skimmen, pinnen

Tweede Kamer praat verder over back-up voor pin-systeem

skimmen, pinnen

De Tweede Kamer houdt over twee weken een Algemeen Overleg over betalingsverkeer en het pin-systeem in Nederland. Dat is een van de uitkomsten van een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over betalingsverkeer. Aanleiding waren de recente storingen en DDos-aanvallen op banken. Volgens de brancheorganisaties Detailhandel Nederland en BETA dient er snel een back-up systeem te komen voor het geval niet kunnen pinnen tijdens een storing.

“Want als ondernemers en banken willen stimuleren dat klanten met pin betalen, hebben ze ook de verplichting om te zorgen dat storingen zoveel mogelijk worden voorkomen. Banken moeten daarom zo snel mogelijk investeren in een back-upsysteem voor pinbetalingen”, licht Martijn van der Kolk van BETA toe.Tankstations

Als er niet gepind kan worden, kost dat ondernemers veel geld. Vooral bij tankstations leidt dat tot veel ergernis. Klanten hebben immers hun tank al vol zitten. Pas bij de kassa komen ze erachter dat ze niet kunnen pinnen, waarna een papieren machtiging ingevuld moet worden. Dat kost ontzettend veel tijd.

Het back-upsysteem stapelt de transacties op en als het reguliere systeem weer werkt, worden bedragen bij- en afgeschreven. “Wij kunnen hierbij een voorbeeld nemen aan onze zuiderburen. In België kan de klant al jarenlang ongehinderd doorpinnen tijdens een storing”, stellen BETA en het Platform Detailhandel.

Aankopen

De helft van de aankopen in winkels wordt tegenwoordig afgerekend met de pinpas. Vorig jaar steeg het aantal pintransacties tot een ‘recordhoogte’ van 2,5 miljard transacties, een omzet van tachtig miljard euro, zo melden BETA en het Platform.

Van der Kolk: “Het instellen van een back-up systeem moet nu eens bovenaan hun prioriteitenlijstje komen. De prijs van zo’n systeem is peanuts vergeleken met de miljoenenschade die wordt geleden door de detailhandel bij zo’n storing.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.