sigaretten, marlboro, camel, tabak

‘Beperking van aantal tabaksverkooppunten is schijnoplossing’

NIET MEER GEBRUIKEN!! GEDOE MET ANP!!!

Beperking van het aantal tabaksverkooppunten is een schijnoplossing voor het terugdringen van het aantal jeugdige rokers. Het blijkt dat meer dan de helft van de jonge rokers tabak krijgt aangereikt via een oudere broer, zus, vrienden of ouders. Ook webwinkels en shops over de grens behoren tot eenvoudige mogelijkheden voor het kopen van tabak. Dat zegt Gerard de Vries, algemeen directeur Lekkerland Nederland BV.

“Lekkerland Nederland is van mening dat het terugdringen van jeugdroken en een leeftijdsverhoging van 16 naar 18 jaar pas kan worden gerealiseerd als daar maatschappelijk draagvlak en een wettelijk kader voor is”, licht De Vries toe.

Bezit rookwaren

Bij het beperken van het roken door jongeren zou – naast een adequate preventiecampagne – zijn voorkeur uitgaan naar een systematiek vergelijkbaar met de Drank- en Horecawet; net als het in bezit hebben van alcohol zou ook het bezit van rookwaren strafbaar moeten zijn. De Vries: “Deze duidelijke grens draagt bij aan een goede handhaving en biedt een grond om jongeren aan te spreken.”

Onlangs sprak de Tweede Kamer over het rookbeleid. Tijdens de vergadering werd gemeld dat uit onderzoek zou blijken dat 90% van de jeugdige kopers erin zou slagen tabak te kopen, ondanks hun te lage leeftijd. Een verlaging van het aantal verkooppunten zou niet alleen het aantal jeugdige ‘gelegenheidskopers’ verminderen, maar ook de handhaving makkelijker maken.

Tabakszaken

Sommige Kamerleden opperden het idee om tabak voortaan alleen nog maar door tabakszaken te laten verkopen. Dat zou betekenen dat supermarkten en horeca (en wellicht ook tankstations, al lijkt daar geen meerderheid voor te zijn) geen sigaretten meer zouden mogen verkopen.

In Nederland zijn zo’n 30.000 tabaksverkooppunten, waarvan 15.000 automaten. Als SP haar zin krijgt, ook de PvdA zit op die lijn, zouden er nog maar 4.000 punten overblijven. Ook de tankstationsector is fel tegen het terugdringen van verkoopkanalen.

Bart Pals

Lees ook:Tabaksverkoop alleen nog bij tankstations en tabakszaken’

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Beperking van aantal tabaksverkooppunten is schijnoplossing’ | TankPro.nl
sigaretten, marlboro, camel, tabak

‘Beperking van aantal tabaksverkooppunten is schijnoplossing’

NIET MEER GEBRUIKEN!! GEDOE MET ANP!!!

Beperking van het aantal tabaksverkooppunten is een schijnoplossing voor het terugdringen van het aantal jeugdige rokers. Het blijkt dat meer dan de helft van de jonge rokers tabak krijgt aangereikt via een oudere broer, zus, vrienden of ouders. Ook webwinkels en shops over de grens behoren tot eenvoudige mogelijkheden voor het kopen van tabak. Dat zegt Gerard de Vries, algemeen directeur Lekkerland Nederland BV.

“Lekkerland Nederland is van mening dat het terugdringen van jeugdroken en een leeftijdsverhoging van 16 naar 18 jaar pas kan worden gerealiseerd als daar maatschappelijk draagvlak en een wettelijk kader voor is”, licht De Vries toe.

Bezit rookwaren

Bij het beperken van het roken door jongeren zou – naast een adequate preventiecampagne – zijn voorkeur uitgaan naar een systematiek vergelijkbaar met de Drank- en Horecawet; net als het in bezit hebben van alcohol zou ook het bezit van rookwaren strafbaar moeten zijn. De Vries: “Deze duidelijke grens draagt bij aan een goede handhaving en biedt een grond om jongeren aan te spreken.”

Onlangs sprak de Tweede Kamer over het rookbeleid. Tijdens de vergadering werd gemeld dat uit onderzoek zou blijken dat 90% van de jeugdige kopers erin zou slagen tabak te kopen, ondanks hun te lage leeftijd. Een verlaging van het aantal verkooppunten zou niet alleen het aantal jeugdige ‘gelegenheidskopers’ verminderen, maar ook de handhaving makkelijker maken.

Tabakszaken

Sommige Kamerleden opperden het idee om tabak voortaan alleen nog maar door tabakszaken te laten verkopen. Dat zou betekenen dat supermarkten en horeca (en wellicht ook tankstations, al lijkt daar geen meerderheid voor te zijn) geen sigaretten meer zouden mogen verkopen.

In Nederland zijn zo’n 30.000 tabaksverkooppunten, waarvan 15.000 automaten. Als SP haar zin krijgt, ook de PvdA zit op die lijn, zouden er nog maar 4.000 punten overblijven. Ook de tankstationsector is fel tegen het terugdringen van verkoopkanalen.

Bart Pals

Lees ook:Tabaksverkoop alleen nog bij tankstations en tabakszaken’

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.