Sushi Factory, shop-in-shop

De toekomst van de tankshop: beleving, food en shop-in-shop

Tankstation-ondernemers hebben het steeds moeilijker om nog voldoende rendement te halen. Steeds vaker worden tankshops gesloten en gaat een ondernemer onbemand verder. Toch is er nog veel potentie in de huidige pompshops, bijvoorbeeld op horeca-gebied of assortiment. Maar hoe weet je wat te veranderen? Let vooral goed op de vraag in je omgeving en presenteer het product als een beleving.

Brancheorganisatie BETA hield dinsdag een trip voor tankstation-ondernemers om hen te inspireren door samen met collega’s naar diverse retail-ontwikkelingen te kijken. Hierin spelen horeca, ambachtelijkheid en shop-in-shop een steeds belangrijkere rol.

Sanering

“Er komt een sanering. De ellende is alleen dat tankstations die het hoofd niet boven water kunnen houden eerst nog onbemand worden”, vertelt BETA-voorzitter Petra van Stijn. “Met deze trip willen we ondernemers waar potentie in de shop zit bewust maken en wakker schudden van de mogelijkheden.”

Onvermijdelijk is dat de tankstation-ondernemer steeds meer als een horeca-man moet denken, vindt Van Stijn. “De focus moet naar de klant. Als je bemand door wilt gaan, moeten nog veel ondernemers een slag maken.”

Koffie

Ze noemt als voorbeeld de koffie in de tankshop. Was dat vroeger nog wel eens van wisselende kwaliteit, tegenwoordig weet iedereen dat je in het tankstation een prima kop vers gemalen bonenkoffie kunt drinken.

“Concurreren met supermakten qua assortiment gaat op lange termijn weinig opleveren”, verwacht Van Stijn. “Het heeft niet veel zin een afkalvend assortiment te blijven voeren. Vergeet daarom de boodschappen. Focus op iets waarmee je je kunt onderscheiden.”

Eetmoment

Zo is er bijvoorbeeld een eetmoment aan het einde van de dag, waar de tankshops nog onvoldoende op inspelen. Van Stijn: “Bijvoorbeeld pizza die je zelf afbakt als tankstation-ondernemer. Daar is een markt voor. Of als de bakker en slager uit de buurt zijn verdwenen, is er ook een vraag die nog niet vervuld wordt. Speel daar op in.” Een andere optie is schapruimte te verhuren aan plaatselijke ambachtswinkels, zoals bonbons, brood en bloemen.

Tijdens de trip naar een aantal winkel-concepten in Dusseldorf (Edeka, Albert Heijn ToGo, Kö Galerie, Rewe en Mr. Wash) kwamen diverse initiatieven aan bod. Hierbij valt op dat de trend steeds meer naar ambachtelijk en vooral shop-in-shop is. Al bestaat er geen succesformule die overal geldt. Het is belangrijk te kijken naar de vraag in de omgeving. Wonen er bijvoorbeeld veel moslims, verkoop halal-producten. Wonen er veel tweeverdieners die overdag werken? Verkoop kant-en-klaar maaltijden. Zitten er veel bedrijven in je omgeving? Bied lunches aan en bezorg dat ook.

Marge

“Tankstation-ondernemers zullen steeds meer de boer opmoeten om hun producten te verkopen. Als je lunch naar bedrijven toe brengt, verkoop je in één keer dertig broodjes. Dat is natuurlijk erg goed voor je marge. Bovendien kun je die ‘s ochtends als het rustig is bereiden. Dus hoef je niet zoveel extra personeel in te zetten”, weet Van Stijn.

De tankshop wordt steeds meer een foodcorner. Al bestaand er geen formule op gegarandeerd succes. “Ik kan erg veel mis gaan”, beseft Van Stijn. “Bijvoorbeeld als het gaat om hygiën, derving, personeel. Het is niet het ei van Columbus. Maar biedt wel een kans op verbetering van het rendement.” Daarbij is het belangrijk dat ondernemers kwaliteit uitstralen. “Focus op de klant als het gaat om foodbeleving, sfeer, uitstraling, mooie bedrijfskleding. Als dat goed is, kijkt de klant niet meer naar de prijs.”

Wagenparken

De inspiratietocht begon met een kijkje op het nieuwe Shell-station van de BETA-voorzitter. Hier valt meteen op dat het voorterrein en de shop kwaliteit uitstralen: ze zijn erg ruim opgezet en heel schoon. Ook qua kleurstelling. Er staan enkele taxibusjes in de rij om te wassen en te tanken. Plaatselijke ondernemers met wagenparken zijn een mooie doelgroep voor tankstation-ondernemers. Maar je moet ze wel actief benaderen om binnen te halen.

In het algemeen worden pompstations in Nederland echter langs alle kanten ingehaald door supermarkten.. Ze verkopen nog net geen brandstof. Steeds meer supermarkten worden hybride, bleek uit de inspiratietocht. Ze hebben een restaurant, foodcorner, koffiecorner met bakkerij, ambachtelijke slagerij en kaasboer.

Beleving

“Het gaat niet meer alleen om het verkopen van reguliere producten”, vertelt reisleider Anthony Snoeks. “Maar ook om de beleving. Dat trekt klanten. Retail is niet eenvoudig en veel meer dan alleen een doorgeefluik zijn. De klant is grillig en wil toegevoegde waarde. Als tankstation-ondernemers niet creatiever worden in het binnenhalen van klanten voor de pompshop, leggen ze het loodje.”

Bart Pals

BETA trip, Albert Heijn, ToGo

BETA, tankstation, ondernemers, diner

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

De toekomst van de tankshop: beleving, food en shop-in-shop | TankPro.nl