tabak tankshop tankstation pompshop omzet symphonyIRI softdrinks energy drinks

Wetsvoorstel verhoogde leeftijd verkoop tabak bij Tweede Kamer

Het wetsvoorstel voor de verhoging van de leeftijd waarop klanten tabaksproducten mogen kopen is vorige week naar de Tweede Kamer gestuurd. Branchevereniging BETA heeft twijfels over handhaving hierbij.
 Tabak mag straks alleen verkocht worden vanaf 18 jaar. “Natuurlijk wil BETA meewerken aan maatregelen, maar ze moeten wel werken en ‘de rekening’ moet niet alleen bij ons liggen”, meldt de vereniging. Ze pleit ervoor om ook de jeugdige kopers strafbaar te stellen in plaats van de verkoper.

De komende maanden gaan de Tweede Kamerleden een schriftelijke inbreng leveren, oftewel reageren en vragen stellen. BETA zal er, bij de politiek, op blijven hameren dat de problematiek (van handhaving) niet alleen bij de tankstationondernemers mag liggen.

De huidige Tweede Kamer is op oorlogspad en wil dat het Kabinet flink doorpakt met nieuwe maatregelen. Het Kabinet maakt binnenkort haar visie bekend. Het sluiten van verkoopkanalen is ook in beeld. Volgens velen, waaronder BETA, typisch een maatregel die weinig uithaalt. De jeugd koopt de tabak ergens anders toch wel, bijvoorbeeld via tabakrunners. Maar erger: de verkooppunten worden zwaar getroffen door een verkoopverbod.

Aankoopleeftijd

De aankoopleeftijd voor tabak gaat van 16 naar 18
. Dit is ook een volgende wettelijke stap. “Maar is daar goed over nagedacht? Wat bereiken we daarmee?”, vraagt BETA zich af. De Raad van State heeft ook kritiek op het gemak waarmee het Kabinet over de handhaving denkt.

Volgens de Raad is er nu, bij de grens van 16 jaar, slechts een zeer beperkte ‘spontane naleving’. Wie onder de 16 is en tabak wil kopen, gaat dat vaak lukken. Als de grens naar 18 wordt verhoogd zal het aantal ‘te jeugdige’ kopers alleen maar toenemen. De Raad adviseert het Kabinet om hier dieper op in te gaan, hoe denkt het Kabinet de naleving op redelijk peil te krijgen?

Oplossing

Volgens BETA is de oplossing eenvoudig: maak ook de te jeugdige koper strafbaar. Daarvoor lobbyt BETA al enige tijd. BETA voorspelt dat er veel meer discussie en gedoe aan de balie zal zijn, bij een verkoopleeftijd van 18. Maar tot nu toe krijgen alleen de verkopers een boete. “Dat is niet redelijk en onwerkbaar. Wij zijn geen ‘opvoedingspolitie’.”

De naleving moet volgens BETA niet alleen op de schouders van de verkooppunten liggen. Ook de te jonge koper moet een duidelijk signaal krijgen, en een boete riskeren als hij of zij toch probeert om tabak te kopen.

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Wetsvoorstel verhoogde leeftijd verkoop tabak bij Tweede Kamer | TankPro.nl
tabak tankshop tankstation pompshop omzet symphonyIRI softdrinks energy drinks

Wetsvoorstel verhoogde leeftijd verkoop tabak bij Tweede Kamer

Het wetsvoorstel voor de verhoging van de leeftijd waarop klanten tabaksproducten mogen kopen is vorige week naar de Tweede Kamer gestuurd. Branchevereniging BETA heeft twijfels over handhaving hierbij.
 Tabak mag straks alleen verkocht worden vanaf 18 jaar. “Natuurlijk wil BETA meewerken aan maatregelen, maar ze moeten wel werken en ‘de rekening’ moet niet alleen bij ons liggen”, meldt de vereniging. Ze pleit ervoor om ook de jeugdige kopers strafbaar te stellen in plaats van de verkoper.

De komende maanden gaan de Tweede Kamerleden een schriftelijke inbreng leveren, oftewel reageren en vragen stellen. BETA zal er, bij de politiek, op blijven hameren dat de problematiek (van handhaving) niet alleen bij de tankstationondernemers mag liggen.

De huidige Tweede Kamer is op oorlogspad en wil dat het Kabinet flink doorpakt met nieuwe maatregelen. Het Kabinet maakt binnenkort haar visie bekend. Het sluiten van verkoopkanalen is ook in beeld. Volgens velen, waaronder BETA, typisch een maatregel die weinig uithaalt. De jeugd koopt de tabak ergens anders toch wel, bijvoorbeeld via tabakrunners. Maar erger: de verkooppunten worden zwaar getroffen door een verkoopverbod.

Aankoopleeftijd

De aankoopleeftijd voor tabak gaat van 16 naar 18
. Dit is ook een volgende wettelijke stap. “Maar is daar goed over nagedacht? Wat bereiken we daarmee?”, vraagt BETA zich af. De Raad van State heeft ook kritiek op het gemak waarmee het Kabinet over de handhaving denkt.

Volgens de Raad is er nu, bij de grens van 16 jaar, slechts een zeer beperkte ‘spontane naleving’. Wie onder de 16 is en tabak wil kopen, gaat dat vaak lukken. Als de grens naar 18 wordt verhoogd zal het aantal ‘te jeugdige’ kopers alleen maar toenemen. De Raad adviseert het Kabinet om hier dieper op in te gaan, hoe denkt het Kabinet de naleving op redelijk peil te krijgen?

Oplossing

Volgens BETA is de oplossing eenvoudig: maak ook de te jeugdige koper strafbaar. Daarvoor lobbyt BETA al enige tijd. BETA voorspelt dat er veel meer discussie en gedoe aan de balie zal zijn, bij een verkoopleeftijd van 18. Maar tot nu toe krijgen alleen de verkopers een boete. “Dat is niet redelijk en onwerkbaar. Wij zijn geen ‘opvoedingspolitie’.”

De naleving moet volgens BETA niet alleen op de schouders van de verkooppunten liggen. Ook de te jonge koper moet een duidelijk signaal krijgen, en een boete riskeren als hij of zij toch probeert om tabak te kopen.

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.