Sigaretten, tabak

‘Tankstations verkopen tabak aan automobilisten, niet jeugd’

Sigaretten, tabak

De Tweede kamer heeft deze week informatief overleg gehad over de handhaving van de leeftijdsverhoging voor tabaksproducten van 16 naar 18 jaar.  Maar al snel ging het niet meer over leeftijd. Maar over verregaande maatregelen zoals sluiting van verkooppunten, zo meldde TankPro.nl donderdag. Ook Bovag is het daar niet mee eens en heeft dat via een brief vanuit het  Platform Verkooppunten Tabak (PVT) al eerder aan de Tweede Kamerleden laten weten, meldt Jan Bessembinders van Bovag Tankstations.

Maatschappelijke organisaties zoals Stivoro, KWF Kankerbestrijding en TabakNee bepleiten al langer dat de verhoging van de minimum verkoopleeftijd van 16 naar 18 jaar niet voldoende is om de jeugd weg te houden bij het roken. Ze zetten liever in op een verbod op de verkoop van tabak in supermarkten. Uiteindelijk moet tabak alleen in de speciaalzaken worden verkocht, zo bepleiten ze.

Tankstations

BETA-voorzitter Petra van Stijn heeft pleidooi gehouden tijdens de commissievergadering in de Tweede Kamer om te voorkomen dat tankstations geen tabak meer mogen verkopen. Maar ook Bovag zal hier niet in meegaan, zegt algemeen directeur Koos Burgman namens BOVAG.

“Tankstations verkopen in de regel aan een ouder publiek. Immers, het leeuwendeel van onze klanten komt met de auto. Daarnaast vinden wij dat de verkoop van tabak bij tankstations in goede handen is: wij zijn net een campagne gestart waarbij we zelfs nog beter met tabak omgaan dan voorheen; we controleren op leeftijd tot en met 20 jaar.”

Verkooppunten

Verder vraagt de belangenvereniging zich hardop af of de opheffing van verkooppunten daadwerkelijk tot een afname van roken zal leiden. Burgman: “De praktijk wijst immers uit dat er vaak ook tabak voor derden wordt gekocht. Het is voor de branche natuurlijk niet te controleren of de koper alleen voor zelfgebruik koopt. Daarom pleit Bovag voor het strafbaarstellen van het bezit van tabaksproducten onder minderjarigen, net zoals dat het geval is voor alcoholbezit.”

Het gesprek in Den Haag heeft niet geleid tot conclusies. Maar zowel Bovag als BETA laten weten de kwestie nauwlettend te volgen. Want als tankstations geen tabak meer mogen verkopen, zal 1/3 van de tankstations de deuren moeten sluiten vanwege de weggevallen omzet. Dat kost honderden banen.

Lees ook: ‘Tabaksverkoop alleen nog bij tankstations en tabakszaken’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.