Accijnslek, website, tabak

Pomphouders grensstreek boeken 17% omzetdaling tabak

Accijnslek, website, tabak

De gevolgen van de verhoging van de tabaksaccijns in Nederland zijn dramatisch voor tankstation-ondernemers in de grensstreek. In maart 2013, de eerste effectieve maand van de accijnsverhoging 2013, zijn de verkochte hoeveelheden sigaretten in de grensstreek met 17,2% gedaald en bij kerftabak met 8,3%. Dat meldt Gerard de Vries, voorzitter van de gezamenlijke groothandels in Nederland (TZN). Deze cijfers zijn in lijn met de BETA-grensmonitor.

Deze week is de gezamenlijke mkb-site www.accijnslek.nl gelanceerd. Op deze website is dagelijks te volgen hoe de accijnsinkomsten achterlopen op de door het kabinet begrote inkomsten. De tabakverkoop maakt gemiddeld 75% uit van de shopomzet bij tankstation. Bijvoorbeeld een pakje sigaretten is in Duitsland maar liefst 1 euro goedkoper.

Grensmonitor

Petra van Stijn, voorzitter BETA: “Onze collega’s van de tabak&gemakvereniging NSO en de groothandel publiceerden alvast hun cijfers. Helaas tonen die cijfers sterk ingezakte tabakverkopen aan, net zoals dat blijkt uit onze eigen BETA-grensmonitor.”

De omzetcijfers uit onze eigen BETA-grensmonitor gaan ook een plaats op die accijnslek-site krijgen, samen met de cijfers van andere branches en organisaties. “Ons gezamenlijke doel, als detailhandel, is om Den Haag wakker te schudden. Staatsecretaris Weekers moet nu toch echt inzien en erkennen dat de accijnsverhoging op tabak hem geld kost in plaats van oplevert”, zegt Van Stijn.

Extra accijns

“Dat was de insteek van onze intensieve lobby in 2012, maar toen wilde Den Haag niet luisteren. Vorig jaar rekende Weekers met 370 miljoen opbrengst, hij komt nu van een koude kermis thuis, zoals wij in 2012 al voorspelden. Volgens ons is er maar een conclusie mogelijk, de voorgenomen extra accijns in 2014, op tabak, diesel en lpg, mag niet doorgaan.”

Dat is volgens Van Stijn niet alleen in het belang van alle grenspomphouders, maar ook in het belang van de schatkist. “En de verhoging van dit jaar moet opgeknipt worden, en over een aantal jaren worden gespreid. Dat is beter voor alle grenspompen en beter voor de schatkist.”

Omzetdaling

Groothandels als Lekkerland herkennen de daling van de omzetten, meldt Van Stijn. “Dat bevestigt dat het zeker dat het geen opgeblazen verhaal is. Lekkerland weet echt wel hoe de verkopen bij alle tabakverkooppunten verlopen.”

Weekers heeft 2 weken geleden, na eerdere noodkreten van de tankstation-sector, al toegezegd dat hij de weglekcijfers zelf gaat verzamelen, en mee laat wegen in zijn belastingplan 2014. De lagere accijnsopbrengsten onstaan niet omdat Nederlanders minder zijn gaan roken. Volgens de laatste cijfers van Stivoro stijgt het aantal rokers zelfs.

Kabinetsbeleid

“De cijfers met de ingezakte verkoop van tabak laten zien dat door het kabinetsbeleid van alsmaar verhogen van de accijns en de BTW meer en meer winkels hun deuren dreigen te moeten sluiten”, meldt Jan-Willem Burgering, directeur van de NSO, de brancheorganisatie voor de tabaksdetailhandel. “En dat de overheid in 2013 ruim 300 miljoen euro aan accijnsinkomsten gaat mislopen.”

Dat is volgens hem direct het gevolg van het feit dat rokers op zoek gaan naar goedkopere alternatieven, zoals aankopen in onze buurlanden en zelfs het kopen van illegale tabakswaren. “Hoog tijd voor de politiek om in te grijpen”, aldus Burgering.

Begroting

Als de cijfers voor het eerste kwartaal 2013 worden doorgetrokken voor heel 2013 haalt het kabinet niet 231 miljoen euro méér aan tabaksaccijns op, zoals het heeft geraamd in zijn begroting voor dit jaar, maar juist 77 miljoen euro minder. Dat is een verschil van ruim 300 miljoen euro. Het kabinet spekt dus de Belgische en Duitse schatkist over de ruggen van de Nederlandse winkeliers.

NSO en TZN roepen het Nederlandse kabinet en het Nederlandse parlement op om op de meest korte termijn – 1 juli 2013 – de accijnsverhoging op tabak terug te draaien en vervolgens voor de wat langere termijn op een structurele accijnsharmonisatie met de buurlanden aan te koersen. “Zo behouden we winkels en haalt het kabinet meer binnen dan wanneer de accijnsverschillen in stand worden gehouden”, aldus de brancheverenigingen.

Lees ook: KPMG: 11% van de sigaretten komt van de zwarte markt

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.