Total, tankstation, beveiliging, Securitas, Breda

Total houdt proef met ‘sluitingsbegeleiding op afstand’

Het openen en afsluiten van de tankshop kan voor een tankstation-medewerker een onveilig moment zijn. Daarom is er bij Total altijd een beveiligingsbeambte van Securitas aanwezig om te controleren op verdachte personen in de omgeving. Maar dat is behoorlijk arbeidsintensief. Daarom gaat Total binnenkort een proef starten met ‘sluitingsbegeleiding op afstand’. Hierbij kijkt de meldkamer live mee tijdens ‘risico-tijden’.

“Op het moment dat er zich verdachte omstandigheden of personen voordoen, kan de meldkamer hulp sturen of de politie waarschuwen”, legt Henk Hopman van Total uit.

Inbraak- en overvalpreventie

Tankstations investeren al jarenlang fors in inbraak- en overvalpreventie. Het systeem kan besparen op de beveiligingskosten, terwijl de functie hetzelfde blijft.  Hierbij is één persoon in een meldkamer getraind is om tientallen camerabeelden te bestuderen naar de aanwezigheid van verdachte personen. Dat is natuurlijk een stuk goedkoper dan overal fysiek een personeelslid te sturen. Bovendien wordt het op die manier makkelijker om vanaf afstand op ieder gewenst moment een oogje in het zeil te houden.

De proef wordt in samenwerking met Big Brother en Securitas gehouden op een Total-station in Breda. “Tijdens de proef kijken we hoe mensen zich voelen bij deze sluitingsbegeleiding op afstand”, vertelt Hopman. “Na drie maanden gaan we evalueren of het bevalt.”

Boevengilde

Het verschil is wel dat een potentiële overvaller nu nog de auto van Securitas ziet staan tijdens de opening en afsluiting. Dat zou hem kunnen afschrikken een strafbaar feit te plegen. Straks is die preventieve werking verdwenen.

Hopman: “Dergelijke personen moeten inderdaad weten dat we live meekijken. We willen het boevengilde duidelijk maken dat ze bij ons niet moeten zijn. Ook willen we dat het personeel zich veilig voelt tijdens, voor en na hun dienst. De veiligheid op onze stations vinden we erg belangrijk.”

Eerder hebben Big Brother en beveiligingsdienst Trigion al een dergelijke proef gehouden bij de Makro in Nijmegen. Daar heeft het concept heeft zich inmiddels in de praktijk bewezen, waar Virtual Close Protection een basis is voor veilige opening en afsluiting van het pand. Daarbij scant de centralist via de aanwezige camera’s preventief de omgeving.

Surveillant

Bij normafwijkende situaties wordt de medewerker tijdig gewaarschuwd en wordt eventueel een mobiele surveillant ter plaatste gestuurd. Alleen als sprake is van een beheersbare situatie vervolgt de medewerker zijn weg en opent het pand, ook weer onder (video)begeleiding vanuit de Trigion Alarmservicecentrale. Aan het einde van de werkdag herhaalt deze procedure zich.

Naast kostenefficiënt bleek deze oplossing ook een bijdrage te leveren aan de veiligheid van de medewerkers. Het veiligheidsgevoel van de betrokken medewerkers bleek te zijn gestegen, terwijl de kosten zijn gedaald.

Toezicht

Het concept garandeert een preventief toezicht op afstand”, zegt Danny Küppers, Head of Security Management binnen Makro Nederland. “Voorheen was er een Mobiele Surveillant aanwezig bij iedere opening en afsluiting van het pand, nu beperken en tegelijkertijd garanderen we toezicht op momenten dat het echt nodig is.”

Als de proef slaagt wil Total het systeem op het hele eigen netwerk invoeren. Geïnteresseerde franchisers zouden mogelijk hierop kunnen meeliften, kondigt Hopman aan.

Bart Pals

Bekijk onderstaande video over Virtual Close Protection bij Makro:

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.