Helga & Lowieke, accijnslek, accijns, alcohol, tabak

Nederlandse ministers bedankt voor hoge accijns op tabak

Helga & Lowieke, accijnslek, accijns, alcohol, tabak

VIDEO – De charmante Duitse Helga en de goedlachse Vlaming Lowieke zijn vrijdag naar Den Haag gegaan om de Nederlandse ministers, waaronder vicepremier L. Asscher en staatssecretarissen te bedanken voor de hoge accijnzen op tabak. Zij zijn speciaal naar de Hofstad gekomen om lekkernijen uit hun land uit te delen aan de Nederlandse bewindslieden en het publiek rond het Binnenhof en omgeving. Helga en Lowieke zijn namelijk net als veel van hun landgenoten heel blij met de hoge accijns op tabak in Nederland.

Door de hoge accijns op tabak zijn Nederlanders echt niet minder gaan roken, stellen Helga en Lowieke vast. Veel Nederlanders komen hun tabakswaren kopen in Duitsland en België.

Tabakswaren

Beide landen varen daar zeer wel bij. Immers, Nederlanders slaan niet alleen massaal tabakswaren in wanneer zij over de grens gaan, maar doen ook andere boodschappen zoals bier en sterke drank en gooien ook nog hun auto vol met goedkopere brandstof. “Kom maar eens kijken bij onze winkels, daar barst het dagelijks van de Nederlanders”, zeggen Helga en Lowieke in koor.

Mede doordat Nederlanders in grote getale de kas van de buurlanden spekken, krijgt het Nederlandse kabinet veel minder tabaksaccijns binnen dan het eerder had begroot. Uit de nieuwste, gezamenlijke cijfers van de industrie en de groot- en detailhandel in tabak blijkt dat er van januari tot en met mei 2013 maar liefst € 146,11 miljoen minder aan accijnzen op tabak is binnen gekomen dan het kabinet had begroot. Dit tekort loopt over heel 2013 naar verwachting op tot ruim € 333 miljoen. De cijfers van deze zogeheten Accijnsmonitor zijn na te lezen op de website www.accijnslek.nl.

Accijnsverhoging

De prijzen voor sigaretten en shag zijn door de laatste accijnsverhoging in januari in Nederland fors hoger geworden dan in Duitsland en België. Voor 2014 staat alweer een verhoging van de tabaksaccijns op de rol. Op basis van de huidige gegevens uit de Accijnsmonitor is het vrij gemakkelijk te voorspellen dat het tekort voor het kabinet volgend jaar nóg groter zal zijn.

De ondernemers en de groothandels in de tabaksbranche vinden het nu de taak van het kabinet om per direct een volgende stap te zetten: het terugdraaien van de laatste verhoging van de tabaksaccijns en het achterwege laten van de voorgenomen verhoging in 2014.

accijnsopbrengst, tabak, sigaretten, accijnslek

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Nederlandse ministers bedankt voor hoge accijns op tabak”

Sja…die knurften uit den Haag schijnen het allemaal te weten…vandaar dat er het een en ander op ‘til’staat komende tijd..protesten tegen het kabinet..tegen de EU…eindelijk worden de nerderlanders wakker en hopenlijk zal het recht zegenvieren..al die landverajers van het kabinet in het beklaagdenbankie met en forse staf..er zijn namelijk zat zaken waarvoor we ze allemaal voor kunnen aan klagen!!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.