accijns, tankstation grens

Ook België wil accijns op diesel verhogen wegens begrotingstekort

accijns, tankstation grens

Het tanktoerisme naar België, waar veel pomphouders in de grensstreek last van hebben, kan wel eens gaan verminderen. Want net als de Nederlandse regering, is ook de Belgische overheid op zoek naar extra inkomsten. En kijkt daarbij graag naar de accijns op diesel. Een verhoging van de accijnzen op diesel zou 500 miljoen euro moeten opbrengen voor de Belgen. Ook zou er in de regering overeenstemming  bestaan over hogere accijnzen op tabak en alchohol.

Dt blijkt uit een nota die de Belgische krant De Tijd kon inkijken. De verkleining van de verschillen zal echter maar van korte duur zijn. In Nederland komt er ook weer een verhoging van de accijns op alle brandstoffen aan per 1-1–2014.

Accijnsverhoging

Overigens werkt een accijnsverhoging niet altijd om meer inkomsten te genereren voor een overheid. Zo heeft het accijnslek gemeten dat door de recente verhoging van accijns op tabak in Nederland al 200 miljoen euro is weggevloeid naar het buitenland, ten opzichte van de begrote inkomsten.

En de accijnsverhoging op bier en sterke drank in Nederland kost de overheid meer dan het oplevert. De werkgelegenheid onder drankverkopers daalt en slijterijen gaan failliet. Ook bierbrouwerijen worden getroffen door de hogere accijns, zo concludeert De Telegraaf op basis van twee onderzoeksrapporten naar de gevolgen voor de dranksector.

Schatkist

De accijnsverhoging levert minder op dan voorzien, schrijft de krant. Het kabinet rekent op 39 miljoen euro, maar slechts 26 miljoen euro zou daadwerkelijk naar de schatkist gaan. Deze opbrengst staat bovendien niet in verhouding tot de 40 miljoen euro extra gederfde btw- en accijnsinkomsten, citeert de krant onderzoeker Regioplan. Nederlanders kopen hun drank vaker in België en Duitsland.

De Slijtersunie verwijst naar 2003 toen een accijnsverhoging op gedistilleerd leidde tot een fors lagere accijnsopbrengst van 20 procent. Datzelfde gebeurt nu weer, voorzien de slijters.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.