tabak, schap, tankstation, sigaretten

Tankstations grote kans op boete wegens verboden tabaksreclame

Tankstations lopen tegenwoordig grote risico’s om door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een boete te krijgen voor verboden tabaksreclame. Een paar losse pakjes bovenop de pakjes in het schap, het opstapelen van tabaksbussen achter de toonbank of het ophangen van een poster in een privé-ruimte, het wordt allemaal gezien als tabaksreclame. De fabrikanten adviseren tankstation-ondernemers dan ook maatregelen te treffen een dergelijke bekeuring te voorkomen.

“De afgelopen weken zijn er weer controles geweest door NVWA-ambtenaren waarbij zij er op letten dat ondernemers niet in strijd met de Tabakswet toch reclame maken”, zegt Lisanne Henneveld van BETA.

Sloffen shag

Onlangs kreeg een BETA-lid een boete omdat hij achter de kassa net boven de grond een paar sloffen shag had neergelegd en daarnaast een paar blikken shag op de grond. Henneveld: “Het is woekeren met de ruimte in de shop en daarom wordt elk leeg plekje benut. De bedoeling was om daar op een rustig moment de tabaksverkooppresentatie mee aan te vullen. Om dit kleine voorraadje te kunnen zien moest je heel dicht bij de toonbank staan en daar overeen hangen.”

Maar volgens de NVWA-ambtenaar was dit duidelijk reclame, doordat daardoor extra de aandacht op de merken shag werd gevestigd en er niet terughoudend werd omgegaan met tabakspresentatie. Verbijsterd kreeg het BETA-lid een proces-verbaal en later een boete van 450 euro.

Tabaksproducten

Henneveld: “Ik adviseer iedereen dus overdreven kritisch te kijken naar wat er achter de toonbank of elders ligt aan tabaksproducten die niet direct bij de verkooppresentatie horen. Het kan de ondernemer zomaar 450 euro besparen. Daar moet hij heel wat pakjes tabak voor verkopen om dat terug te verdienen.”

Mocht er een controleur langskomen, dan adviseert BETA om niet ‘onnodig moeilijk te doen’.  “De tankstation-ondernemer moet medewerking verlenen nadat de controleurs zich als zodanig bekend hebben gemaakt”, licht Henneveld toe. “Natuurlijk kan hij u naar hun ID vragen, en dat nauwkeurig bestuderen. Helaas is het niet de eerste keer dat ze spijkers op laag water zouden zoeken, vandaar de waarschuwingen, ook via de fabrikanten.”

Losse pakjes

De tabaksfabrikanten adviseren de tankstations om tabaksbussen niet meer op elkaar te stapen. Ook mogen nieuwe prijskaartjes niet meer zichtbaar zijn in de schappen. Verder mogen geen losse pakjes boven op de pakjes in het schap liggen
. En is het niet toegestaan posters e.d. op te hangen binnen het station, ook niet in de privéruimte. Verder kan er een boete opgelegd worden als er losse pakjes voor de schappen liggen.

Zo kreeg een tankstation in Tilburg een boete voor het volgende. Op het kassakantoor hing aan de binnenkant van de deur een poster van de BAT ter promotie van Pall Mall Add free. Daarnaast stond er naast het schap een doosje met losse pakjes om bij te vullen. Hiervoor is tezamen een boete uitgeschreven van 5000 euro.

Boete

Een tankstation in Uden kreeg ook een boete. 
Dat was wegens het uitpakken van de levering en het vluchtig op de balie leggen van een aangebroken slof. Boete 5000 euro. Daarnaast stond er achter een asbak met uitgedrukte peuken met een pakje sigaretten ernaast (er werd niemand rokend aangetroffen), boete 2500 euro. Henneveld: “Ook in Midden-Limburg (Echt, red.) is al een beschikking ontvangen van een sigarettenposter die op het prive prikbord op kantoor hing.”

Het is dus oppassen geblazen voor tankstationhouders als het gaat om plaatsing van tabak. En vooral de NVWA-ambtenaren geen enkele reden te geven om een proces-verbaal uit te schrijven. Want de regels worden erg strikt toegepast.

