Lekkerland

Lekkerland boekte vorig jaar 4% omzetdaling in Nederland

Lekkerland boekte vorig jaar een omzetdaling van 109,4 miljoen euro in Nederland. De totale omzet kwam daarmee uit op 2.517,4 miljoen euro. De omzetdaling is het resultaat van een afnemende consumentenvraag en het verlies van klanten. “2012 was een uitdagend jaar voor ons”, zegt Gerard de Vries, country manager van Lekkerland Nederland.  “Toch kijken we positief naar de toekomst”, benadrukt hij. “Met onze nieuwe bedrijfsstrategie hebben we belangrijke ontwikkelingen voor de komende jaren vastgesteld en zijn we goed gepositioneerd voor de toekomst.”

Internationaal gezien ging het licht beter met de Lekkerland-groep. In het afgelopen boekjaar 2012 heeft Lekkerland AG & Co. KG de omzet met 127,2 mln. euro verhoogd naar 11,484 mrd. euro. Het resultaat na aftrek van de belastingen steeg in vergelijking met vorig jaar van 50,8 mln. euro tot 80,3 mln. euro. Deze winst is terug te voeren op het goede resultaat in Duitsland, dat profiteerde van een positief effect van de verkoop van de dochteronderneming Convenience Concept in het afgelopen jaar.

Overgangsjaar

“Al met al zien we de toekomst positief tegemoet,” zegt Michael Hoffmann, bestuursvoorzitter (CEO) van Lekkerland AG & Co. KG. “2012 was voor ons een overgangsjaar, waarin we met de ontwikkeling van onze nieuwe bedrijfsstrategie de essentiële voorwaarden voor een succesvolle toekomst hebben gesteld.”

De nieuwe bedrijfsstrategie met de concentratie op de corebusiness vereist structurele reorganisaties. Zo heeft Lekkerland eind 2012 besloten de organisatie in Roemenië in april 2013 te sluiten en de bedrijfsactiviteiten in Tsjechië en Polen af te stoten.

Duitsland

In Duitsland heeft de Lekkerland Groep haar omzet ten opzichte van 2011 met 2,8 procent weten te verhogen, wat een stijging van 189,6 mln. euro tot bijna 7 mrd. euro betekent. De Lekkerland Groep behaalde daarmee 60,9 procent van de totale omzet (gecorrigeerd voor het segment Oost-Europa) in Duitsland. Ook in België, Zwitserland en in Spanje heeft Lekkerland de omzet kunnen verhogen. Daarentegen deden zich omzetverliezen voor in Nederland en Oostenrijk, zodat de totale omzet in het segment West-Europa met 1,4 procent daalde tot 4.486,3 mln. euro.

Bij de productgroepen liep de omzet van rookwaren in 2012 in de verschillende landen sterk uiteen. Terwijl in Nederland door algemeen moeilijke randvoorwaarden een duidelijke omzetdaling werd geregistreerd, zorgden de overige landen in West-Europa voor een lichte stijging van het resultaat. Duitsland kende een toename, zodat de totale omzet van dat jaar op het gebied van rookwaren steeg van 9.069,5 mln. euro tot 9.166,9 mln. euro.

Food/non-food

In het segment food/non-food groeide de omzet ten opzichte van 2011 eveneens met 33 mln. euro resp. 1,5 procent. “Wij zijn bijzonder blij met de groei bij food/non-food. Een zeer verheugende ontwikkeling op het gebied van diepvries-/bakeryproducten vormt de bevestiging dat we met onze sterkere gerichtheid op oplossingen voor de ‘on-the-go’ consumptie op de juiste weg zijn,” aldus Hoffmann.

De omzetstijging bij benzinestations en systeemklanten hield in 2012 verder aan. Terwijl bij benzinestations een lichte winst van 0,4 procent geregistreerd werd, bedroeg deze bij systeemklanten maar liefst 11,8 procent. Essentieel voor deze ontwikkeling was de verkoop van Convenience Concept GmbH; de verkooplocaties hiervan waren in het verleden ingedeeld bij de regionale klanten maar worden nu als systeemklanten beschouwd. In beide afzetkanalen samen behaalde Lekkerland in 2012 een omzet van 9.329,7 mln. euro.

Omzetdaling

Gecorrigeerd voor het effect van de verschuiving van de verkooplocaties van Convenience Concept werden bij de regionale klanten in 2012 internationaal lichte verliezen geregistreerd ter hoogte van in totaal ca. 2 procent. “Met onze nieuwe strategie ‘Convenience 2020’ zullen we deze omzetdaling doelgericht tegengaan”, aldus Hoffmann.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.