KPMG, kantoor

KPMG: 11% van de sigaretten komt van de zwarte markt

De illegale handel in sigaretten is in Nederland ten opzichte van 2011 is fors gegroeid en maakte in 2012 maar liefst 11% van de totale markt uit, zo blijkt uit een onderzoek dat deze week gepresenteerd werd door KPMG. De invoer vanuit Duitsland en België is fors gestegen, met een volumestijging van 35% vanuit Duitsland en 8% vanuit België. Tankstation-ondernemers lopen zo forse omzetten mis.

Het onderzoek schat de jaarlijkse consumptie van alle tabaksproducten waarover geen belasting betaald wordt voor 2012 op 21,4%. In 2011 bedroeg dit nog 19,4% Dit staat gelijk aan een geschat verlies van overheidsinkomsten van 331 miljoen Euro.

Recordniveau

Het onderzoek dat jaarlijks door KPMG in opdracht van Philip Morris International (PMI), de Europese Commissie en alle 27 EU Lidstaten wordt uitgevoerd, toonde tevens aan dat de illegale handel in sigaretten in de EU een nieuw recordniveau heeft bereikt van 11,1%, ten opzichte van 10,4% in 2011. De Lidstaten zijn naar schatting Euro12,5 miljard aan belastinginkomsten misgelopen. Dit is het zesde opeenvolgende jaar waarin de illegale sigarettenmarkt in de EU is gegroeid.

“Midden in de economische crisis en met de huidige begrotingstekorten, blijven illegale sigaretten een groot probleem voor Nederland en voor de EU als geheel. De lidstaten lopen hierdoor miljarden aan belastingen mis,” zegt Robert Wassenaar, Directeur Corporate Affairs Philip Morris Benelux.

Netwerken

“Dit probleem kan niet worden genegeerd door beleidsmakers. Er moet actie worden ondernomen om deze activiteiten in te perken en de criminelen en netwerken die hier achter zitten op te sporen en te vervolgen. Een brede beleidsaanpak op het niveau van de EU en de Lidstaten is essentieel om dit probleem aan te pakken en ervoor te zorgen dat het in de komende jaren niet nog groter wordt”, aldus Wassenaar.

Samenvatting voor Nederland:

  • De totale consumptie van sigaretten in Nederland in 2012 wordt geschat op 14,94 miljard sigaretten. Dat is 3% minder dan in 2011.
  • Het onderzoek schat de jaarlijkse consumptie van tabaksproducten waarover geen belasting betaald wordt voor 2012 op 21,4%. In 2011 bedroeg dit nog 19,4%.
  • In het onderzoek wordt geschat dat de jaarlijkse consumptie van illegale sigaretten in Nederland 1,64 miljard sigaretten heeft bereikt (11% van de totale consumptie). Dit betreft een toename van 4% ten opzichte van 2011.
  • Dit staat gelijk aan een geschat verlies van overheidsinkomsten van 331 miljoen Euro.
  • De legale invoer van niet-binnenlandse belaste producten steeg in 2012 met 10%. De invoer vanuit Duitsland en België is fors gestegen, met een volumestijging van 35% vanuit Duitsland en 8% vanuit België.

Illegale handel tabak

De illegale handel in tabaksproducten voedt de georganiseerde misdaad en schaadt economieën en samenlevingen in de EU en in de rest van de wereld. De belangrijkste drijvende krachten achter deze activiteit betreffen: de hoge winstgevendheid en het lage risico op strafvervolging voor criminelen; onvoldoende financiële middelen en mankracht; een gebrek aan grensoverschrijdende samenwerking om het probleem te bestrijden; extreme belastingstelsels en regelgeving waardoor de consumptie verschuift van de legale naar de illegale tabaksmarkt; de huidige economische neergang; en het beperkte maatschappelijke bewustzijn over de straffen en consequenties van illegale tabakshandel.

PMI beschikt over een team dat nauw samenwerkt met overheden en handhavers over de hele wereld om aan dit probleem te werken. Om het probleem van de illegale handel aan te pakken is het noodzakelijk dat zowel de publieke als de private sector de vraag en het aanbod van illegale tabaksproducten adresseren. Ook wet- en regelgeving en het belastingsysteem moeten er voor zorgen dat de groei van de illegale handel niet verder toeneemt.

Nederlandse markt

Philip Morris Benelux is verantwoordelijk voor de distributie van de producten van Philip Morris op de Nederlandse markt en is marktleider met een aandeel van meer dan 45%. Het kantoor van Philip Morris Benelux bevindt zich in Berchem (Antwerpen).

KPMG voert dit onderzoek al sinds 2006 jaarlijks uit als onderdeel van de samenwerkingsovereenkomst tussen PMI, de Europese Commissie en de EU-lidstaten. De resultaten van dit onderzoek worden gedeeld met de Europese Antifraudedienst (OLAF).

