Sigaretten, tabak

Tabaksfabrikanten werken samen tegen illegale handel tabak

Sigaretten, tabak

De tabaksfabrikanten willen de illegale handel in tabak aanpakken. Daartoe hebben ’s werelds grootste fabrikanten British American Tobacco, Imperial Tobacco, Japan Tobacco International en Philip Morris het samenwerkingsverband Digital Coding & Tracking Association (DCTA) opgericht. Het samenwerkingsverband gaat overheden helpen bij ‘het bestrijden van smokkel, vervalsing en belastingontduiking van accijnsgoederen’. Dat heeft die organisatie woensdag bekendgemaakt.

De zwarte handel in sigaretten is een wijdverspreid probleem. Ook tankstation-ondernemers lijden hierdoor forse omzetverliezen. Naar schatting is ongeveer 12 procent van de sigarettenhandel over de hele wereld illegaal.

Belastinginkomsten

”Nu overheden kijken naar manieren om belastinginkomsten veilig te stellen in deze tijd van bezuinigingen en zij hard optreden tegen de criminelen die geld verdienen aan de zwarte markt, zijn wij ervan overtuigd dat de DCTA kan voorzien in de technologie en kennis die nodig is om het verschil te maken”, zegt een woordvoerder van de organisatie tegen ANP.

”Dat komt neer op ongeveer 660 miljard sigaretten per jaar. Dit kost nationale overheden meer dan 30 miljard euro per jaar aan misgelopen belastinginkomsten”, stelt de DCTA. De club gaat echte producten van vervalsingen ondersheiden door kennis te gebruiken op het gebied van het beveiligen van internationale aanvoerketens en het ontwikkelen van technologieën.

KPMG

Onlangs bleek uit onderzoek van KPMG dat de illegale handel in sigaretten is in Nederland ten opzichte van 2011 fors is gegroeid. Het maakte in 2012 maar liefst 11% van de totale markt uit. De invoer vanuit Duitsland en België is fors gestegen, met een volumestijging van 35% vanuit Duitsland en 8% vanuit België.

Het onderzoek schat de jaarlijkse consumptie van alle tabaksproducten waarover geen belasting betaald wordt voor 2012 op 21,4%. In 2011 bedroeg dit nog 19,4% Dit staat gelijk aan een geschat verlies van overheidsinkomsten van 331 miljoen Euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.