erik lagendijk, tankstation, ondernemer, beta, pomphouder

Pomphouder luidt de noodklok over ‘brutale winkeldieven’

erik lagendijk, tankstation, ondernemer, beta, pomphouder

Tankstation-ondernemers hebben steeds meer last van ‘brutale winkeldieven’ en de politie doet er niets aan. Mensen lopen ’s avonds de winkel binnen terwijl de kassamedewerker in zijn kooi zit, pakken bijvoorbeeld een paar 4-packs RedBull en lopen vrolijk zwaaiend naar de kassamedewerker de tankshop uit. Dat zegt BETA-bestuurslid en tankstation-ondernemer Erik Lagendijk, bij wie dit soort criminaliteit al een aantal keer is voorgekomen.

“Als je dan de politie belt, geven ze aan dat je maar aangifte moet komen doen. Terwijl de dief nog op het voorterrein staat”, vertelt Lagendijk. “Het staat gewoon onderaan hun prioriteitenlijstje. Maar voor ons is dat heel erg vervelend.”

Veiligheid

Uit veiligheidsoverwegingen is het een kassamedewerker bij een tankstation niet toegestaan ’s avonds na 21:00 uur uit zijn ‘kooi’ te komen. Lagendijk: “Dat weten sommige mensen. Ze pakken dus wat ze willen, lopen naar buiten en komen even later weer vrolijk terug. Dat is heel frusterend.”

De verdachten in zijn tankstation komen vooral vanuit ‘Oost-Europese’ hoek. Als afschrikking plaatst Lagendijk tegenwoordig foto’s van de winkeldieven op zijn toonbank. Het zijn screenshots van beelden van de bewakingscamera.

Betalen

“Het gaat vaak om mensen die hier in de regio werken. Als ze dan horen dat hun foto op de balie staat en dat ze een winkeldief zijn, komen ze vaak alsnog betalen. Ze zijn bang dat hun baas het ook ziet”, weet Lagendijk. “Ook plaats ik de foto’s op www.boevenvangen.nl.”

De brutale winkeldiefstal is inmiddels wekelijkse kost voor de tankstation-ondernemer. Lagendijk exploiteert stations in s Gravenzande, Rotterdam, Ridderkerk en Delft. In die omgeving werken veel Polen in de kassen en de bouw. “Dat kost me duizenden euro’s per jaar. En de politie doet er niets aan.”

Winkeliers

Ook andere winkeliers hebben er mee te maken. Het gaat vaak om georganiseerde bendes. Soms komen ze zelfs aanrijden met busjes, één iemand leidt de kassamedewerker af, de rest rooft de winkel leeg. De politie krijgt de zaak op presenteerblaadje door de scherpe camerabeelden, maar doet er niets mee. Die geeft de prioriteit aan overvallen.

Om met de genoemde criminaliteit om te gaan, adviseert OOTW de trainingen ”Omgaan met agressie en geweld” en “Overvalpreventie”. “Weten hoe je als tankstationmedewerker preventief kunt handelen, zodat je de crimineel nog op andere gedachten kunt brengen.  Oogcontact maken als men nog op het voorterrein is, of zwaaien als begroeting”, vertelt Paola Franquinet van OOTW.

Brutale criminelen

“Men weet dan “ik ben gezien, er wordt op me gelet”. Bij hele brutale criminelen zoals Eric in het filmpje schets werkt dit ook niet meer. Waar je dan iets aan hebt is om te weten hoe je met agressie moet omgaan. Hoe kun je het beste reageren op de verschillende vormen van agressie en wat te doen en juist niet te doen bij een overval, zodat je het er zonder kleerscheuren vanaf brengt.”

Deze onderwerpen worden in de trainingen behandeld en via rollenspellen geoefend. Vanaf september organiseert OOTW ruim 20 van deze trainingen, als onderdeel van de campagne “kleine buit, grote pakkans”. Ook werkt OOTW momenteel aan een e-learning met dit onderwerp, zodat men naast de klassikale training ook de lesstof via een online training tot zich kan nemen.

Bart Pals

Bekijk de uitzending van Hart van Nederland over dit onderwerp. Het item met daarin Erik Lagendijk begint naar ongeveer 12:30 minuten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.