Bart Pals

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Tankstations grote kans op boete wegens verboden tabaksreclame | TankPro.nl
tabak, schap, tankstation, sigaretten

Tankstations grote kans op boete wegens verboden tabaksreclame

Tankstations lopen tegenwoordig grote risico’s om door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een boete te krijgen voor verboden tabaksreclame. Een paar losse pakjes bovenop de pakjes in het schap, het opstapelen van tabaksbussen achter de toonbank of het ophangen van een poster in een privé-ruimte, het wordt allemaal gezien als tabaksreclame. De fabrikanten adviseren tankstation-ondernemers dan ook maatregelen te treffen een dergelijke bekeuring te voorkomen.

“De afgelopen weken zijn er weer controles geweest door NVWA-ambtenaren waarbij zij er op letten dat ondernemers niet in strijd met de Tabakswet toch reclame maken”, zegt Lisanne Henneveld van BETA.

Sloffen shag

Onlangs kreeg een BETA-lid een boete omdat hij achter de kassa net boven de grond een paar sloffen shag had neergelegd en daarnaast een paar blikken shag op de grond. Henneveld: “Het is woekeren met de ruimte in de shop en daarom wordt elk leeg plekje benut. De bedoeling was om daar op een rustig moment de tabaksverkooppresentatie mee aan te vullen. Om dit kleine voorraadje te kunnen zien moest je heel dicht bij de toonbank staan en daar overeen hangen.”

Maar volgens de NVWA-ambtenaar was dit duidelijk reclame, doordat daardoor extra de aandacht op de merken shag werd gevestigd en er niet terughoudend werd omgegaan met tabakspresentatie. Verbijsterd kreeg het BETA-lid een proces-verbaal en later een boete van 450 euro.

Tabaksproducten

Henneveld: “Ik adviseer iedereen dus overdreven kritisch te kijken naar wat er achter de toonbank of elders ligt aan tabaksproducten die niet direct bij de verkooppresentatie horen. Het kan de ondernemer zomaar 450 euro besparen. Daar moet hij heel wat pakjes tabak voor verkopen om dat terug te verdienen.”

Mocht er een controleur langskomen, dan adviseert BETA om niet ‘onnodig moeilijk te doen’.  “De tankstation-ondernemer moet medewerking verlenen nadat de controleurs zich als zodanig bekend hebben gemaakt”, licht Henneveld toe. “Natuurlijk kan hij u naar hun ID vragen, en dat nauwkeurig bestuderen. Helaas is het niet de eerste keer dat ze spijkers op laag water zouden zoeken, vandaar de waarschuwingen, ook via de fabrikanten.”

Losse pakjes

De tabaksfabrikanten adviseren de tankstations om tabaksbussen niet meer op elkaar te stapen. Ook mogen nieuwe prijskaartjes niet meer zichtbaar zijn in de schappen. Verder mogen geen losse pakjes boven op de pakjes in het schap liggen
. En is het niet toegestaan posters e.d. op te hangen binnen het station, ook niet in de privéruimte. Verder kan er een boete opgelegd worden als er losse pakjes voor de schappen liggen.

Zo kreeg een tankstation in Tilburg een boete voor het volgende. Op het kassakantoor hing aan de binnenkant van de deur een poster van de BAT ter promotie van Pall Mall Add free. Daarnaast stond er naast het schap een doosje met losse pakjes om bij te vullen. Hiervoor is tezamen een boete uitgeschreven van 5000 euro.

Boete

Een tankstation in Uden kreeg ook een boete. 
Dat was wegens het uitpakken van de levering en het vluchtig op de balie leggen van een aangebroken slof. Boete 5000 euro. Daarnaast stond er achter een asbak met uitgedrukte peuken met een pakje sigaretten ernaast (er werd niemand rokend aangetroffen), boete 2500 euro. Henneveld: “Ook in Midden-Limburg (Echt, red.) is al een beschikking ontvangen van een sigarettenposter die op het prive prikbord op kantoor hing.”

Het is dus oppassen geblazen voor tankstationhouders als het gaat om plaatsing van tabak. En vooral de NVWA-ambtenaren geen enkele reden te geven om een proces-verbaal uit te schrijven. Want de regels worden erg strikt toegepast.

Bart Pals

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.