ING, kantoor, bank

Pin-storing ING was te voorkomen met back-up systeem

ING, kantoor, bank

De massale pin-problemen die onstonden na een storing bij ING woensdag, hadden voorkomen kunnen worden. Banken dienen eindelijk eens haast te maken met de invoering van een back-up systeem. Daartoe roept branchevereniging BETA de bankensector op. Talloze pomphouders zijn gedupeerd omdat klanten hun getankte brandstof niet konden betalen.

“De brandstof zit al in de tank als de klant bij de kassa komt. Omdat de meeste mensen te weinig contanten bij zich hebben, kan de pomphouder alleen een papieren machtiging laten invullen. Dat kost onzettend veel werk en ergernis”, zegt Martijn van der Kolk van BETA.

Bankensector

Hij roept de bankensector dan ook op snel een back-up systeem in te voeren. Van der Kolk: “Dat moet nu eens bovenaan hun prioriteitenlijstje komen. Zo’n systeem kost slechts 5 tot 20 miljoen. Dat is peanuts vergeleken met de miljoenenschade die wordt geleden door de detailhandel bij zo’n storing.”

Een backup-systeem zorgt ervoor dat de transacties ‘gestapeld’ worden bij een storing. Klanten kunnen gewoon blijven pinnen, als het reguliere systeem weer in de lucht is, worden de bedragen af- en bijgeschreven. Zo merkt de klant vrijwel niets van de storing.

Betrouwbaar

“Zowel ondernemers als de banken stimuleren klanten om via de PIN te betalen. Dat is efficiënt en veilig”, vertelt Van der Kolk. “Maar dan moet het systeem wel 100% betrouwbaar zijn. Zo’n storing als woensdag had voorkomen kunnen worden.”

Door de storing bij ING konden miljoenen Nederlanders een groot deel van de dag en avond niet pinnen of internetbankieren. Dat heeft de detailhandel miljoenen gekocht. Van der Kolk kondigt aan dat BETA de komende tijd fors zal lobbyen zodat de banken invoering van het backup-systeem bovenaan hun prioriteitenlijstje zetten.

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.