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

KPMG: 11% van de sigaretten komt van de zwarte markt | TankPro.nl
KPMG, kantoor

KPMG: 11% van de sigaretten komt van de zwarte markt

De illegale handel in sigaretten is in Nederland ten opzichte van 2011 is fors gegroeid en maakte in 2012 maar liefst 11% van de totale markt uit, zo blijkt uit een onderzoek dat deze week gepresenteerd werd door KPMG. De invoer vanuit Duitsland en België is fors gestegen, met een volumestijging van 35% vanuit Duitsland en 8% vanuit België. Tankstation-ondernemers lopen zo forse omzetten mis.

Het onderzoek schat de jaarlijkse consumptie van alle tabaksproducten waarover geen belasting betaald wordt voor 2012 op 21,4%. In 2011 bedroeg dit nog 19,4% Dit staat gelijk aan een geschat verlies van overheidsinkomsten van 331 miljoen Euro.

Recordniveau

Het onderzoek dat jaarlijks door KPMG in opdracht van Philip Morris International (PMI), de Europese Commissie en alle 27 EU Lidstaten wordt uitgevoerd, toonde tevens aan dat de illegale handel in sigaretten in de EU een nieuw recordniveau heeft bereikt van 11,1%, ten opzichte van 10,4% in 2011. De Lidstaten zijn naar schatting Euro12,5 miljard aan belastinginkomsten misgelopen. Dit is het zesde opeenvolgende jaar waarin de illegale sigarettenmarkt in de EU is gegroeid.

“Midden in de economische crisis en met de huidige begrotingstekorten, blijven illegale sigaretten een groot probleem voor Nederland en voor de EU als geheel. De lidstaten lopen hierdoor miljarden aan belastingen mis,” zegt Robert Wassenaar, Directeur Corporate Affairs Philip Morris Benelux.

Netwerken

“Dit probleem kan niet worden genegeerd door beleidsmakers. Er moet actie worden ondernomen om deze activiteiten in te perken en de criminelen en netwerken die hier achter zitten op te sporen en te vervolgen. Een brede beleidsaanpak op het niveau van de EU en de Lidstaten is essentieel om dit probleem aan te pakken en ervoor te zorgen dat het in de komende jaren niet nog groter wordt”, aldus Wassenaar.

Samenvatting voor Nederland:

  • De totale consumptie van sigaretten in Nederland in 2012 wordt geschat op 14,94 miljard sigaretten. Dat is 3% minder dan in 2011.
  • Het onderzoek schat de jaarlijkse consumptie van tabaksproducten waarover geen belasting betaald wordt voor 2012 op 21,4%. In 2011 bedroeg dit nog 19,4%.
  • In het onderzoek wordt geschat dat de jaarlijkse consumptie van illegale sigaretten in Nederland 1,64 miljard sigaretten heeft bereikt (11% van de totale consumptie). Dit betreft een toename van 4% ten opzichte van 2011.
  • Dit staat gelijk aan een geschat verlies van overheidsinkomsten van 331 miljoen Euro.
  • De legale invoer van niet-binnenlandse belaste producten steeg in 2012 met 10%. De invoer vanuit Duitsland en België is fors gestegen, met een volumestijging van 35% vanuit Duitsland en 8% vanuit België.

Illegale handel tabak

De illegale handel in tabaksproducten voedt de georganiseerde misdaad en schaadt economieën en samenlevingen in de EU en in de rest van de wereld. De belangrijkste drijvende krachten achter deze activiteit betreffen: de hoge winstgevendheid en het lage risico op strafvervolging voor criminelen; onvoldoende financiële middelen en mankracht; een gebrek aan grensoverschrijdende samenwerking om het probleem te bestrijden; extreme belastingstelsels en regelgeving waardoor de consumptie verschuift van de legale naar de illegale tabaksmarkt; de huidige economische neergang; en het beperkte maatschappelijke bewustzijn over de straffen en consequenties van illegale tabakshandel.

PMI beschikt over een team dat nauw samenwerkt met overheden en handhavers over de hele wereld om aan dit probleem te werken. Om het probleem van de illegale handel aan te pakken is het noodzakelijk dat zowel de publieke als de private sector de vraag en het aanbod van illegale tabaksproducten adresseren. Ook wet- en regelgeving en het belastingsysteem moeten er voor zorgen dat de groei van de illegale handel niet verder toeneemt.

Nederlandse markt

Philip Morris Benelux is verantwoordelijk voor de distributie van de producten van Philip Morris op de Nederlandse markt en is marktleider met een aandeel van meer dan 45%. Het kantoor van Philip Morris Benelux bevindt zich in Berchem (Antwerpen).

KPMG voert dit onderzoek al sinds 2006 jaarlijks uit als onderdeel van de samenwerkingsovereenkomst tussen PMI, de Europese Commissie en de EU-lidstaten. De resultaten van dit onderzoek worden gedeeld met de Europese Antifraudedienst (OLAF).

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.