstations, die wel alcohol mogen verkopen en waarbij het assortiment dus groter is. Vrijheid van keuze van automobilisten wordt beperkt in hun keuze voor ‘snelle’ boodschap.

Het alcoholverbod voor tankstations is volgens haar in strijd met het Europees verdrag voor de rechten van de mens, het EVRM. “Er is ook geen doel dat de inbreuk op dit beginsel kan rechtvaardigen en het verbod is ook niet geschikt en niet proportioneel voor het beoogde doel. Daarom dient dit verbod uit de Drank en Horecawet buiten toepassing gelaten te worden.”

Europese Hof

Mocht Klok deze zaak verliezen, dan is vooral de motivering van de rechter erg balangrijk, zegt Henneveld. “De volgende stap is dan eventueel het Europees Hof. Want volgens ons is dit nationale verbod in strijd met het EVRM. En Europees recht gaat boven Nederlands recht. Maar voorlopig wachten we eerst deze beslissing af.”

Bart Pals

Lees ook: ‘Verbod alcoholverkoop tankstations in strijd met EVRM’

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.